دولت در تنگنای خدماترسانی/پیامهای باران مرگبار برای اقتصاد / چرا کیفیت خدمات دولتی کاهش یافته است؟

به گزارش اقتصادنیوز، سالهاست که سفرهای تابستانه با طعم ترافیک و مشکلات جادهای گره خورده است. صحبت امروز و دیروز نیست. هر زمان که تعطیلاتی در میان باشد، گرههای ترافیکی هم بیشتر میشود. اما قدری فراتر از این عادت، این سوال به میان میآید که چرا این مشکلات هر ساله پابرجاست و دولت تغییری در ارائه این خدمات نمیدهد؟ چرا اینقدر خدمات دولتی با کیفیت پایینی ارائه میشود که در نهایت سبب میشود بسیاری از خانوادهها از صرافت سفر کردن، بیافتند؟
توقف سوخترسانی
دور اخیر سفرهای تابستان، از همان ابتدا مشکلات خاص خود را داشت. اختلال در سوخترسانی، آغازی بود بر سفری پر دردسر. شروعی برای یک سفر که خانوادهها بعد از 30 روز روزهداری انتظارش را میکشیدند. درست در همین ابتدای سفر هم بود که دولت اقدام به روزآمد کردن نرمافزار جایگاههای سوخت کرد. آن هم درست در شرایطی که سفرهای تعطیلات چند روزه، آغاز شده بود.
حداقل نتیجهای که به روز کردن این نرمافزار داشت، اختلال در سوخترسانی بود؛ به گونهای که برای مدتی طولانی، عرضه بنزین و گازوئیل به طور کلی متوقف شد. در همان زمان هم بود که شرکت پخش فرآوردههای نفتی در اطلاعیهای علت این توقف در سوخترسانی را اعلام و تاکید کرده بود که تا چند ساعت بعد، مشکل نرمافزاری پیشآمده، برطرف میشود.
اختلال در هواشناسی
چند ساعت اختلال در سوخترسانی کافی بود تا آغازی تلخ برای سفرهای تعطیلات عید فطر رقم بخورد. آغازی که نه ادامه خوشایندی داشت و نه پایانی مناسب. در ادامه همین اتفاقها بود که بازهم تجربه ناخوشایند سال گذشته تکرار شد. دوشنبه 12 خرداد ماه سال قبل بود که طوفانی تهران را در نوردید و بدون آنکه پیشبینی درستی از آن شده باشد، ساکنان پایتخت را غافلگیر کرد. همین اتفاق امسال هم تکرار شد. درست در میانه تابستان و در هرم گرمای تیرماه، توفانی تهران را فراگرفت که علاوه بر باد، باران تندی را تقدیم پایتختنشینان کرد. این باران اما خسارتهای بیشتری نسبت به سال قبل در پی داشت. شدت بارش سیلآسای باران در حدی بود که حتی برای برخی خودروهای داخل خیابان هم خسارت در بر داشت.
شاید شکی نباشد که کیفیت خدمات دولت در طول سالها با کاهش بسیاری روبرو بوده است اما بعد دیگر این اتفاقها که باید به آن پرداخت، مسئله اعتماد مردم به دولت است. اینکه چرا مردمی که میتوانند با قدری آگاهی، از بروز برخی حوادث جلوگیری کنند، بیگدار به آب میزنند و بدون بنزین به سمت جاده حرکت میکنند. چرا همیشه این تصور وجود دارد که باید در انتظار دولت باشند تا خدماتی مناسب ارائه شود. حتی در مواردی که خودروهای نزدیک رودخانه مفقود شده نیز میتوان بخشی از اتفاق را به ناآگاهی مردم نسبت داد. اینکه با وجود هشدارهای داده شده، بازهم خودروهایی در حریم رودخانه متوقف شده، تامل برانگیز است.
امنیت راهها با این حال، این سوال مطرح میشود که آیا در صورت انجام شدن سهم مردم، دولت هم به همین نسبت به حقوق خود در مقابل مردم وفادار میماند؟ مسئله مشکلات ترافیکی که هر ساله دامن مسافران را میگیرد، حالا به یک معضل بزرگ تبدیل شده که تکانی برای رفع شدن به خود نمیدهد و حالا مسئله تازهتری با عنوان امنیت راهها هم به آن اضافه شده است. ریخته شدن سنگ از کوهها بر سر مسافرانی که در جاده ماندهاند، تلنگری است که میتواند مسئولیت دولت در قبال جان صدها مسافر مانده در ترافیک را بیشتر از قبل یادآور شود. اینکه ترافیک در طول این سالها بازهم تکرار میشود و در نهایت پلیس ناچار به یک طرفه کردن جادهها میشود، از یک طرف و از طرف دیگر مسئله امنیت جادهها انتقادهایی را روانه دولت کرده است.
اختلال در دسترسی به اطلاعات
به گزارش اقتصادنیوز، در همین حال، مسئله خدمات دولتی تنها به حوادث جاده و تامین امنیت مسافران ختم نمیشود. خدمات دولتی مصادیق بسیاری دارد که به اذعان بسیاری، در بیشتر موارد لنگ میزند. خدماتی که بسیاریشان در زمان سفر، بروز پیدا میکنند. چه آن زمان که مسافران بخواهند برای دریافت اطلاعات، به وبسایت هواشناسی یا وضعیت جاده دسترسی داشته باشند و چه زمانی که در شرایط اضطرار، نیاز به دسترسی به اینترنت در سفر باشد، بنبست اطلاعاتی با سرعت پایین اطلاعات پیش روی متقاضیان است. دولت از خدمات آموزشی، امنیتی و بهداشتی که بر گردن دارد، پایین میآید تا سفری که میتواند به یک خاطره خوش برای خانوادهها بدل شود، شروع و پایان خوبی نداشته باشد و از منظر کیفی، در پایینترین سطح خود قرار گیرد. سفر را میتوان از معدود تفریحاتی دانست که یک خانواده بر بنیان آن، استحکام بیشتری پیدا میکند. حالا همین سفر اگر قرار باشد با کیفیت پایینی روبرو باشد، هر روز عده بیشتری را از آن منصرف میکند. دولت در این میان با آزمون تعهد روبروست. آزمونی که به نظر میرسد سالهاست نمره قبولی از مردم در آن نگرفته است. در همین حال باید توجه کرد که همین اعتمادهای مردم به دولت است که سرمایه اجتماعی را در کشور رقم میزند که میتواند پایه اساسی فعالیتهای اقتصادی در کشور باشد. از نگاه تعدادی از کارشناسان همین مولفه سرمایه اجتماعی است که میتواند بنیان بسیار از فعالیتهای اقتصادی از جمله سرمایهگذاریهای مردم و حضور بخش خصوصی در اقتصاد را تقویت کند. شاید مردمی که در اوج نیاز به اطلاعات از مسیر راهها نتوانند سایت مرجع این موضوع (141 روی دامنه ir) را باز کنند خیلی سخت بپذیرند که در روزهای آینده سرمایههای خود را در این فضا و با اتکا به اعتماد به دولت هزینه کنند.
ارسال نظر