اولویتِ اول حاکمیت در تغییر رویکردها از نگاه هاشمی طبا/ به واقع گرایی نیاز داریم نه توهم اقلیت تندرو!

به گزارش اقتصادنیوز در روزهای بعد از جنگ ایران و اسرائیل طیفی از اساتید دانشگاه و اقتصاددان ها از تغییر پارادیم ها و رویکردهای حاکمیت در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاست داخلی، دیپلماسی و ...سخن گفتند و عده ای از سیاسیون و جامعه شناسان و تحلیلگران هم بر تغییر رویکرد حاکمیت با مردم تأکید کردند. اخیرا نیز علی اکبر ولایتی مشاور رهبر انقلاب در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشته بود: مردم خود را اثبات کردند و اکنون نوبت مسئولین است، شیوههای منقضی شده دیگر پاسخگوی جامعه پس از جنگ نخواهد بود.
مصطفی هاشمی طبا فعال سیاسی اصلاح طلب بر این باور است تندروهای اقلیت مدام در حال مانع سازی بر سر راه تغییرات هستند اما هیچ کدام از پیش بینی ها و نظرات شان باعث بهبود شرایط نشد.
گفتوگوی اقتصادنیوز با مصطفی هاشمی طبا را از نظر میگذرانید.
*****
آقای هاشمی طبا! این روزها بحث تغییر رویکردها از سوی چهره های مختلف در ساختار حاکمیت یا کارشناسان و تحلیلگران مطرح می شود، نگاه شما به تغییر رویکردهای حاکمیت در حوزه های مختلف چیست و چقدر شرایط پساجنگ این ضرورت را ایجاب می کند؟
به نظر من مسئله سرزمینی باید در صدر اولویت ها برای تغییر در رویکردهای حاکمیت و دولت قرار گیرد. آب و محیط زیست دو نمونه حیاتی محسوب می شوند اما به طور کل، ایران دچار مشکلات متعدد داخلی از نظر سرزمینی است.
مسائل زیست محیطی مثل آب و از دست رفتن آب های زیرزمینی، موضوعی کاملا غیرقابل بازگشت است. بعضی دوستان در زمینه تغییر رویکردها روی مسائل سیاسی و اجتماعی نظر دارند اما به عقیده من در وهله نخست، برای حفظ ایران، تغییر رویکردها در حوزه های آب و مسائل زیست محیطی ضرورت بیشتری دارد.
به واقع گرایی نیاز داریم تا توهم تندروها
در موضوعی که شما مطرح کردید و البته تغییر در رویکردها در حوزه دیپلماسی، اقتصادی، اجتماعی و ...همواره مانع تراشی طیفی را شاهد هستیم که اصرار بر وضع موجود دارند و ...
عملاً که مانع سازی می کنند اما هیچ کدام از پیش بینی ها و نظرات شان باعث بهبود شرایط نشد. خیلی مواقع، بر عکس هم شده و بر خلاف چیزی که گفته اند اتفاق افتاد. این مسئله خیلی مهم است. در زمینه های مختلف باید واقع گرا باشیم و از توهم خارج شویم. بسیاری از این ها که تسلطی روی بعضی از سازمان ها و نهادهای حاکمیتی دارند بیشتر با توهم زندگی می کنند تا با واقع گرایی در کشور.
به نام توافق افرادی در دولت حضور دارند که مخالف گسترش دیپلماسی هستند
بنابراین ضرورت دارد یک واقع گرایی در کشور رخ دهد اما اینکه چگونه این مسئله حل شود و این قدرت از آنها کم شود، بستگی دارد به مسئولان و خود رئیس جمهور.
دولت به نام وفاق، افرادی را در دولت پذیرفت که با تفکر گسترش دیپلماسی مخالفند و همسو نیستند. این نکته هم باید اصلاح شود تا این روابط بتواند شکل بهتری داشته باشد.
و راهکار شما برای شروع تغییر در رویکردها و بازگشت اعتماد عمومی چیست؟
در حقیقت اینکه با چه روشی انجام شود و به صورت قانون مطرح شود، اهمیت دارد. متاسفانه بارها اتفاق افتاده که هر کسی به خیال خودش می تواند قانون را دور بزند. در زمینه های مختلف، این موضوع منشاء اشکالات شده است و به نوعی قانون را دور می زنند.
مشکل هم از همین لجام گسیختگی ها ناشی می شود. به هر حال اصل موضوع یعنی اعتقاد به اینکه باید اعتماد مردم حاصل شود، واقعیت دارد. بر زبان این حرف ها را می زنند اما در واقعیت چنین چیزی رخ نداده است.
ارسال نظر