یورونیوز: سقوط ارزش یورو در راه است؛ هشدار کارشناسان درباره جنگ طولانی با ایران

سرویس: اخبار اقتصادی کدخبر: ۷۷۳۶۰۱
اقتصادنیوز: یورونیوز در گزارشی نوشت که با وجود مهلت چهار هفته‌ای دونالد ترامپ برای پایان درگیری‌ها، اقتصاددانان هشدار می‌دهند که اگر این درگیری به درازا بکشد، ارزش یورو سقوط خواهد کرد و این درحالی است که دانیل اشتلتر اقتصاددان سرشناس آلمانی حتی پا را فراتر گذاشته و وقوع یک رکود اقتصادی تمام‌عیار را پیش‌بینی می‌کند.
یورونیوز: سقوط ارزش یورو در راه است؛ هشدار کارشناسان درباره جنگ طولانی با ایران

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، زارا ریفلر تحلیل‌گر یورونیوز در این گزارش می‌نویسد: جنگ در ایران که از اواخر فوریه آغاز شده، ماشه یک شوک قیمتی در بازار انرژی را کشیده و بر قیمت نفت، بنزین، دیزل و گاز اثر گذاشته است.

هزینه‌های بالا برای مصرف‌کنندگان و صنایع انرژی‌بر مانند مواد شیمیایی و فولاد، فشار مضاعفی بر اقتصاد آلمان وارد می‌کند؛ اقتصادی که پیش از این هم به دلیل پیش‌بینی‌های نامناسب، تحت فشار بود.

اکنون یورو که در حال حاضر حدود ۱.۱۶ دلار ارزش‌گذاری می‌شود، در حال آسیب دیدن است. اگر سناریوی جنگ ایران بسیار طولانی‌تر از «چهار هفته‌ای» که رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرده بود به درازا بکشد، یورو ضربه سختی خواهد خورد.

دانیل اشتلتر، یکی از تأثیرگذارترین اقتصاددانان آلمان، به یورونیوز گفت: یورویی که هم‌اکنون نیز به دلیل رشد پایین، بدهی بالا و اختلافات سیاسی از نظر ساختاری ضعیف است، تحت فشار بیشتری قرار خواهد گرفت؛ زیرا سرمایه‌ها به سمت سرمایه‌گذاری‌های دلاری، سرازیر خواهد شد.

کارستن برزسکی، اقتصاددان ارشد بانک آی آن جی نیز هشدار می‌دهد: در چنین سناریویی، یورو بیشتر سقوط خواهد کرد؛ احتمالاً تا حدود ۱.۱۰ دلار به ازای هر یورو.

سقوط یورو تا کجا ادامه خواهد داشت؟

در بدترین حالت، اگر تنش‌های منطقه‌ای در خاورمیانه تداوم یابد و اختلالات گسترده در تأمین انرژی اروپا رخ دهد، سرمایه‌گذاران سهام خود را رها کرده و به سمت دلار فرار می‌کنند.

برزسکی می‌گوید: قیمت نفت می‌تواند به ۱۰۰ دلار یا بیشتر برسد. در این صورت نرخ برابری یورو به دلار به ۱.۱۰ تا ۱.۱۲ یا حتی بسیار پایین‌تر سقوط می‌کند. این یعنی کاهشی حدود ۵ تا ۸ درصد که هزینه‌های سفر به آمریکا و خرید کالاهای وارداتی مثل لوازم الکترونیکی و مواد خام را به شدت افزایش می‌دهد. این کمترین سطح ارزش یورو از زمان بحران انرژی ۲۰۲۲-۲۳ (پس از جنگ اوکراین) خواهد بود.

دانیل اشتلتر حتی سقوط عمیق‌تری را پیش‌بینی و تاکید می‌کند: در بدترین سناریو، فکر می‌کنم یورو می‌تواند به زیر کفِ قیمتی بحران ۲۰۲۲-۲۳ سقوط کند و موقتاً به زیر سطح برابری با دلار برسد؛ یعنی سناریوی ۰.۹۰ تا ۰.۹۵ دلار به ازای هر یورو.

رکود و پیامدهای وخیم برای آلمان

اشتلتر معتقد است انسداد چندماهه، جنگ طولانی و تخریب زیرساخت‌های حیاتی، آلمان را به شدت متضرر می‌کند.

او توضیح داد: «صنایع ضعیف شده‌ای مثل آلمان به عمق رکود سقوط خواهند کرد و کل منطقه یورو دست‌کم دچار یک "رکود فنی" می‌شود.»

او پیش‌بینی می‌کند حاشیه سود در بخش‌های شیمیایی، فولاد، خودروسازی و مهندسی مکانیک فرو بپاشد. مدل تجاریِ "وارد کننده انرژی ، صادر کننده صنعت" دوباره تحت فشار قرار خواهد گرفت. همچنین" رکود تورمی”(تورم بالا + رشد ضعیف) می‌تواند باعث موج فروش ناگهانی در بازار بورس آلمان (DAX) شود.

رویداد «قوی سیاه» در بخش انرژی

اشتلتر درباره وقوع رویداد «قوی سیاه انرژی» هشدار می‌دهد؛ یعنی انفجار قیمت‌ها یا قطع ناگهانی عرضه که اقتصاد جهانی را تکان می‌دهد.

این شوک باعث بازگشت بحث‌ها درباره سهمیه‌بندی سوخت، تعطیلی تولید و انتقال صنایع به خارج از کشور خواهد شد. حتی با وجود یوروی ارزان، به دلیل سقوط تقاضای جهانی در کشورهایی مثل چین، هند و آمریکا، صادرات آلمان هم فرو خواهد پاشید.

دوراهی سخت بانک مرکزی اروپا (ECB)

اگر جنگ کوتاه باشد، بانک مرکزی اروپا نرخ بهره را برای حمایت از اقتصاد کاهش می‌دهد. اما اگر جنگ طولانی شود، بازگشت تورم (که اشتلتر می‌گوید نرخ آن را دست‌کم یک درصد دیگر بالا می‌برد) مانع کاهش نرخ بهره می‌شود.

در این حالت، بانک مرکزی در «تله رکود تورمی» گیر می‌افتد و مجبور می‌شود بین حمایت از اقتصاد یا مهار تورم یکی را انتخاب کند.

ارسال نظر

پربازدیدترین‌ها
لوتوس پارسیان - O