به گزارش اکوایران؛ براساس آمارهای موجود حجم مبادلات تجاری ایران و ازبکستان در 9ماهه سال‌جاری به رقم 407 میلیون دلار رسیدکه از این رقم 310 میلیون دلار صادرات ایران به ازبکستان و 97 میلیون دلار واردات ایران از این کشور بود. بررسی‌های آماری در این زمینه حاکی از افزایش تدریجی حجم تجارت بین دو کشور است.

چگونگی افزایش همکاری‌های گمرکی و روابط تجاری ایران و ازبکستان در نشست رئیس کل گمرک ایران با هیئت ازبکستانی که متشکل از معاون وزیر سرمایه‌گذاری و تجارت، معاون وزیر حمل و نقل و چند تن از مسئولان بخش گمرکی، حمل و نقل و لجستیک ازبکستان بود، مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

علیرضا مقدسی، رئیس کل گمرک ایران  مقدسی در این نشست با اشاره به توانمندی گمرک جمهوری اسلامی ایران در اجرای طرح‌ها و پروژه‌های گمرکی مبتنی بر فناوری‌های نوین اطلاعاتی وارتباطی و امکان انتقال تجارب حاصله در این زمینه به گمرک ازبکستان، افزایش همکاری‌های گمرکی و مراودات تجاری بین دوکشور در چارچوب موافقت‌نامه‌ها و پیمان‌های اقتصادی را مورد تأکید قرار داد و از آمادگی گمرک ایران برای تسهیل و تسریع تشریفات گمرکی کالاهای تجاری و همچنین ترانزیت و حمل‌ونقل کالا خبرداد.

رئیس کل گمرک ایران درخصوص پروژه تیر الکترونیکی گفت: ایران در این زمینه توفیقاتی داشته و با توجه به اینکه این پروژه را با کشور ترکیه به صورت پایلوت اجرا کرده است، گمرکات ایران و ازبکستان می‌توانند با امضای یک یادداشت تفاهم، همکاری خوبی با یکدیگر داشته باشند.

 مقدسی با اشاره به سیاست جمهوری اسلامی درخصوص افزایش همکاری گمرکی و تجاری با کشورهای همسایه و دوست افزود: این همکاری‌ها در حوزه گمرک می‌تواند شامل مبارزه با قاچاق کالا، پولشویی ومقابله با اسناد جعلی و تقلبی از طریق تبادل الکترونیکی اطلاعات صورت گیرد.

به گفته مقدسی، یکی از دغدغه‌های گمرک بحث قاچاق مواد مخدر است و به همین دلیل در برخی از گمرکات مرزی ایران از جمله لطف‌آباد، بازرگان، سرخس، دوغارون و اینچه‌برون دستگاه‌های مجهز ایکس‌ری نصب و راه‌اندازی شده تا ضریب امنیت تجارت افزایش یابد.

رئیس کل گمرک کشورمان همچنین از رئیس گمرک ازبکستان برای امضای تفاهم‌نامه همکاری گمرکی بین دوکشور در آینده دعوت به عمل آورد.

افزایش مبادلات با یاداشت تفاهم

بر پایه این گزارش "بختیار رحیموف" معاون وزیر سرمایه‌گذاری و تجارت خارجی که ریاست هیات ازبکستانی را برعهده داشت ضمن اعلام علاقه‌مندی کشورش به توسعه همکاری‌های گمرکی و مراودات تجاری با ایران ابراز امیدواری کرد که با امضای یادداشت تفاهم همکاری دوجانبه، حجم مبادلات تجاری طرفین افزایش یابد.

وی با اشاره به تأکید رؤسای جمهوری دو کشور بر توسعه همکاری‌های اقتصادی و تجاری افزود: باید از تمام ظرفیت‌های موجود برای افزایش حجم تجارت فی‌مابین استفاده شود.

رحیموف افزود: ما یک تفاهم‌نامه آماده کرده‌ایم که آماده پاراف کردن است و پیش‌‌نویس تفاهم‌نامه درباره پروژه تیر نیز آماده پاراف است.

وی درخصوص تبادل الکترونیکی اطلاعات گمرکی گفت، باید شرایطی فراهم شود تا این پروژه عملیاتی شود.

معاون وزیر سرمایه‌گذاری و تجارت خارجی ازبکستان همچنین خواستار تشکیل یک کارگروه تخصصی جهت تبادل اطلاعات و پاسخگویی به سوالات ذینفعان و بخش حمل و نقل دو طرف شد و افزود: باید سطح جدیدی از همکارها بین مسئولان گمرکی و تجاری دو کشور آغاز شود.

رحیموف تصریح کرد: ما خواهان تجارت بیشتر و تبادل اطلاعات با کشور ایران هستیم و برای این منظور دو سند همکاری را در دست بررسی داریم تا برای امضای نهایی آماده شود.

  براساس این گزارش پیگیری همکاری‌ها درخصوص اجرای پروژه تیر الکترونیکی، هماهنگی و تصمیم‌گیری برای اقدام مشترک جهت کوتاه شدن روند تشریفات ترانزیتی و گمرکی بین دو کشور، برگزاری دوره‌های آموزشی مشترک در حوزه‌های مختلف امور گمرکی و تخلفات جهت آشنایی با آخرین روش‌ها در حوزه کشفیات انواع قاچاق و کنترل‌های گمرکی، اعزام هیأت‌های گمرکی جهت بازدیدهای مشترک از گمرکات مرزی دو کشور و توسعه همکاری‌های مشترک در چارچوب پیمان‌ها و سازمان‌های منطقه‌ای مانند اکو از دیگر موضوعات این نشست بود.