«خوداتکایی برنج» ایران با چه مشکل‌هایی مواجه است؟

سرویس: اخبار کدخبر: ۱۲۰۴۳۴
دبیر انجمن برنج ایران، اظهار کرد: در حالی بحث از ایجاد برنامه‌هایی برای خوداتکایی در حوزه برنج مطرح می‌شود که زمینه‌های رسیدن به آن، هنوز فراهم نشده است.
«خوداتکایی برنج» ایران با چه مشکل‌هایی مواجه است؟

به گزارش اقتصادنیوز، روز گذشته کاوه خاکسار، مدیر کل دفتر غلات و محصولات اساسی وزارت جهادکشاورزی، از اجرای طرح «خود اتکایی» در برنج خبر داده و اظهار کرده بود: با اجرای این طرح، میزان تولید برنج تا افق سال ۱۴۰۴ به حدود دو میلیون و ۲۰۰ هزارتن می‌رسد، در حالی که سطح زیر کشت آن نیز ۱۲۰ هزار هکتار کاهش می‌یابد.

او با بیان اینکه طرح خوداتکایی برنج آماده و اکنون منتظر تامین اعتبار آن است، بیان کرد: برنج جزو هشت طرح اقتصاد مقاومتی است که بناست در برنامه ششم توسعه در دستور کار قرار گرفته و اعتبار مورد نیاز آن تامین شود.

آن طور که مهر گزارش داده، خاکسار با بیان اینکه طرح مذکور با تمرکز در استان‌های گیلان و مازندران و کاهش تدریجی سطح در سایر استان‌ها اجرا می‌شود، گفت: این طرح شامل پروژه هایی است که وزارت جهاد براساس آن با ارایه طرح ها و پروژه‌ها به افزایش تولید کمک کرده و برای اجرای آنها تسهیلات و حمایت های لازم را ارایه می‌دهد، برای مثال روی بذر مورد نیاز یارانه به کشاورزان پرداخت می‌کند، ضمن اینکه حمایت های یاد شده تنها در دو استان گیلان و مازندران انجام می گیرد.

در این راستا جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن برنج در گفت‌وگو با اقتصادنیوز، گفت: اکنون چندی است که طرح خوداتکایی برنج توسط دفتر غلات و محصولات اساسی وزارت جهادکشاورزی مطرح می‌شود که به موجب این طرح قرار است در زمینه تولید برنج به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنیم که اگر قرار باشد نتوانیم واردات برنج را انجام دهیم، در زمینه برنج دچار مشکل نشویم و به بیانی بتوانیم جلوی وابستگی خود را به واردات برنج بگیریم.

او افزود: البته اکنون در همین طرح خوداتکایی نیز دچار مشکل هستیم، چون خوداتکایی، به ابزارهایی نیاز دارد که در سال‌های اخیر این ابزار به درستی به کار گرفته نشده است. اکنون هنوز مناسب‌ترین مناطق کشت برنج که ریسک خشک‌شدنشان کم است، تعیین نشده و از سوی دیگر گرچه مطرح می‌شود که در 14 استان کم‌آب، برنج نکاریم ولی برنامه‌ای برای افزایش تولید برنج در شهرهای شمالی کشور نداریم.

دبیر انجمن برنج تصریح کرد: از سوی دیگر ما باید برای اینکه بتوانیم برنج کشت نشده در مناطقی که به خاطر کم آبی برنج تولید نمی‌کنند را در مناطق شمالی کشور جبران کنیم، باید به سوی توسعه کشت در ارقام پرمحصول برنج در شهرهای شمالی کشور برویم.

علیزاده همچنین گفت:‌ همچنین با وضعیت قیمت‌گذاری دولت و نبودن بسترسازی لازم برای افزایش بهره‌وری در اراضی شالی‌کوبی شمال، در مسیر طرح خوداتکایی حرکت نمی‌کنیم.

او افزود: به طور کلی اکنون حدود یک سوم نیاز برنج ما در کشور از طریق واردات تامین می‌شود. ما سالانه به سه میلیون تن برنج نیاز داریم که از این میزان حدود دو میلیون تن آن در کشور تهیه می‌شوند و یک میلیون تن آن وارد می‌شود. باید در بحث واردات نیز تغییراتی ایجاد کنیم. اگر قرار است برنج وارد کنیم باید در انتخاب برنج دقت کرده تا برنج آلوده و بی‌کیفیت به کشور وارد نشود.

پربازدیدترین‌ها
آخرین اخبار
لوتوس پارسیان - O