روایتی از حواشی مذاکرات هسته‌ای

عراقچی: رئیس‌جمهور گاهی ما را دعوا می‌کرد/ رهبری حواسشان به همه چیز بود

سرویس: اخبار کدخبر: ۱۳۷۶۶۱
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای با اشاره به مدیریت داهیانه مقام معظم رهبری در مذاکرات گفت: ایشان هر جا لازم بود ما را در مقابل دشمنان‌مان تقویت کنند، تحکم می‌کردند و دستورالعمل‌های خیلی جدی می‌گذاشتند و حواسشان به همه جا بود.
عراقچی: رئیس‌جمهور گاهی ما را دعوا می‌کرد/ رهبری حواسشان به همه چیز بود

سیدعباس عراقچی معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه و رئیس ستاد پیگیری برجام روز (جمعه) با حضور در برنامه «زنده رود» در گفت‌وگویی به بیان جزئیاتی از زندگی شخصی خود و مذاکرات هسته‌ای پرداخت.

در این گفت‌وگو مجری برنامه با اشاره به صحبت‌های چند روز پیش وندی شرمن درباره اینکه عراقچی عکس و فیلم نوه‌اش را به وی نشان داده سوال کرد و عراقچی گفت: یک سال پیش و در کوران مذاکرات همزمان خانم شرمن و آقای کری و من نوه‌دار شدیم.

عراقچی در توضیح صحبت‌های شرمن درباره نشان دان فیلم نوه‌اش به وی گفت: ما جلسات مختلفی داشتیم و گاهی جلسات خصوصی بود. یک بار بعد از جلسه مذاکره آقای دکتر ظریف و کری جلسه خصوصی داشتند و ما آمدیم بیرون و پشت در منتظر بودیم تا بحث آنها تمام شود. تقریبا بیکار شده بودیم و دخترم برای من عکس‌ها و فیلم‌هایی از نوه‌ام فرستاده بود و من همان پشت در زمانی که بیکار بودیم داشتم عکس‌ها را نگاه می‌کردم که خانم شرمن برای کاری به من نزدیک شد و من هم عکس‌ها را به او نشان دادم، او هم گوشی خود را درآورد و عکس‌هایی که برای او فرستاده بودند، نشان داد.

معاون وزیر خارجه خاطرنشان کرد: دیپلمات‌ها پشت میز مذاکره یک موقعیت دارند و بیرون میز مذاکره انسانی هستند مانند بقیه و عواطف و احساسات دارند. همانطور که خانم شرمن هم گفته ما وقتی پشت میز مذاکره می‌نشستیم، هر دو جدی بودیم و از نظر ما آنها نمایندگان آمریکا و نمایندگان «شیطان بزرگ» بودند. برخورد ما در میز مذاکره برخوردهای تندی بود و بارها ما با هم دعوا کردیم، بارها صداها بلند شد و جلسه به هم خورد.

عراقچی در پاسخ به سوال مجری درباره آخرین لطیفه‌ای که شنیده است به برخی از لطایفی که در رابطه با مذاکرات بیان می‌شود اشاره کرد و ادامه داد: همه لطیفه‌هایی که در طول مذاکرات گفته می‌شد را برای ما می‌فرستادند، برخی از لطیفه‌ها خیلی هم جذاب بود و یک زمانی من و آقای ظریف و روانچی یک گروه وایبری هم داشتیم که این لطیفه‌ها را برای هم در آن گروه می‌فرستادیم.

وی با بیان اینکه مذاکرات هسته‌ای دوران پرتنش، پراسترس و یک جنگ اعصاب شدید بود، ادامه داد: یک سالی بود که مذاکرات پیش نمی‌رفت و هرچه تلاش می‌کردیم به در بسته می‌خوردیم. بعد از هر دور من معمولأ صحبت می‌کردم و می‌گفتم بحث‌های خوبی انجام شد و فضای مذاکرات خیلی خوب بود، اما هنوز بحث‌ها ادامه دارد و در آن دوران لطیفه‌های زیادی برای ما ساخته بودند. این اواخر هم لطیفه‌هایی درباره اینکه دانش‌آموزانی که در آینده می‌خواهند تاریخ بخوانند چه مشکلاتی دارند و باید فرق برجام، فرجام، توافق ژنو،‌ لوزان و وین و از جمله فرق عراقچی و تخت روانچی را بدانند، ساخته‌اند.

عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای همچنین خاطرنشان کرد: ما در مذاکرات هسته‌ای چارچوب‌های مشخص و خطوط قرمز تعیین شده‌ای داشتیم که حق عبور از آنها را نداشتیم و این چارچوب‌ها گاهی با چارچوب‌های طرف مقابل از زمین تا آسمان فاصله داشت. اینکه ما بتوانیم طرف مقابل را به مواضع و خواسته‌های خودمان نزدیک کنیم کار بسیار سختی بود. ماه‌ها در جلسات طولانی مذاکراتی شرکت می‌کردیم اما یک قدم نه ما حرکت می‌کردیم و نه آنها.

عراقچی با بیان اینکه در طول مذاکرات بارها به این نتیجه رسیدیم که دیگر نمی‌شود ادامه داد و در جلساتی که با دکتر روحانی داشتیم گفتیم که این موضوع قابل حل نیست، اظهار داشت: رئیس‌جمهور همیشه به ما روحیه می‌دادند و می‌گفتند حتما شدنی است و ما مشکلات بزرگ‌تر از این را حل کرده‌ایم و این را نیز حتما می‌توانیم حل کنیم.

وی با بیان اینکه روحانی خیلی خوب مذاکرات را مدیریت کرد، ادامه داد: رئیس‌جمهور گاهی هم ما را دعوا کردند. همه می‌دانند ما در داخل و خارج چه مصیبت‌هایی داشتیم، اما کسی نمی‌داند که وقتی خدمت رئیس جمهور می‌رفتیم چه مشکلاتی داشتیم و چطور ما را سوال و جواب می‌کردند و نقاط ضعف‌مان را تذکر می‌دادند. البته به جایش تشویق هم می‌کردند و به ما روحیه و قوت قلب می‌دادند.

عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای با اشاره به مدیریت داهیانه، هوشمندانه و خردمندانه مقام معظم رهبری در طول مذاکرات خاطرنشان کرد: همه ما در چارچوب‌هایی حرکت می‌کردیم که رهبری تعیین کرده بودند. هر جا هم که لازم بود شخصا به میدان می‌آمدند و از ما حمایت می‌کردند و با عباراتی که درباره تیم مذاکره‌کننده به کار بردند، واقعا ما را شرمنده کردند. در عین حال هر جا هم لازم بود که ما را در مقابل دشمنان‌مان تقویت کنند، تحکم می‌کردند و دستورالعمل‌های خیلی جدی می‌گذاشتند. ایشان همچون مدیری قاطع و پدری مهربان حواس‌شان به همه جا بود و ما را هدایت کردند و ما هم الحمدالله شرمنده نشدیم.

عراقچی در پاسخ به سؤال مجری برنامه درباره اینکه گفته می‌شود شما در مذاکرات نقش جاده صاف‌کن را داشتید، عنوان کرد: در مذاکرات هر کسی نقشی را ایفا می‌کرد و ما در چند سطح مختلف مذاکره می‌کردیم. یکی بحث کارشناسی بود که بحث‌های فنی، دقیق و ریز می‌شد. اصل مذاکرات سیاسی است، اما وقتی شما می‌خواهید در موضوعاتی بحث کنید که موضوع فنی است مثل بحث هسته‌ای و بحث تحریم‌ها، بحث فنی و حقوقی است و لازم است که کارشناسان ابعاد حقوقی آن را بررسی کنند و نمی‌شود سیاستمداران راجع به چیزی تصمیم بگیرند که از نظر فنی عملیاتی نباشد. این بخش از مذاکرات به عهده آقای بعیدی‌نژاد بود و بحث‌های جدی‌ای داشتند که باید از نقش ایشان در مذاکرات تشکر کنم.

وی ادامه داد: سطح بعدی مذاکرات سطح معاونان بود که خودش دو سطح می‌شد که بنده و آقای روانچی بودیم که با معاونان مذاکره می‌کردیم و همان نقش جاده صاف‌کن را داشتیم، یعنی بحث‌های سیاسی را آماده می‌کردیم تا وزرا بتوانند در مورد آن کار کنند و تصمیم بگیرند. البته گاهی هم برعکس می‌شد و ما به مشکل برمی‌خوردیم و وزرا نقش جاده صاف‌کن را بازی و توافقی می‌کردند و ما بعد در مورد جزئیات آن بحث می‌کردیم.

معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزیر خارجه با بیان اینکه به نتیجه رسیدن مذاکرات محصول یک کار دسته جمعی است، تصریح کرد: بحث‌هایی باید در ابعاد مختلف صورت بگیرد و پخته و باز شود، گاهی شما درخواستی دارید که در عمل شدنی نیست و هر چه بر آن اصرار کنید یعنی مذاکره را قفل کرده‌اید. از طرفی گاهی مسئله‌ای در عمل بسیار آسان است و طرف مقابل آن را به شما زیادی و گران می‌فروشد و باید حواست جمع باشد.

منبع: فارس

پربازدیدترین‌ها
آخرین اخبار
لوتوس پارسیان - O