اقتصادنیوز گزارش می‌دهد:

طرح خاص ایران برای خرید500 فروند هواپیما/بزرگترین خرید تاریخ حمل‌و نقل هوایی ایران چگونه انجام خواهد شد؟

کدخبر: ۱۴۱۹۴۳
یک کارشناس اقتصادی با اشاره به نیاز 500 فروند هواپیمای ایران در 10 سال آینده توضیح داد که چرا ایران تاسیس شرکت لیزینگ هواپیما را در دستور کار خود قرار داده است.
طرح خاص ایران برای خرید500 فروند هواپیما/بزرگترین خرید تاریخ حمل‌و نقل هوایی ایران چگونه انجام خواهد شد؟

به گزارش اقتصادنیوز، چند روز پیش اعلام شد که پس از سفر عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی به برلین مقرر شده به فوریت برنامه کسب و کار لیزینگ هوایپمایی ایران با اروپایی‌ها تهیه و اجرایی شود.

به گفته وحید محمودی و علی دادپی، دو کار‌شناس اقتصادی طراح این پیشنهاد، هدف از این پیشنهاد «تاسیس یک شرکت تخصصی و سرمایه‌گذاری برای ارائه خدمات لیزینگ (‌Leasing) هواپیما به شرکت‌های هواپیمایی داخلی با هدف افزایش کارایی، رقابت‌پذیری و سودآفرینی این شرکت‌ها ضمن ارتقای استانداردهای ایمنی پرواز و رضایت مشتریان است.»

در همین حال مرتضی نظری، دانش‌آموخته سیاست‌گذاری عمومی دانشگاه میشیگان و  مهندسی هوافضای دانشگاه صنعتی شریف درباره چرایی این طرح به اقتصادنیوز توضیح داده است: متخصصان حوزه هوانوردی، عدد ۵۰۰ فروند هواپیما را به عنوان میزان تقاضای ۱۰ سال آینده بازار هوایی ایران تخمین زده‌اند. چنین خریدی با قیمت‌های اسمی، هزینه‌ای بالغ بر ۵۰ میلیارد دلار خواهد داشت. ارائه راهکارهای عملیاتی برای تامین مالی چنین پروژه نوسازی و توسعه گسترده‌ای نیازمند توجه ویژه سیاست‌گذاران و نیز پایه‌گذاری نهادهای مالی توسعه‌ای کارا است. درست است که خرید اول کشورمان، به صورت اجاره به شرط تملیک و با تضمین موسسات اعتباری صادراتی اروپایی انجام گرفت، اما به نظر می‌رسد ادامه دوام‌پذیر این فرآیند، مستلزم تشکیل نهادهای تخصصی مالی همچون شرکت لیزینگ هواپیما در داخل کشور است.

وی ادامه داد: علاوه بر این، با در نظر گرفتن نرخ‌های پایین بهره بانکی در سراسر جهان‌، صنعت لیزینگ هواپیما با نرخ‌های بازگشت سرمایه قابل توجه و تضمین این بازگشت‌ با یک دارایی فیزیکی، یعنی خود هواپیما، در میان سرمایه‌گذاران بسیار محبوب است. با پیاده‌سازی قوانین بانکی بازل ۳ در بانک‌های اروپایی و آمریکایی و خارج شدن آن‌ها از بازار بدهی‌های طولانی مدت، انتظار می‌رود این روند به نفع شرکت‌های لیزینگ هواپیما شدت گرفته و به تدریج این شرکت‌ها جایگزین بانک‌ها در تامین مالی صنعت هوایی شوند. البته، سودآوری بالای کسب‌و‌کار لیزینگ هواپیما می‌تواند منعکس کننده میزان غلبه رویکردهای کوتاه‌مدت در صنعت هوانوردی جهان نیز باشد.

نظری با بیان اینکه تصمیم‌گیران در وزارت راه وشهرسازی با توجه به ضرورت نوسازی ناوگان حمل‌ونقل کشور و وضعیت مالی شرکت‌های فعال در این حوزه، تشکیل شرکت ملی لیزینگ هواپیما را جزو اولویت‌های اصلی خود قرار داده‌اند، متذکر شد: به نظر می‌رسد تصمیم‌گیران درگیر با موضوع تاسیس شرکت لیزینگ هواپیما و در تصویر بزرگ‌تر، به راه‌اندازی صنعت لیزینگ هواپیما در ایران، باید علاوه بر تلاش در جهت جذب سرمایه‌گذاران و شرکای متعهد در این رابطه، بخش عمده اقدامات خود را متمرکز بر فراهم آوردن زیرساخت‌های حقوقی و فنی این صنعت در داخل کشور کنند. چنین نیازی در بخش قوانین لیزینگ بانک مرکزی، قانون هواپیمایی، دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌های سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت فرودگاه‌ها، قوانین بیمه‌ای و سایر قوانین مدنی، تجاری و کیفری مرتبط با عملکرد خطوط هوایی، مشهود است. عضویت در پیمان‌های بین‌المللی و نیز نمایش اراده سیاسی از طریق اعمال دستورالعمل‌های هم راستا با این پیمان‌ها، از قدم‌های اولیه در این حوزه است. همچنین، دانش فنی، حسابداری و حقوقی مورد نیاز برای فعالیت شرکت‌های حاضر در این صنعت، گلوگاه دیگری است که امید است با اقدام زودهنگام تصمیم‌گیران در تربیت این نیرو‌ها و نیز همکاری با شرکت‌های شناخته شده جهانی در این حوزه، به تهدیدی برای استقرار و توسعه شرکت‌های لیزینگ هوایی در کشورمان تبدیل نشود.

وی در این مورد در تحلیلی با عنوان «شرکت لیزینگ هواپیما؛ چرایی و ملزومات» به صورت مبسوط به این موضوع پرداخته که این تحلیل را در اینجا می‌توانید بخوانید.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید