پیامدهای تصویب طرح اشغال غزه به روایت ان‌بی‌سی‌نیوز

نقشه نتانیاهو برای غزه | دولت‌ های عربی، همدست «بی‌ بی» می‌شوند؟

سرویس: اخبار سیاسی کدخبر: ۷۳۵۹۹۱
اقتصادنیوز: اسرائیل خواستار تشکیل حکومتی در غزه است که نه شامل حماس که از سال ۲۰۰۷ بر غزه حکومت می‌کنند و نه شامل تشکیلات خودگردان فلسطین، نهاد سکولارتری که از اواسط دهه ۱۹۹۰ بخش‌هایی از کرانه باختری اشغالی را اداره کرده و از نظر بین‌المللی به رسمیت شناخته می‌شود.
نقشه نتانیاهو برای غزه | دولت‌ های عربی، همدست «بی‌ بی» می‌شوند؟

به گزارش اقتصادنیوز، نتانیاهو با تصمیم برای اشغال غزه، واکنش‌های تند جهانی را به جان خریده است. او طرحی پنج مرحله‌ای را ارائه کرده که تقریبا همه می‌دانند نه تنها موفق نخواهد بود، بلکه اوضاع را بسیار بدتر از قبل خواهد کرد. از سوی دیگر قول‌های نخست‌وزیر اسرائیل در مورد خروج از غزه پس از تسویه حساب با حماس، جدی گرفته نمی‌شود.

خبر مرتبط
بهترین مسیر پیش روی فلسطینی ها در میانه یک نسل کشی تمام عیار

اقتصادنیوز: پژوهشگر فلسطینی می نویسد: طرفداران اسرائیل ادعاهای زیادی را مطرح می‌کنند؛ اما اگر قرار باشد یکی از آن ها صحت‌ داشته باشد، یا حداقل نادرست نباشد، رد راه‌حل دو دولتی توسط فلسطینیان است.

الکساندر اسمیت در ان‌بی‌سی‌نیوز نوشته است: طرح اسرائیل برای تصرف شهر غزه و سپردن کنترل این منطقه به آنچه نیروهای عرب گفته می‌شود، نه تنها با محکومیت دولت‌های غربی و نهادهای امدادرسان مواجه شده، بلکه برخی مقامات سابق و کارشناسان در داخل اسرائیل هم معتقدند این طرح عملی نخواهد بود.

طرح نتانیاهو چیست؟

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و کابینه امنیتی او بامداد جمعه به طرحی رای دادند که هدفش تصرف این شهر در شمال نوار غزه است؛ شهری که از معدود مناطق داخل غزه به شمار می‌رود که ارتش اسرائیل هنوز آن را تحت کنترل ندارد. طبق طرح اسرائیل می‌گوید متعهد خواهد شد تا پس از تصرف این ناحیه اجازه ورود کمک‌های انسانی را به غزه بدهد.

این طرح پنج‌مرحله‌ای که به‌عنوان «طرح پایان جنگ» مطرح شده، شامل خلع سلاح حماس، بازگرداندن همه گروگان‌ها و غیرنظامی‌سازی نوار غزه است. این منطقه‌ تحت کنترل امنیتی اسرائیل قرار خواهد گرفت. همچنین طرح اسرائیل خواستار تشکیل حکومتی در غزه است که نه شامل حماس که از سال ۲۰۰۷ بر غزه حکومت می‌کنند و نه شامل تشکیلات خودگردان فلسطین، نهاد سکولارتری که از اواسط دهه ۱۹۹۰ بخش‌هایی از کرانه باختری اشغالی را اداره کرده و از نظر بین‌المللی به رسمیت شناخته می‌شود، باشد.

نتانیاهو

کشورهای عربی همدست نتانیاهو نخواهند شد

به گفته گیورا آیلند، سرتیپ بازنشسته ارتش اسرائیل و رئیس سابق شورای امنیت ملی این رژیم، اساس این طرح به احتمال زیاد غیرعملی است، زیرا بر همکاری کشورهای عربی تکیه دارد که به‌صراحت گفته‌اند تحت این شرایط همکاری نخواهند کرد.

آیلند در گفتگو با ان‌بی‌سی می‌گوید: نمی‌دانم نتانیاهو برداشتی از آنچه گفته دارد یا نه، یا اینکه اصلا با کشورهای دیگر درباره آینده غزه گفت‌وگویی داشته است یا خیر. و می‌ترسم که این اظهارنظر او درباره سپردن کنترل غزه به کشورهای عربی هیچ پایه و اساس واقعی و قابل اعتمادی نداشته باشد.»

خبر مرتبط
سرگردانی رهبران جهان عرب بین رضایت آمریکا و مطالبات مردمی | نقاب‌ها کنار زده می شوند

اقتصادنیوز: حاکمان عرب بین رضایت غرب و مطالبات مردمی خود، سرگردان مانده‌اند.

به گفته نیمرود گورن، رئیس موسسه میتویم (یک اندیشکده اسرائیلی)، کشورهایی مانند مصر و اردن بارها و به‌طور روشن اعلام کرده‌اند که شرط مقدماتی برای مشارکتشان این است که تشکیلات خودگردان فلسطین بازیگر اصلی در آینده حکومت غزه باشد.

نتانیاهو در اوایل جنگ پیشنهاد داده بود که به جای تشکیلات خودگردان یا حماس، طایفه‌های فلسطینی کنترل این منطقه را در دست بگیرند و حتی در ماه ژوئن تأیید کرد که اسرائیل به این گروه‌ها سلاح داده است.

اما به گفته گورن، که عضو هیئت مدیره موسسه دیپلومدز (شورای دیپلماسی مدیترانه‌ای) در هلند است، امید نتانیاهو به اینکه این طایفه‌ها کنترل غزه را به دست بگیرند تا امروز تحقق نیافته و انتظار هم نمی‌رود که محقق شود.

در نهایت، گورن معتقد است: طرحی که کابینه اسرائیل تصویب کرده، به امنیت ملی و سیاست خارجی اسرائیل آسیب می‌زند. این طرح همچنین از نظر نتیجه نهایی غیرواقع‌بینانه است. او گفت همه این‌ها برداشت رایج در اسرائیل را تقویت می‌کند که نتانیاهو به دلیل نیازهای سیاسی خودش عمل می‌کند، نه به خاطر منافع ملی و نگرانی برای گروگان‌های اسرائیلی.

واکنش‌های جهانی

طرح اسرائیل با واکنش تند بین‌المللی روبه‌رو شده است. سازمان ملل و برخی دولت‌های غربی هشدار داده‌اند که این طرح منجر به فاجعه بیشتر برای فلسطینیان غزه خواهد شد؛ جایی که بیش از ۶۱ هزار نفر در ۲۲ ماه جنگ با اسرائیل کشته شده‌اند.

بخش بزرگی از جمعیت غزه از زمان آغاز حمله اسرائیل پس از حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به رهبری حماس که در آن حدود ۱۲۰۰ نفر در اسرائیل کشته و نزدیک به ۲۵۰ نفر گروگان گرفته شدند، بارها آواره شده‌اند. سازمان ملل و گروه‌های امدادرسان گفته‌اند محدودیت‌های شدید کمک‌رسانی در ماه‌های اخیر باعث بحرانی فزاینده در زمینه گرسنگی در غزه شده است.

غزه

در اسرائیل هم صداهای نگران‌کننده نسبت به این طرح شنیده شده است؛ خانواده‌های گروگان‌ها و حتی رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل، ایال زامیر، هشدار داده‌اند که این طرح منجر به کشته‌شدن گروگان‌های باقی‌مانده در غزه خواهد شد.

عکس‌های هوایی این هفته، ویرانی کامل در این منطقه را نشان داد، در حالی که طرح بازنگری‌شده اسرائیل برای توزیع کمک‌ها، موجب هرج‌ومرج و گرسنگی بیشتر شده است.

آیلند، ژنرال بازنشسته اسرائیلی می‌گوید که با طرح نتانیاهو مخالف است، زیرا معتقد است بیشتر گروگان‌ها جان خواهند باخت و ارتش اسرائیل هم تلفات زیادی خواهد داد.

آیلند افزود: حتی اگر اسرائیل به نحوی موفق به اجرای این طرح شود، ما هیچ چیزی را در رویکرد حماس تغییر نخواهیم داد. برعکس، این فقط به آن‌ها توجیهی می‌دهد تا جنگ خود علیه ما را ادامه دهند.

ارسال نظر

پربازدیدترین‌ها
کارگزاری مفید