آیا افزایش مالیات‌ها بهبود رفاه عمومی مردم را به دنبال دارد؟

سرویس: اخبار اقتصادی کدخبر: ۷۶۳۹۲۹
اقتصادنیوز: در سالهای گذشته و به ویژه از میانه دهه ۱۳۹۰ به بعد، سیاست‌گذار مالی در ایران به‌طور آشکار در مسیر کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و اتکا بیشتر به درآمدهای مالیاتی حرکت کرده است.
آیا افزایش مالیات‌ها بهبود رفاه عمومی مردم را به دنبال دارد؟

به گزارش اقصادنیوز به نقل از اکوایران، در سالهای گذشته و به ویژه از میانه دهه ۱۳۹۰ به بعد، سیاست‌گذار مالی در ایران به‌طور آشکار در مسیر کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و اتکا بیشتر به درآمدهای مالیاتی حرکت کرده است.

روند صعودی کل مالیات‌ها و همچنین گسترش پایه‌های مالیاتی، از مالیات بر درآمد و اشخاص حقیقی تا مالیات بر کالا و خدمات، نشان می‌دهد که دولت تلاش کرده منابع پایدارتر و قابل پیش‌بینی‌تری برای بودجه عمومی فراهم کند. از منظر نظری، این تغییر جهت یک گام مثبت و همسو با تجربه بسیاری از کشورهای در حال توسعه و توسعه‌یافته تلقی می‌شود؛ چرا که وابستگی به نفت همواره بودجه را در معرض شوک‌های بیرونی و نوسانات شدید قرار داده است.

با این حال، پرسش اصلی نه درباره «اصل» افزایش مالیات، بلکه درباره «نحوه مصرف» آن است. انتظار منطقی شهروندان و فعالان اقتصادی این است که افزایش فشار مالیاتی، به‌ویژه زمانی که هم‌زمان بر درآمد خانوارها و بنگاه‌ها وارد می‌شود، با بهبود ملموس در کیفیت خدمات عمومی، رفاه اجتماعی و زیرساخت‌های تولیدی همراه باشد. اما شواهد میدانی و ارزیابی‌های کارشناسی نشان می‌دهد که این هم‌زمانی به‌صورت معنادار رخ نداده است.

 

ارسال نظر

پربازدیدترین‌ها
کارگزاری مفید