مرور مطبوعات در هفته‌ای که گذشت

وام مسکن در ارتفاع 80 میلیونی

سرویس: اخبار کدخبر: ۱۱۸۰۸۲
شورای پول و اعتبار که در اردیبهشت‌ماه مرکز مهم‌ترین اخبار اقتصادی کشور بود، در آخرین هفته این‌ماه هم روند تاثیرگذاری خود را حفظ کرد و با تصویب وام 80 میلیون تومانی مسکن، پیام نزدیکی هرچه بیشتر رونق را به بازار ملک مخابره کرد.

به گزارش اقتصادنیوز، افزایش وام مسکن در جلسه سه‌شنبه شورای پول‌واعتبار به تصویب رسید، اما دو روز قبل از آن «اقتصادنیوز» در گزارشی از «موافقت بانك مركزی با افزايش وام مسكن تا سقف 80 ميليون تومان» خبر داده و نوشته بود: «وزارت راه و شهرسازی كه برای افزایش مبلغ وام مسكن از ماه‌ها قبل در حال مذاکره با بانک مرکزی بود، سرانجام موفق شد تا موافقت سياستگذار پولی را جلب كند. براین اساس، سرانجام بانك مركزی با افزايش وام مسكن تا سقف 80 ميليون تومان موافقت كرد. اين توافق پس از آن صورت گرفت كه وزير راه و شهرسازی توانست دولت و بانك مركزی را برای تأمين منابع اين تسهيلات متقاعد كند.»

به نوشته اقتصادنیوز، «این درحالی بود در این مدت پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی بر افزایش وام مسکن به 80 میلیون تومان با مخالفت بانك مركزی مواجه شده بود. اما در نهایت مجموعه دولت به اين نتيجه رسيد كه حل مشكل ركود بازار مسكن می تواند به خروج از ركود اقتصادی كمك کند.»

«اقتصادنیوز» بر مبنای همین خبر، روز دوشنبه نیز گزارشی درباره تاثیر 80 میلیونی شدن وام مسکن منتشر کرد و زیر عنوان «وام 80 میلیونی مسکن با بازار چه می‌کند؟» به نقل از «کیوان شادمان، کارشناس بازار مسکن» نوشت: «مبلغ این وام قابل توجه است؛ بنابراین می‌تواند در رونق واحدهای مسکونی با متراژ کم تاثیرگذار باشد... این وام می‎تواند در رونق بازار مسکن اثرگذار باشد، اما باعث خروج از رکود نمی‌شود... این وام باعث ایجاد تورم نمی‎شود و اکثر خرید و فروش صورت گرفته در بازار مسکن ممکن است مربوط به ملک‌های با وضعیت پیش‌خرید باشد.»

اما اعلام خبر رسمی افزایش وام مسکن در ساعات پایانی سه‌شنبه‌شب باعث شد برخی روزنامه‌ها از انتشار آن در روز چهارشنبه بازبمانند. از میان روزنامه‌های پرتیراژ فقط «جام‌جم»، «قدس» و «اطلاعات» بودند که این موضوع را در حد خبری آن در صفحات اول خود بازتاب دادند و تنها روزنامه‌ای که به تفصیل به جزئیات آن پرداخت «دنیای اقتصاد» بود. این روزنامه زیر عنوان «وام سه سطحی برای مسکن» نوشت: «طرح‌هايي كه طي يك‌سال و نيم اخير توسط وزارت راه و شهرسازي و بانك مسكن، براي «ركودزدایی و تقويت قدرت خريد مصرفي مسكن» به مرجع سياست‌گذار پولي پيشنهاد شده بود، در جلسه عصر سه‌شنبه شوراي پول و اعتبار بررسي نهايي شد. يكي از طرح‌هاي راه يافته به اين شورا، ايجاد صندوق پس‌انداز «يكم» در بانك مسكن بود كه با تصويب آن، تسهيلات خريد مخصوص «خانه‌اولي»‌ها برحسب طبقه‌بندي جمعيتي شهرها در سه سطح 40، 60 و 80 ميليون تومان مشروط به سپرده‌گذاري حداقل يكساله، پرداخت خواهد شد.وام 80میلیونی برای تهران در نظر گرفته شده است. صندوق «يكم»، با لحاظ اصل سپرده كه معادل نصف وام‌ها در نظر گرفته شده، مبالغي بيش‌از اين سه سطح را در دسترس متقاضيان مصرفي قرار مي‌دهد و باعث سيگنال مثبت از روزهای آینده به سازنده‌ها بابت تسريع در تكميل آپارتمان‌هاي نيمه‌كاره و در نتيجه، رونق این بخش خواهد شد.»

به نوشته «دنیای اقتصاد»، «دومين طرح مورد بررسي در جلسه سه‌شنبه شوراي پول و اعتبار، انحصارشكني از پرداخت وام مسكن با آزادسازي سه نوع وام خريد 40، 50 و 60 ميليوني در ساير بانك‌ها بود که به تصویب نهایی رسید. برای تسهیلات در نظر گرفته شده در صندوق پس‌انداز «یکم»، نرخ سود 14درصد و بازپرداخت حداکثر 12ساله در نظر گرفته‌ شده‌ که در استطاعت میان درآمدها ارزیابی می‌شود.»

وعده وزیر برای مسکن مهر
هفته گذشته بازار مسکن یک خبر مهم دیگر هم داشت. خبری که با حضور وزیر راه و شهرسازی در مجلس شورای اسلامی بازتاب پیدا کرده بود. عباس آخوندی اگرچه در جریان حضور خود در مجلس با استناد به اصل ۸۸ قانون اساسی تاكيد كرد كه «نمی‌توان از وزیر راه و شهرسازی درباره مسکن مهر سوال کرد»، اما وعده داد كه «تمام امکانات لازم برای مسکن مهر را فراهم می‌کنم.»

سوالی که آخوندی را به مجلس کشیده بود، سوال نمایندگان طیف جبهه پایداری (یعنی علی‌اصغر زارعی، مهدی کوچک‌زاده، روح‌الله حسینیان و حمید رسایی) بود که از وزیر راه و شهرسازی پرسیده بودند: «علت بی‌توجهی و عدم‌پیشرفت طرح‌های مسکن مهر چیست؟» اما آخوندی در پاسخ به این سوال با بيان اينكه حدود 7 میلیون نفر درگیر این پروژه هستند و باید تمام امکانات را در اختیار شهروندان قرار دهیم، تاكيد كرد: «همچنان که اعلام کرده‌ام خود را مکلف به تعهدات دولت‌های قبلی می‌دانم و اقدامات لازم برای رفاه مردم را فراهم می‌کنم.»

او در ادامه به ارائه آمار و ارقامی در این حوزه پرداخت و گفت: «آمار و ارقام نشان می‌دهد که طرح مسکن مهر در دوره مسوولیت من سرعت بیشتری نسبت به پیش از آن داشته است. ما حدود دو میلیون و 300 هزار مسکن مهر داریم که دارای میانگین پیشرفت 90 درصدی در سال 94 است. در حوزه تحویل واحدها هم یک میلیون و 180 هزار واحد تاکنون تحویل داده شده است... پیشرفت فیزیکی مسکن مهر در دولت یازدهم 42 درصد و در کل دولت قبلی 58 درصد بوده است. پس چگونه می‌توان بحث توقف مسکن مهر را در دولت یازدهم مطرح کرد؟»

توضیحات آخوندی در جلسه علنی مجلس در نهایت به قانع شدن نمایندگان انجامید؛ اقناعی که در فضای سیاسی کشور، به شکستی برای گروه پایداری تعبیر شد و روزنامه «اعتماد» برای آن تیتر «نه مجلس به حلقه پايداري » را انتخاب کرد.

خودرو رو به رکود
افزایش وام مسکن که در شورای پول و اعتبار به تصویب رسید، انتظارهایی را برای رونق این بازار ایجاد کرده است. همانطور که تصمیم دو هفته قبل این شورا در دو برابر کردن وام خودرو، انتظار رونق بازار خودرو را پدید آورده بود. اما گزارش‌های هفته گذشته مطبوعات نشان از تداوم رکود و کاهش قیمت‌ها در این بازار داشت. از جمله روزنامه «ابتکار» در گزارشی زیر عنوان «بالاخره خودرو ارزان شد» نوشت: «خودروسازان در حالی بر افزایش دوباره قیمت محصولاتشان تاکید دارند که رکود فصلی بازار خودرو و کاهش تمایل مردم به خرید، باعث کاهش قیمت اکثر خودروهای داخلی و همچنین برخی خودروهای خارجی طی روزهای اخیر در بازار شده است.»

به نوشته این روزنامه «رکود بازار، افت 100 هزار تا 6 میلیون تومانی قیمت برخی خودروهای داخلی و همچنین کاهش 2 تا 8 میلیون تومانی قیمت برخی خودروهای خارجی را به همراه داشته است. بر این اساس، بررسی بازار محصولات ایران خودرو نشان می‌دهد قیمت رانا در بازار حدود 200 هزار تومان کاهش داشته و به 32 میلیون و 800 هزار رسیده است. در مورد سمند ال ایکس نیز باید به کاهش قیمت 200 هزار تومانی این خودرو و عرضه آن به قیمت 30 میلیون و 800 هزار تومان در بازار اشاره کنیم. قیمت دنا محصول جدید ایران‌خودرو نیز که تا دو هفته پیش در بازار به 51 میلیون تومان رسیده بود، این روزها با کاهش قابل توجهی همراه شده و به قیمت 45 میلیون و 300 هزار تومان به خریداران عرضه می‌شود. در مقابل، وانت باردو صفر یا همان وانت پیکان که اواخر سال گذشته تولید آن در ایران خودرو متوقف شد، در حال حاضر روزهای پایانی حضورش در بازار را پشت سر می‌گذارد و همین مسئله باعث شده تا قیمت آن بر خلاف خودروهای دیگر روندی افزایشی داشته باشد به طوری که این خودرو با رشد قیمت 600 هزار تومانی، در بازار به قیمت 15 میلیون تومان به مشتریان عرضه می شود.»

«ابتکار» در ادامه در مورد محصولات سایپا نیز نوشت: «قیمت سایپا 131 مدل SE با کاهش 200 هزار تومانی، به 20 میلیون و 300 هزار تومان در بازار رسیده و در مورد سایپا 132 مدل SE هم باید به کاهش 100 هزار تومانی قیمت این خودرو و عرضه آن به قیمت 20 میلیون و 700 هزار تومان در بازار اشاره کنیم.»

تکذیبیه درسرساز یارانه‌ای
دیگر خبر پرسروصدای هفته قبل، اعلام حذف یارانه 4 میلیون نفر در سال جدید بود که البته به سرعت هم تکذیب شد. خبر یادشده را ابتدا خبرگزاری رسمی دولت (ایرنا) از محمدباقر نوبخت نقل کرد و مطبوعات منتقد دولت هم بلافاصله آن را «بل» گرفتند. روزنامه «وطن‌امروز» روز سه‌شنبه تیتر اول خود را به عنوان «حذف بی‌سر و صدای 4میلیون‌نفر» اختصاص داد و نوشت: «روز گذشته سخنگوی دولت اعلام کرد یارانه نقدی 4 میلیون نفر از ابتدای سال جاری حذف شده است... شاید مسؤولان دولتی قصد دارند با ادامه حذف بی‌سر و صدای یارانه بعضی از گروه‌ها و عدم اطلاع‌رسانی شفاف در این باره، موضوع قطع یارانه‌ای را فرسایشی کنند غافل از اینکه همین موضوع باعث می‌شود حذف افراد از لیست یارانه‌بگیران همواره در صدر خبرهای اقتصادی قرار بگیرد. حذف یارانه نقدی افراد در اردیبهشت‌ماه نیز انجام شد و گفته می‌شود تاخیر 2، 3 روزه برای پرداخت یارانه نقدی اردیبهشت‌ماه به علت دیر آماده شدن لیست حذفی‌های این ماه بوده است.»

اما ساعتی بعد، محمدباقر نوبخت در مقابل نمایندگان رسانه‌ها قرار گرفت و اصل خبر حذف چهار میلیون نفر را تکذیب کرد. روزنامه «وطن‌امروز» اما همین مساله را دست‌آویز انتقادی دیگر کرد و تیتر چهارشنبه‌اش را این‌گونه زد: «دولت خودش را تکذیب کرد!» این روزنامه دولت را به پنهان‌کاری متهم کرد و نوشت: «پایگاه اطلاع‌رسانی دولت بعدازظهر دوشنبه از قول نوبخت، سخنگوی دولت نوشت که از ابتدای امسال 4 میلیون نفر از دریافت یارانه حذف شده‌اند و این خبر محور گزارش یارانه‌ای بسیاری از رسانه‌ها قرار گرفت اما در کمال شگفتی سخنگوی دولت روز گذشته اظهارات خود را که پایگاه اطلاع‌رسانی دولت منتشر کرده بود، تکذیب کرد. مشخص نیست معنای این تایید و تکذیب‌های دولت درباره یارانه نقدی چیست؛ مسؤولان امر اصلا متوجه نیستند که اطلاع‌رسانی شفاف و دقیق بسیار کارآمدتر از این پنهانکاری‌هاست... جالب اینکه نوبخت خبری را تکذیب می‌کند که وزیر رفاه تلویحا آن را تایید می‌کند و اظهار می‌کند باید امسال شش میلیون نفر از دریافت یارانه حذف شوند.»

پربازدیدترین‌ها
آخرین اخبار
لوتوس پارسیان - O