مکانیسم ماشه و دیپلماسی ایران در برابر ترامپ | تحلیل رحمان قهرمان‌پور +فیلم

سرویس: اخبار سیاسی کدخبر: ۷۳۸۴۱۴
اقتصادنیوز: رحمن قهرمان‌پور، کارشناس مسائل بین‌الملل، در برنامه «استراتژیک» گفت: مهم‌ترین عامل تضعیف برجام، خروج دولت ترامپ از آن بود و دومین عامل، خرابکاری‌های اسرائیل.
مکانیسم ماشه و دیپلماسی ایران در برابر ترامپ | تحلیل رحمان قهرمان‌پور +فیلم

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، رحمن قهرمان‌پور، در ادامه اشاره کرد: ترامپ به دنبال آن بود و هنوز هم هست -که به توافقی فراتر از آنچه اوباما با ایران به دست آورد- برسد. او تصور می‌کرد اگر از برجام خارج شود، می‌تواند توافق بهتری را رقم بزند. در دوره اوباما این اجماع شکل گرفت که اگر می‌خواهی با ایران به توافق برسی، باید بدانی ایران حاضر به توافق کلی درباره همه موضوعات نیست. اما به نظر می‌رسد ترامپ به‌دنبال چنین توافق جامعی است.

قهرمان‌پور افزود: پیش از آنکه بگوییم «چه باید کرد»، باید به این برسیم که «چه می‌توان کرد». واقعیت این است که وقتی به این پرسش می‌رسیم، می‌بینیم گزینه‌ها محدودند، چراکه ما یک قدرت بزرگ جهانی نیستیم.

او تصریح کرد: ما باید راه‌حلی دیپلماتیک پیدا کنیم؛ راه‌حلی که کم‌هزینه‌ترین و در عین حال، مطلوب‌ترین گزینه باشد.

خبر مرتبط
سیگنال مذاکره ایران و اروپا درباره اسنپ بک/ آینده مکانیسم ماشه چه خواهد شد؟

اقتصادنیوز: مذاکرات ایران و اروپا بر سر مکانیسم اسنپ‌بک، که می‌تواند تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران را بازگرداند، به دلیل بی‌اعتمادی عمیق تهران به غرب و ناکارآمدی اهرم‌های دیپلماتیک اروپا به بن‌بست رسیده است. ایران این مذاکرات را بی‌فایده می‌داند، زیرا اروپا را فاقد اختیار و اراده برای میانجیگری مستقل می‌بیند. اما چرا ایران و اروپا با ناامیدی به اسنپ‌بک نگاه می کنند؟

وی با اشاره به تأثیر درآمدهای نفتی بر سیاست خارجی گفت: ورود درآمد نفت باعث شده سیاست خارجی ما نه به سمت توسعه حرکت کند، نه به سوی رفاه. پرسش اساسی این است: بدون توسعه، چگونه می‌خواهید کشور را قدرتمند کنید؟

راهکار دیپلماتیک از جایی آغاز می‌شود که جریان‌های سیاسی درون حاکمیت بنشینند و بپذیرند که میان خواستن و توانستن باید توازن برقرار شود.

قهرمان‌پور ادامه داد: آقای لاریجانی یا هر فرد دیگری درون یک ساختار عمل می‌کند؛ افراد مهم‌اند، اما نمی‌توانند معجزه کنند.

او همچنین احتمال جلوگیری از فعال شدن مکانیسم ماشه را بسیار اندک دانست و گفت: اگر این مکانیسم فعال شود، متأسفانه اثر آن را در قالب گزارش رافائل گروسی در شورای حکام خواهد بود؛ یعنی بهانه‌ای به دست دیگران داده می‌شود.

او در پایان خاطرنشان کرد: توافق با آمریکا بسیار دشوار است و باید ترامپ را جدی گرفت. این توافق تنها زمانی ممکن می‌شود که در داخل کشور، اجماع نظری شکل بگیرد.

ارسال نظر

پربازدیدترین‌ها
کارگزاری مفید