اعتراض اصولگرایان به حضور دوباره کاظم صدیقی در نماز جمعه/ انتقادات از تخریب انسجام ملی به راه افتاد

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، وقتی در فروردین ماه سال ۱۴۰۳ یک ماه بعد از انتشار خبر ماجرای انتقال سند مالکیت باغی متعلق به یک حوزۀ علمیه در ازگل(منطقهای در شمال تهران) به نام او و پسرانش، یوسف سلامی خبرنگار صداوسیما میکروفن دست گرفت و سراغ صدیقی رفت تا برای صداوسیما و صدیقی ویترین شفافیت تعریف شود.
صدیقی که برخی او را شیخالبکایین (بسیارگریه کنندگان) لقب داده اند، ابتدا آیه ۸۶ سوره یوسف را قرائت کرد که از زبان حضرت یعقوب گفته شده بود: «من با خدا غم و درد دل خود گویم و از خدا چیزی دانم که شما نمیدانید.»
تفسیر این آیه مشخصا گلایه و شکایت حضرت از پسران ناخلف اش است. یک سال و دو ماه بعد خبر بازداشت پسران تفسیر صحبت شیخ را تکمیل کرد.
با این وجود او دیگر نه آیه خواند نه روضه؛ علیرغم انتقادهای بسیاری که به خبر حضورش در نماز جمعه برای اقامه نماز شد، بی اعتنا به گلایه ها و پندهایی که درباره وضعیت فعلی کشور و شرایط به واقع حساس کنونی هشدار می دادند، پشت تریبون نماز جمعه رفت و به عنوان چهره ای که هم نام خودش در یک پرونده مبهم اقتصادی مطرح است و هم فرزندانش در بازداشت به اتهام فساد اقتصادی، مردم را به «تقوا» دعوت کرد.
واکنش های جمعی به موضوع اقامه نماز جمعه توسط صدیقی
از همان روزهای نخست در میانه جنگ ۱۲ روزه ایران و اسراییل وقتی بحث تحکیم ارتباط بین حاکمیت و مردم طرح شد بسیاری از فعالان سیاسی و کاربران فضای مجازی مشخصا از کاظم صدیقی نام بردند و تاکید کردند که کنار گذاشتن او از امامت نماز جمعه تهران – حتی به صورت موقت- و حتی بررسی واقع گرایانه منطق حضور او به عنوان رئیس ستاد امر به معروف نوعی پالس به مردم تلقی می شود. پالسی بر این مبنا که به حساسیت های آن ها احترام گذاشته می شود و در بررسی فساد و تخلف بین مردم و مسئولین تفاوتی وجود ندارد.
وقتی روز چهارشنبه خبر اقامه نماز جمعه این هفته توسط صدیقی منتشر شد حتی چهره های تندرو در جریان اصولگرا نیز از این مساله انتقاد کردند. کار به جایی رسید که مجری های نزدیک به سعید جلیلی در صداوسیما نیز با ابهام از منطق چنین تصمیمی سخن گفتند و توییت نوشتند. محمدامین سلیمی – مجری سابق برنامه ثریا- و محسن مقصودی – مجری فعلی این برنامه- که هر دو به عنوان چهره های نزدیک به سعید جلیلی شناخته می شوند به این اقدام واکنش نشان دادند.
محسن مقصودی در اینباره نوشت که؛ «ای کاش حاجآقا همچنان بر نظر یک ماه و اندی پیش خود میماندند و فعلا اقامۀ جمعه نمیکردند. در شرایط جنگی فضای سیاسی رسانهای کشور نیاز به آرامش دارد. برای این اتحاد و همدلی خونهای زیادی تقدیم شد. اگر به هر دلیلی افکار عمومی پذیرش ندارد و سؤال در ذهن دارد شما هم فعلاً بر کنید.»
اشارۀ مجری برنامۀ ثریا به توییت چندی قبل عزتالله ضرغامی بود. چند روز بعد از خبر بازداشت فرزندان کاظم صدیقی، ضرغامی با انتشار تصویری همراه با او نوشت:«امروز مهمان جناب آقای صدیقی بودم. خدمتشان پیشنهاد دادم تا تعیین تکلیف پروندۀ قضایی فرزندشان اقامۀ امامت جمعه نکنند. خودشان هم چنین نظری داشتند». نظری که به نظر می آید تغییر کرده است.
حضور کاظم صدیقی؛ علیه وحدت ملی
نخستین تفسیر از اقامه نماز جمعه تهران توسط کاظم صدیقی تاثیر این اقدام بر وحدت ملی است که بعد از جنگ ۱۲ روزه بین ایران و اسراییل مورد توجه قرار گرفته و درباره لزوم حفاظت از آن بارها هشدار داده شده بود.
علیرضا معزی، دبیر پیشین شورای اطلاع رسانی دولت، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «انتخاب آقای صدیقی برای امامت نماز جمعهی این هفته آن هم بلافاصله پس از تاکید رهبری بر «اتحاد عظیم ملی»،چیزی فراتر از دهنکجی به مردم است؛ اخطار مدعیان هسته سخت است به اصل نظام، بدان معنا که موجودیتشان را مقدم بر موجودیت ایران و نظام میدانند و حذف نمادهایشان را بر نمیتابند.»
همین محور مورد اشاره جلال رشیدی کوچی نماینده مرودشت در مجلس یازدهم نیز قرار گرفت. او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «احسنت بر آقای حاج علیاکبری! احسنت بر همه اعضا شورای سیاستگذاری ائمه جمعه! چه انتخاب دقیقی آفرین! به لجبازی خود با مردم ادامه دهید... حتما در ضربه زدن به اتحاد ملی موفق خواهید شد.»
رشیدی کوچی همچنین در گفت و گویی با تابناک در اینباره تاکید کرده است:«تعیین ایشان برای اقامه نماز جمعه از سوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، نوعی دهن کجی به مردم است. خیلی ها به اشتباه و از روی عمد قصد دارند که این موضوع را به رهبری ربط بدهند، در حالیکه این موضوع اصلا به رهبری ارتباطی ندارد، چرا که مقام معظم رهبری اختیارات را به شورای سیاستگذاری ائمه جمعه واگذار کردهاند و این ستاد است که تعیین میکند چه کسانی در چه تاریخ هایی نماز جمعه را اقامه کنند. در واقع ائمه جمعه با نظر این ستاد تعیین می شوند»
سید محمدعلی ابطحی، رئیس دفتر رئیس جمهور در دولت اصلاحات نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «من اگر در صدی از تقوای ادعایی آقای کاظم صدیقی را داشتم پا روی هوای نفس میگذاشتم و داوطلبانه میگفتم تا روشن شدن تکلیف حقوقی فرزندانم نماز جمعه را امامت نمیکنم. تا آسیبی به همبستگی اجتماعی نزنم و بقول خودشان برای رسانه های بیگانه خوراک تهیه نکنم. جوان هم نیستم بگم آرزو بر جوانان...».
اصل مسئولیت فردی و وضعیت کاظم صدیقی
احمد زیدآبادی روزنامه نگار اصلاح طلب در یادداشتی در کانال تلگرامی شخصی خود موضوع را وجه دیگری نمایش داده است. او با تاکید بر اصل مسئولیت فردی تاکید کرده که در صورت احراز تخلف و مجرم شناخته شدن فرزندان صدیقی این مساله نباید به پای وی نوشته شود.
با این وجود زید آبادی از تبعیض مثبت به نفع چهره هایی همچون صدیقی در این دست از موارد نیز سخن گفته و نوشته است:« وقتی که حضور سیدمحمد خاتمی در یک قاب عکس مشترکِ تصادفی با فلان خبرنگاری که بعدها هتاک از کار درآمده است، سند جرم شخص خودش معرفی میشود، آنگاه چطور فردی که پیرامونش شائبه و پروندۀ فسادمالی شکل گرفته است، با کوچکترین محدودیتی روبرو نمیشود؟امامت جمعۀ آقای صدیقی در این هفته، قرار است چه سود و منفعتی برای حکومت و یا حتی هم طیفیهای او برساند که تاب مستوری از دست دادهاند؟ این کار معنایی جز اصرار بر لجاجت با بخش بزرگی از افکار عمومی و نتیجهای جز واکنش طعنآمیز و همراه با سرخوردگی آنها در بر دارد؟».
زیدآبادی همچنین درباره تاثیر این اقدام بر افکار عمومی نیز نوشته است:« بخش بزرگی از افکار عمومی روی نمازجمعه خواندن آقای صدیقی به شدت حساس شده است. در واقع حضور و عدم حضور او جنبۀ نمادین به خود گرفته است. مردم میپرسند؛ در حکومتی که اگر فرزند یک فرد به دلیل زمان تولدش در کشور دیگری به دنیا آمده و شهروند قهری آن کشور شده است، آن فرد برای حضور در مناصب بالای دولتی منع قانونی دارد، حال چطور فرد دیگری که برای فرزندش پروندۀ فساد تشکیل شده است، هیچ مشکلی ندارد و میتواند به عنوان امام جمعۀ پایتخت مردم را به رعایت "تقوای الهی" دعوت کند؟».
واکنش های اصولگرایان رسانه ای؛ حتی صدای مشاور قالیباف هم بلند شد
چهره های اصولگرا بعضا از این اقدام ابراز تعجب کرده و حتی به آن انتقاد کردند. اکبر نبوی، روزنامهنگار اصولگرا گفت: حواشی مربوط به آقای کاظم صدیقی تاسفبار است. اما، وی با استعفا نکردن از ریاست ستاد امر به معروف و نهی از منکر و نیز با کنار نکشیدن از امامت جمعه نشان داده که حاضر است بار منفی این حواشی را همچنان بر سر جامعه آوار کند.
امیرابراهیم رسولی، مشاور محمدباقر قالیباف هم نوشت: از خبر بازگشت امام جمعه سابق، آن هم بدون هیچ مقدمهای یا توضیحی… متعجب شدم؛ متعجب!
انتقاد کواکبیان و پاسخ علیرضا غزه
مصطفی کواکبیان نماینده سابق مجلس و دبیرکل حزب مردم سالاری نیز در اعتراض به این موضوع نوشته است: اقدام تعجب برانگیز شورای سیاست گذاری ائمه جمعه مبنی بر امامت نماز جمعه تهران در ۲۷ تیر از سوی شیخ کاظم صدیقی نشان داد تا چه اندازهای اینگونه تصمیم گیرندگان از جامعه و مردم به ویژه جوانان فاصله دارند آن هم در شرایطی که ایران عزیز بیشترین نیاز به اتحاد ملی دارد.نکته مهم موضوع این است که اینبار آش آنقدر شور است که اعتراض جناح سیاسی اصولگرا به مراتب بیشتر از ما اصلاحطلبان است!!!
نکته جالب توجه کامنت علیرضا قزوه زیر نوشته کواکبیان است: «یعنی چی؟ مگه کواکبیان در بازداشت نیست؟ این که باز پست گذاشته؟ این خودش ممنوع المنبره داره از کاظم صدیقی ایراد میگیره؟ اول ۱۲۰ نفر را ثابت کن بعد حرف بزن».
فارغ از همه این واکنش ها اصلی ترین هشدار در اینباره مساله تخریب اتحاد و انسجامی است که هر اندازه محدود و شکننده شکل گرفته و در شرایط فعلی نیز مورد نیاز بود. اگر آمریکایی ها می گویند بمب هایشان فردو را نابود کرده برای نابودی انسجامی که این روزها بیش از هرچیز مورد نیاز است، اقامه نماز جمعه توسط شیخ کاظم صدیقی کافی است.
ارسال نظر