اقتصادنیوز در گفت‌وگو با کارشناسان مسکن بررسی کرد:

چرا در تابستان امسال مسکن از رکود عبور نکرد؟

سرویس: اخبار کدخبر: ۱۲۷۳۶۴
فصل دیگری از بازار مسکن گذشت اما بازار مسکن در سکوت خود ماند. بازار به رکود رفته مسکن حتی امسال هم معجزه تابستانی به خود ندید و همچون سه تابستان گذشته در انتظار رونق سپری شد.
چرا در تابستان امسال مسکن از رکود عبور نکرد؟

به گزارش اقتصادنیوز، 26 ماه از سکوت رکود بازار مسکن می‌گذرد و حتی هیچ یک از تابستان‌های گذشته هم نتوانستند کمک حال مسکن باشند، حالا با گذشت تابستان 94 که اثری از رونق در بازار به چشم نخورد، پیش‌بینی می‌شود وضعیت رکود مسکن تا پایان سال ادامه دارد باشد و به گفته فعالان بازار ، مسکن در سه ماه فرصت خود هم نتوانست از رکود عبور کند.
 
برخی کارشناسان و فعالان بازار مسکن بر این باورند که به دلیل عمق افزایش قیمت مسکن در دوره پیش از رکود، عمق رکود هم بیشتر شده است و به همان نسبت بازار پس از رکود نیز سخت‌تر خواهد شد. البته برخی دیگر نیز سال آینده را سال شکوفایی و بهبود شرایط می‌دانند چرا که معتقدند با بهبود روابط اقتصادی کشور و کاهش تورم اوضاع مسکن نیز بهتر شود.

از این رو برخی به نتیجه مذاکرات هسته‌ای و برخی دیگر به کاهش تورم کل کشور ورونق بازار مسکن در سال آینده امیدوارند.اما ناگفته نماند که بازار مسکن در این دو سال به دلایل مختلفی رکود بیشتری متحمل شد ، رکودی که شاید تنها یک سال آن پیش‌بینی‌می‌شد و ادامه آن کمتر به فکر کارشناسان و فعالان بازار می‌رسید، همه را شوکه کرد، حالا بازهم ادامه رکود بازار مسکن تا پایان امسال به گوش می‌رسد. با این حال برخی کارشناسان بخش مسکن معتقدند با ادامه این روند رکودی، امکان ورشکستگی صنعت ساختمان در سال آینده وجود دارد.

برنامه‌های خروج از رکود بی‌تاثیر ماند
پس از افزایش قیمت مسکن در سال 91 و آغاز رکود مسکن از سال 92 ، با پایان یافتن تابستان امسال این سومین تابستانی بود که بازار مسکن بدون تغییر پایان یافت و فصل یکنواخت دیگری را پشت سرگذاشت و باهمان روش به استقبال پائیز رفت. رکودی که قرار بود با برنامه‌های خروج از رکود متعددی برطرف شود ،اما موفق نبود.
مردادماه سال گذشته مجلس لایحه خروج از رکود برای اقتصاد کشور را تدوین کرد که خروج از رکود مسکن یکی از مهمترین‌ بخش‌های آن بود، اما با گذشت یکسال از این لایحه ، آب از آب تکان نخورد واین لایحه هم برای حل مشکل رکود افاقه نکرد.

از طرفی دیگر ، برنامه‌هایی مبنی بر افزایش تسهیلات خرید و ساخت مسکن و وام‌های 80 و 60میلیون تومانی تدوین شد که هنوز آثار ورود این وام‌ها به رونق بازار مسکن مشاهده نشده است. 

پیش‌بینی مسکن در نیمه دوم سال
در این زمان بسیاری از کارشناسان و حتی مسئولان دولتی بر این باورند که تا پایان سال اوضاع مسکن در کشور همین است و فعلا تغییرات اساسی دراین بازار رخ نمی‌دهد چرا که کل اقتصاد در رکود است.

در ادامه نظر برخی کارشناسان و متولیان مسکن در کشور در گفت‌گو با اقتصادنیوز آمده است:

علی چگینی- مديركل دفتر برنامه‌ريزی و اقتصاد مسكن وزارت راه و شهرسازی: در حال حاضر حدود 26 ماه است كه بازار مسكن در ركود بسر می‌برد. البته در حال حاضر كل مجموعه اقتصاد با ركود مواجه است. مسائلی همچون تحريم منجر به تغيير زمينه فعاليت شركت‌ها و ورود آن‎ها به بازار مسكن طی دو سال گذشته شده كه اشباع بازار و تعميق ركود را به دنبال داشته است. طی دو سال گذشته، توليد مسكن افزايش يافته و ركود در اقتصاد جريان داشت، در حال حاضر تقاضای سوداگری و سفته‌بازی به شدت كاهش يافته و از اين منظر، گردش مالی و سرعت گردش مالی در بخش مسكن كاهش يافته است. اين نيز خود دليلی بر تعميق ركود بخش مسكن بوده است.همچنین از ديگر عوامل ركود می‌توان به سيطره ركود در كل اقتصاد اشاره کرد، هنگامی كه مجموعه اقتصاد گرفتار ركود شده و توليد صورت نگيرد، بخش مسكن نيز از اين رويه مستثنی نبوده و به طور طبيعی دچار ركود می‎شود. بخشی دیگر از رکود هم به تحریم‌ها و منابع مالی در کشور مربوط است و به نظر می‌رسد جامعه نیاز به چشم انداز بلندتری دارد و این نگرانی هم وجود دارد که چشم انداز آینده اقتصادی به چه سمتی خواهد رفت ، از این رو باید حرکت درستی انجام شود.

 همچنین یکی از مشاوران املاک به اقتصادنیوز گفت: مدت‌هاست که قیمت مسکن تغییر چندانی نکرده و بازار همچنان راکد است، اما نظر شخصی من این است که در ماه‌های پایانی زمستان قیمت مسکن رشد جزئی خواهد کرد و بازار نیز کمی بهبود پیدا می‌کند و میزان معاملات مسکن افزایش می‌یابد.
یکی دیگر از مشاوران املاک در تهران بیان کرد: قیمت مسکن در نیمه دوم سال افزایش پیدا می‌کند و همیشه زمانی که قیمت‌ها جهشی پیدا کند، تقاضای مردم برای خرید مسکن افزایش می‌یابد.
او در ادامه گفت: الان بهترین زمان برای کسانی است که قصد خرید مسکن را دارند، زیرا قیمت‌ها به پایین‌ترین حد خود رسیده‌اند و در واقع سازنده ضرر هم می‌کند.

مشاور املاک دیگری درباره قیمت مسکن در نیمه دوم سال 94 بیان کرد: الان دوره رکود و تورم در بازار مسکن است و از نظر من این وضعیت در نیمه دو سال نیز هیچ تغییری نخواهد کرد.

یکی دیگر از مشاوران املاک در شهر تهران به اقتصادنیوز گفت: از نظر من قیمت مسکن و میزان خرید و فروش مسکن هیچ تغییری نمی‌کند و اکنون قیمت مسکن به کف بازار رسیده است و دیگر از این پایین‌تر نمی‌آید و اگر قیمت‌ها تغییری کند این تغییر 100در صد افزایش است.
بازرس انجمن صنفی انبوه‌سازان مسکن استان تهران گفت: وضعیت ساخت‌وساز در نیمه دوم امسال به عملکرد دستگاه‌های ذیربط مربوط است، چرا که وضعیت در نیمه دوم امسال سخت‌تر خواهد بود.

مهدی مافی-بازرس انجمن صنفی انبوه‌سازان مسکن استان تهران : در ابتدای سال وضعیت بدتری را برای نیمه اول امسال پیش‌بینی می‌کردم ، اما شرایط بهتری رقم خورد و به نظر می‌رسد وضعیت در نیمه دوم سال به دلیل چند شاخصه اصلی سخت‌تر باشد.به نظر می‌رسید با کاهش نرخ سودهای بانکی در شش‌ماه ابتدایی امسال سپرده‌‌ها در بخش تولید قرار گیرند و در مقابل نیز سفته‌بازی و سوداگری در بخش مسکن کاهش یابد ، اما هیچ از این موارد اجرایی نشد. همین اتفاقات باعث شد تا کار در نیمه دوم سال سخت‌تر شود، بنابراین امیدوارم در این زمان افزایش قیمت مسکن ایجاد نشود.باید دولت در این میان فکر کند که چگونه باید شرایط را بهتر کند و برنامه‌ریز‌هایی در این میان داشته باشد، از این رو باید با تولید و عرضه حرکت کند و توان اقتصادی خود را در زمینه ساخت و ساز افزایش دهد.

بیت‌الله‌ستاریان-کارشناس مسکن: با پیش‌بینی تداوم رکود در بازار مسکن در نیمه دوم امسال هشدار داد که با ادامه رویه موجود، همه صنایع مرتبط با ساخت‌وساز از صنایع مستقیم و غیرمستقیم گرفته تا صنایع چوبی، فلزی، رنگ و سرامیک ورشسکته خواهند شد. به نظر می‌رسد بازار مسکن در نیمه دوم امسال نیز همچون نیمه اول باشد و اگر همین وضع ادامه پیدا کند، همه صنایع مرتبط با ساخت‌وساز از صنایع مستقیم و غیرمستقیم گرفته تا صنایع چوبی، فلزی، رنگ و سرامیک و غیره همگی ورشسکته می‌شوند.به نظر می‌رسد رکود بازار مسکن در نیمه دوم سال 94 با شدت بیشتر نسبت به نیمه اول امسال باشد، چرا که گستره فشارهای اقتصادی در بخش مسکن بیش از گذشته شده و برای صنعت ساختمان خطرناک است. در همین مدت رکود مسکن که دو سال است بازار را در اختیار گرفته باعث شده غالب صنایع به خواب بروند و اگر صنایعی نیز تاکنون فعال بوده‌اند، با ظرفیت اسمی زیر یک سوم کار کرده‌اند. این روند رکودی علاوه بر دو سال گذشته تا پایان سال نیز ادامه‌دار است و پیش‌بینی‌ می‌شود اگر دولت فکری به حال آن نکند، تا ابتدای سال آینده کل صنعت ساختمان در کشور ورشکسته خواهد شد. بازار مسکن در کشور به اقتصاد کلان وابسته است. از این رو بازار مسکن خود تصمیم‌گیرنده نیست، از طرفی دیگر دولت هیچ برنامه خروج از رکود ارائه نکرده است و به همین دلیل این رکود تا عید امسال ادامه دارد .

پربازدیدترین‌ها
آخرین اخبار
لوتوس پارسیان - O