وقتی برق نداریم که خودروهای برقی را شارژ کند چرا از وارداتش حرف می‌زنیم؟

کدخبر: ۷۲۳۱۵۱
اقتصادنیوز: در سال‌های اخیر، ایران نیز همسو با روند جهانی، گام‌هایی در جهت توسعه خودروهای برقی برداشته است.
وقتی برق نداریم که خودروهای برقی را شارژ کند چرا از وارداتش حرف می‌زنیم؟

به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه ایران نوشت: گرچه این مسیر هنوز در ابتدای راه قرار دارد، اما با توجه به نیازهای زیست‌محیطی، فشارهای ناشی از آلودگی هوا در کلان‌شهرها و همچنین تلاش برای کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی، استقبال از خودروهای برقی به‌تدریج در حال افزایش است.

با این حال، یکی از چالش‌های مهم در مسیر گسترش این فناوری، مسأله پایداری تأمین برق و زیرساخت‌های لازم برای شارژ این خودروهاست. در ایران، قطعی‌های مکرر برق، بویژه در فصل تابستان، می‌تواند تأثیرات منفی قابل توجهی بر صنایع مرتبط با خودروهای برقی بگذارد. 

یکی از اولین بخش‌هایی که از قطع برق خودروهای برقی در ایران متأثر می‌شود، حمل‌ونقل درون‌شهری و خدمات عمومی است. در سال‌های اخیر، برخی کلان‌شهرها نظیر تهران، مشهد و اصفهان، طرح‌هایی برای جایگزینی تاکسی‌ها و اتوبوس‌های فرسوده با مدل‌های برقی اجرا کرده‌اند.

اگر زیرساخت شارژ این خودروها در ساعات اوج مصرف یا زمان‌های قطعی برق از کار بیفتد، عملاً امکان ارائه خدمات حمل‌ونقل مختل خواهد شد. این موضوع نه‌تنها به سیستم حمل‌ونقل عمومی آسیب می‌زند، بلکه اعتماد عمومی به این فناوری را نیز کاهش می‌دهد. 

از منظر اقتصادی، بسیاری از شرکت‌های نوپا یا تولیدکنندگان کوچک که در حوزه ساخت قطعات خودروهای برقی، ایستگاه‌های شارژ یا خدمات نگهداری آن فعالیت دارند، با چالش جدی مواجه می‌شوند. در کشوری مانند ایران که صنعت خودروسازی سنتی همچنان غالب است، رشد بخش برقی نیازمند سرمایه‌گذاری و حمایت مداوم است. اگر استفاده از خودروهای برقی به دلیل نبود زیرساخت مطمئن برای شارژ دچار وقفه شود، تقاضا برای این فناوری کاهش می‌یابد و در نتیجه سرمایه‌گذاران بخش خصوصی از ادامه فعالیت در این عرصه دلسرد می‌شوند.

از سوی دیگر، تمام تبلیغات به سمت هوای پاک و استفاده از خودروهای برقی است در حالی که تعرفه واردات این خودروها هم نامشخص و هم دارای افزایش بوده است. باید برای شارژ این خودروها، زیرساخت را ارتقا داد. در جایگاه‌های شارژ این خودروها هم مشکلاتی وجود دارد. در بیشتر نقاط پایتخت، جایگاه فست‌شارژ این خودروها خاموش است و در نتیجه دارنده خودروی برقی باید زمان زیادی را منتظر شارژ خودرو در صف بماند.

از سوی دیگر، قطع برق می‌تواند برنامه‌ریزی‌های بلندمدت صنعتی را نیز دچار خدشه کند. برخی خودروسازان بزرگ کشور اعلام کرده‌اند که قصد دارند در آینده نزدیک تولید خودروهای برقی را گسترش دهند. اما این طرح‌ها تنها زمانی موفق خواهند بود که شبکه برق کشور پایداری لازم را داشته باشد.

ارسال نظر

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۱۵ خرداد

      اقتصادنیوز: پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» وارد سال پنجم شد. در این پروژه به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که…

    کارگزاری مفید