دور تشدید تنش‌ها با آمریکا

روایت الجزیره از حملات موشکی جدید ایران | پایگاه الازرق کجاست و چرا ایران آن را هدف قرار می‌دهد؟ | این پایگاه تا چه اندازه برای اردن و آمریکا اهمیت دارد؟

سرویس: اخبار سیاسی کدخبر: ۸۰۶۲۲۱
اقتصادنیوز: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بامداد چهارشنبه اعلام کرد که حملات موشکی «ویرانگری» را علیه نیروهای آمریکایی مستقر در پایگاه هوایی «موفق السلطی» که با نام پایگاه الازرق نیز شناخته می‌شود و در نزدیکی منطقه الازرق در استان زرقاء اردن قرار دارد، انجام داده است.
روایت الجزیره از حملات موشکی جدید ایران | پایگاه الازرق کجاست و چرا ایران آن را هدف قرار می‌دهد؟ | این پایگاه تا چه اندازه برای اردن و آمریکا اهمیت دارد؟

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از شفقنا، در حالی که ایالات متحده آمریکا و ایران این هفته در تنگه هرمز به تبادل حملات پرداخته‌اند، تهران در چارچوب حملات تلافی‌جویانه خود چندین فروند موشک بالستیک نیز به سمت پایگاه هوایی «الازرق» اردن شلیک کرده است؛ پایگاهی که میزبان تجهیزات و نیروهای نظامی واشنگتن است.

نیروهای مسلح اردن ادعا کردند که از مجموع ۲۰ موشک، ۱۸ فروند طی ساعات شب سه‌شنبه و بامداد چهارشنبه رهگیری و منهدم شدند و دو موشک نیز در مناطق باز فرود آمدند. این در حالی است که رسانه‌های آمریکایی تایید کرده‌اند که حملات ایران خساراتی به هواپیماهای ایالات متحده در این پایگاه وارد آورده است.

بنابراین، در پایگاه هوایی الازرق چه چیزی وجود دارد و چرا ایران آن را هدف قرار داده است؟

ایران در اردن چه چیزی را هدف قرار داد؟

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بامداد چهارشنبه اعلام کرد که حملات موشکی «ویرانگری» را علیه نیروهای آمریکایی مستقر در پایگاه هوایی «موفق السلطی» که با نام پایگاه الازرق نیز شناخته می‌شود و در نزدیکی منطقه الازرق در استان زرقاء اردن قرار دارد، انجام داده است.

سپاه در بیانیه‌ای گفت موشک‌ها «مراکز نگهداری، آماده‌سازی و استقرار جنگنده‌های اف-۱۵، اف-۱۶ و اف-۳۵ و همچنین آشیانه‌های آنها را هدف قرار دادند و خسارات سنگینی به دشمن وارد کردند».

ایران چه زمانی و چرا اردن را هدف قرار داده است؟

ایران در تازه‌ترین دور تشدید تنش‌ها با آمریکا، تأسیسات اردن را هدف قرار داده است؛ دور جدیدی که دو هفته پیش با حملات آمریکا به پرتابگرهای موشکی در جزیره لارک آغاز شد. آمریکا مدعی شد ایران در حال آماده‌سازی این پرتابگرها برای استفاده از آنها جهت پخش کردن مین‌های دریایی در تنگه هرمز بوده است و ایران نیز در پاسخ، به تأسیسات و دارایی‌های آمریکا در کشورهای همسایه حوزه خلیج فارس حمله کرد. اکنون دامنه این حملات به اردن نیز گسترش یافته است.

آمریکا ظرفیت‌ها و توانمندی‌های پایگاه‌ها و تأسیسات نظامی خارجی خود را به‌طور عمومی اعلام نمی‌کند، اما بر اساس گزارش سال ۲۰۲۶ سرویس پژوهشی کنگره آمریکا، اردن میزبان نزدیک به ۴ هزار سرباز آمریکایی است.

برخی از این نیروها در پایگاه الازرق مستقر هستند. اردن همچنین میزبان نیروهای آمریکایی در پایگاه هوایی «ملک فیصل» در جنوب این کشور و همچنین در محلی موسوم به «تاور ۲۲» است؛ یک پایگاه لجستیکی دورافتاده نظامی آمریکا در شمال‌شرق اردن که در نزدیکی مرزهای سوریه و عراق قرار دارد.

در جریان جنگ کنونی، تهران اعلام کرده است که بین ماه‌های مارس و سپتامبر، بیش از ۱۰ بار پایگاه الازرق را هدف حمله قرار داده است. ایران نخستین حملات هوایی خود به این محل را در اوایل ماه مارس انجام داد.

در تاریخ ۱۰ ژوئن، ایران بار دیگر اعلام کرد که پایگاه هوایی الازرق و همچنین دیگر پایگاه‌هایی را که میزبان نیروها و تجهیزات نظامی آمریکا در کویت و بحرین هستند، هدف قرار داده است. این حملات پس از آن انجام شد که نیروهای آمریکایی به تجهیزات و تأسیسات تهران در تنگه هرمز حمله کردند.

در آن مقطع، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد موشک‌های دوربردش چندین هدف را در پایگاه هوایی الازرق، از جمله آشیانه‌ها و مراکز فرماندهی، منهدم کرده‌اند.

در هفته‌های پس از آن، ایران چندین بار دیگر پایگاه الازرق را هدف قرار داده و خسارات سنگینی به تجهیزات و دارایی‌های نظامی آمریکا در این پایگاه وارد نمود.

در تاریخ ۱۷ جولای، ایران اعلام کرد که با استفاده از موشک‌های بالستیک و پهپاد، هواپیماهای نظامی آمریکا را که در پایگاه الازرق مستقر بودند هدف قرار داده و چندین هواپیمای سوخت‌رسان و جنگنده را منهدم کرده است. فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) بعداً تأیید کرد که در حمله تهران، دو نظامی آمریکایی کشته شده‌اند، یک نفر مفقود شده و چهار نفر دیگر نیز زخمی گشته‌اند.

پایگاه الازرق تا چه اندازه برای اردن و آمریکا اهمیت دارد؟

پایگاه هوایی موفق السلطی در نزدیکی الازرق، در حدود ۱۰۰ کیلومتری شمال‌شرقی امان، پایتخت اردن، واقع شده است. نام رسمی این پایگاه به افتخار یک خلبان جنگنده اردنی به نام «ستوان موفق السلطی» انتخاب شده است؛ او در سال ۱۹۶۶ در جریان نبرد با اسرائیل کشته شد.

امان و واشنگتن در سال ۲۰۲۱ یک توافق همکاری دفاعی امضا کردند که بر اساس آن، نیروها و پیمانکاران آمریکایی اجازه دسترسی به ۱۲ تأسیسات نظامی در سراسر اردن را به دست آوردند.

تهانی مصطفی، مدرس روابط بین‌الملل در بخش مطالعات جنگ در کینگز کالج لندن، گفت: پایگاه الازرق یکی از معدود پایگاه‌هایی است که میزبان جنگنده‌های اف-۳۵، اف-۱۶ و اف-۲۲ است.

او افزود: این پایگاه آشیانه‌هایی دارد که آمریکایی‌ها می‌توانند تجهیزات [و دارایی‌های نظامی] خود را در آنها پنهان کنند و این همان چیزی است که ایرانی‌ها هدف قرار داده‌اند.

مصطفی در گفت‌وگو با الجزیره گفت این پایگاه وسیع که دارای دو باند پروازی است، به یک دارایی مهم برای آمریکا ــ و در نتیجه به یک هدف برای ایران ــ تبدیل شده است.

دیوید شنکر، پژوهشگر مؤسسه واشنگتن، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که در آستانه آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران، این پایگاه به «یک مرکز لجستیکی کلیدی» برای هواپیماهای ترابری سی-۱۷ آمریکا و حدود ۶۰ فروند هواپیمای رزمی تبدیل شد.

وی افزود «اردن عمق راهبردی فراهم می‌کند» و موقعیت این پادشاهی را برای جنگ آمریکا علیه ایران «ضروری» توصیف کرد، زیرا این کشور در مقایسه با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس که فاصله بسیار کمتری با ایران دارند، فاصله و عمق بیشتری در برابر موشک‌ها و پهپادهای تهران فراهم می‌کند.

گزارشی که در سال ۲۰۲۳ از سوی «خدمات پژوهشی کنگره» آمریکا منتشر شد، تأکید کرد که «پایگاه‌های هوایی اردن به‌طور ویژه برای اجرای مأموریت‌های اطلاعاتی، نظارت، شناسایی اهداف و شناسایی هوایی آمریکا در سوریه و عراق اهمیت داشته‌اند».

این گزارش همچنین خاطرنشان کرد که آمریکا «پیش از توافق سال ۲۰۲۱، هرگز به‌طور رسمی حضور خود در پایگاه هوایی موفق السلطی را تأیید نکرده بود»، هرچند «تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند که این پایگاه دست‌کم از سال ۲۰۱۶ میزبان پهپادهای نیروی هوایی آمریکا و جنگنده‌های سریع بوده است».

روزنامه نیویورک تایمز در ماه جولای امسال گزارش داد که اردن در روزهای نخست جنگ جاری اهمیت بیشتری پیدا کرد، زیرا شماری از نیروهای آمریکایی مستقر در بحرین، امارات متحده عربی و قطر به این کشور منتقل شدند.

در سال ۲۰۱۷، کنگره آمریکا اختصاص ۱۴۳ میلیون دلار از بودجه ساخت‌وساز نیروی هوایی برای گسترش فضای محل استقرار و توقف هواپیماها در این پایگاه را تصویب کرد؛ پروژه‌ای که بنا بر گزارش‌ها، در آن زمان بزرگ‌ترین پروژه از این نوع محسوب می‌شد.

 

پربازدیدترین‌ها
آخرین اخبار
لوتوس پارسیان - O