هر آنچه درباره اینستاگرام باید دانست

فیلترینگ اینستاگرام، درست یا غلط؟

کدخبر: ۱۰۰۷۲۵
موسسین اینستاگرام می گویند: انسان ها عاشق عکس گرفتن هستند. آن ها تصور می کنند برای گرفتن عکس حتما به یک دوربین حرفه ای و گذراندن دوره عکاسی در مدرسه هنر نیاز دارند و ما برای به چالش کشیدن این تصور غلط دست به نوشتن این برنامه و پس از آن این شبکه اجتماعی زدیم.

به گزارش اقتصاد نیوز، اگر به شبکه‌های اجتماعی علاقه‌مند باشید، مطمئنا تا به حال یا از اینستاگرام استفاده کرده‌اید یا حداقل نام آن را شنیده‌اید. اکتبر 2010 اینستاگرام شروع به کار کرد. افکت‌ها و فیلترهای جذاب تصویری اولین جاذبه را در افراد برای ثبت نام در این شبکه بوجود آورد. فیلتر‌ها جلوه‌های آماده‌ای هستند که حالت عکس‌ها را تغییر می‌دهند. بعضی افکت‌ها برای عکس میدان مجازی تشکیل می‌دادند و بعضی هم به طرز جالبی نور و کنتراست تصاویر را دچار تغییر می‌کردند.


اینستاگرام چگونه بوجود آمد و فراگیر شد؟

بد نیست بدانید اصلا ایده اولیه اینستاگرام چه بود؟ موسسین اینستاگرام می‌گویند: انسان‌ها عاشق عکس گرفتن هستند. آن‌ها تصور می‌کنند برای گرفتن عکس حتما به یک دوربین غول پیکر خوب و گذراندن دوره عکاسی در مدرسه هنر نیاز دارند و ما برای به چالش کشیدن این تصور غلط دست به نوشتن این برنامه و پس از آن این شبکه اجتماعی زدیم.

آن‌ها می‌گویند ما برای حل سه مشکل دست به این طراحی زدیم:

1-    روزانه عکس‌های زیادی با موبایل گرفته می‌شوند و ما با فیلترهای زیبا به آن‌ها جلوه حرفه‌ای می‌دهیم.

2-    اشتراک‌گذاری در سیستم عامل‌های مختلف بسیار رنج‌آور است و ما در اینستاگرام کاری کردیم که شما به راحتی بتوانید خیلی ساد ه عکس خود را به اشتراک بگذارید.

3-    ما به آپلود و اشتراک‌گذاری عکس‌ها سرعت عمل و سادگی بخشیدیم.

ابتدا اینستاگرام فقط برای کاربران شرکت اپل در دسترس بود و آن‌ها می‌توانستند عکس‌هایی را که با موبایل خود می‌گیرند در این شبکه به اشتراک بگذارند.اینستاگرام رفته رفته با استقبال گرم کاربران مواجه شد اما پای اینستاگرام هنوز به سیستم عامل اندروید باز نشده بود و سیستم عامل اندروید هم سهم قابل ملاحظه ای از بازار تلفن همراه را به خود اختصاص داده بود، در نتیجه این اپلیکیشن را برای سیستم عامل اندروید منتشر کردند. به محض قرار گرفتن آن در مارکت‌های اندرویدی، طی هفت روز 10 میلیون بار این برنامه دانلود شد.

این روند رو به رشد تا امروز ادامه داشته و در حال حاضر بیش از 200 میلیون نفر در این شبکه اجتماعی فعالیت دارند. این اپلیکیشن تنها به اشتراک‌گذاری عکس تمرکز دارد و بیشتر کاربران که عضو سایر شبکه های اجتماعی هم هستند برای انتشار عکس‌های خود از این برنامه استفاده می‌کنند. آنها سایر شبکه‌های اجتماعی خود را به این برنامه لینک کرده و از طریق این شبکه عکس‌ها و فیلم‌های خود را در شبکه‌های اجتماعی دیگر نیز به اشتراک می‌گذارند.

با محبوب شدن این شبکه اجتماعی، فیس‌بوک در سال 2012 مجاب شد با مبلغ 1 میلیارد دلار این شرکت را از آن خود کند.

چگونگی استفاده از اینستاگرام:

برای استفاده از اینستاگرام باید از طریق اسمارت‌فون در این سرویس عضو شوید. پس از عضویت عکسی به عنوان تصویر پروفایلتان انتخاب کنید و یک بیوگرافی کوتاه در مورد خودتان بنویسید. پروفایل شما بطور پیش فرض در حالت عمومی قرار خواهد گرفت و شما در منوی تنظیمات می‌توانید آن را خصوصی کنید.

در نوار ابزار پایین برنامه، دکمه وسط به شروع عکاسی یا فیلم برداری اختصاص داده شده است و با لمس این دکمه شما می‌توانید عکاسی یا فیلم برداری خود را شروع کنید. یا اینکه از حافظه گوشی خود عکسی را انتخاب کنید. بعد از این مرحله، وارد مرحله افکت گذاری روی تصویر می‌شوید. در این قسمت به صورت پیش فرض افکت‌هایی برای شما قرار داده شده که بوسیله آن‌ها فیلتر مورد نظر برای عکس خود را انتخاب می‌کنید. بعد از افکت گذاری وارد صفحه بعدی می‌شوید و در این صفحه توضیحاتی در مورد عکس خود می‌نویسید. در بخش توضیحات می‌توانید با گذاشتن هش تگ # و نوشتن کلمه‌ای بعد از آن، کلمه را تبدیل به هایپر‌‌لینک کنید و اگر کسی آن کلمه را جستجو کند، تصویر شما هم جز تصاویر مربوط به آن کلمه به نمایش در می‌آید. همچنین در بخش کامنت‌ها با گذاشتن @ قبل از نام دوستان خود می‌توانید اصطلاحا دوستتان را mention کنید. اگر چند نفر در تصویر هستند می‌توانید دوستانتان را با لمس دکمه Add people در عکس تگ کنید. گزینه Add to photo map مکان فعلی شما را به تصویر اضافه می‌کند. قبل از انتشار عکس شما می‌توانید سایر شبکه‌های اجتماعی که در آن‌ها عضویت دارید را انتخاب کنید تا با انتشار عکس شما در اینستاگرام همزمان در سایر شبکه‌های اجتماعی نیز عکستان منتشر شود.

شما می‌توانید دوستان فیس‌بوکی و کسانی که تلفن تماسشان را در دفترچه تلفن خود دارید جستجو کنید و آن‌ها را اصطلاحا Follow یا دنبال کنید تا تصاویر ارسالی آن‌ها را در صفحه اصلی خود ببینید.

اکنون کار با این سرویس را آموختیم و می‌خواهیم ببینیم که اینستاگرام چگونه به ایران آمد.

اینستاگرام کمی با تاخیر وارد ایران شد. کم بودن دستگاه‌های آیفون در ایران علت اصلی این تاخیر بود. اما رفته رفته با زیاد شدن آیفون‌ها و همچنین انتشار این برنامه در سیستم عامل اندروید، این برنامه در ایران هم طرفداران زیادی پیدا کرد. البته هنوز آمار دقیقی از تعداد ایرانیان عضو این شبکه وجود ندارد.

بدون شک فیلتر نبودن این شبکه و دسترسی آسان و بی دردسر آن در ایران را می‌توان مهم‌ترین دلایل استقبال ایرانی‌ها از این شبکه اجتماعی دانست. فیلترینگ شدید شبکه‌های اجتماعی مانند فیس‌بوک، توییتر، یوتیوب و... استقبال مردمی از اینستاگرام را دو چندان کرد. البته می‌توان نقص اینترنت‌های ارائه شده روی تلفن‌های همراه را هم به عنوان دلیلی برای کمتر بودن میزان مشارکت ایرانی‌ها نسبت به کشورهای توسعه یافته دیگر در این شبکه‌اجتماعی عنوان کرد.


فیلترینگ اینستاگرام، درست یا غلط؟

دوم خرداد ماه 1393 خبری مبنی بر ابلاغ دستور فیلترینگ اینستاگرام از سوی یکی از قضات منتشر شد. دلیل صدور حکم، این چنین عنوان شده است: "شاکیان خصوصی این شبکه اجتماعی، به دلیل نقض حریم شخصی از این شبکه شکایت کرده‌اند. دستور فیلترینگ اینستاگرام، ارتباطی با تصمیمات کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه ندارد و این حکم قضایی مستقیما از سوی دادستانی به وزارت ارتباطات برای اجرا ابلاغ شده است."

قاضی این پرونده همچنین آقای زوکربرگ، مدیر فیس‌بوک و اینستاگرام را به دادگاه احضار کرده و گفته است که خود ایشان یا وکیل قانونیشان باید برای دفاع از خود و جبران مافات به دادگستری استان فارس مراجعه نمایند.

این شبکه اجتماعی تاکنون در هیچ کجای جهان فیلتر نشده است، برای مثال می‌توان از عربستان که بیشترین فیلترینگ مذهبی در آن اعمال می‌شود نام برد که دسترسی به اینستاگرام را برای کاربران باز گذاشته است یا چین که بیشترین فیلترینگ سیاسی جهان در آن اعمال می‌شود. اگر این اتفاق در ایران بیفتد، ما اولین کشوری خواهیم بود که اینستاگرام را فیلتر کرده ایم.

اکنون در ایران 55 درصد کاربران این شبکه اجتماعی را مردان و 45 درصد را زنان تشکیل می دهند. در این میان به چهره‌های مشهوری هم می‌توان اشاره کرد. به عنوان مثال عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان جز معروف‌ترین شخصیت‌های فعال در اینستاگرام است. در چهره‌های شناخته شده هنری هم می‌توان از رامبد جوان، رضا عطاران، پگاه آهنگرانی، بهنوش طباطبایی، اصغر فرهادی، بهرام رادان، مهناز افشار و...  را نام برد.

حال این سوال پیش می‌آید که آیا فیلتر کردن شبکه‌های اجتماعی موجب جلوگیری از استفاده آن‌ها خواهد شد؟ آیا در صورت فیلتر شدن مردم راهی برای دسترسی به این سرویس پیدا نخواهند کرد؟

به زعم کارشناسان، شبکه های اجتماعی و بطور کلی تکنولوژی بالذات زیان‌بار نیستند و نحوه کاربرد و آمادگی جامعه برای استفاده از آنها زیان‌بار بودن آنها را مشخص می‌کنند.

راه حل این گونه مسائل نه فیلترینگ بلکه استفاده درست از منابع ملی در جهت فرهنگ سازی و استفاده درست از تکنولوژی در دنیای کنونی است.

منبع: تجارت فردا

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید