شایان کرمی

تحلیل تکنیکال دلار و نفت در هفته پیش رو

سرویس: اخبار کدخبر: ۱۳۳۴۶۴
.
تحلیل تکنیکال دلار و نفت در هفته پیش رو

طبق پیش‌بینی هفته گذشته دلار بین مرز 3605 الی 3645 تومان در نوسان بود. مهم‌ترین عاملی که در هفته جاری بر نرخ ارز تاثیر خواهد گذاشت، اعلام نرخ ارز در بودجه 95 است. در ذیل به بررسی سناریوهای مختلف برای این نرخ می‌پردازیم.

ارقام کلان بودجه سال آینده در حالی امروز نهایی می‌شود که نرخ نفت و دلار به عنوان دو جز اصلی به دلیل تغییرات بازارهای جهانی و داخلی از حساسیت بیشتری برخوردار است.

جلسه یکشنبه هیات دولت به مذاکره برای نهایی کردن کلیات لایحه بودجه سال 1395 اختصاص داشت تا بعد از تصویب ارقام کلی در کابینه دولت، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی جزئیات را کامل و لایحه بودجه آماده ارائه به مجلس شود. با توجه به اینکه درآمدهای ارزی ناشی از فروش نفت جایگاه ویژه‌ای در تامین منابع دولت دارد، تعیین قیمت نفت و نرخ دلار از مهم‌ترین موضوعات مورد بررسی بین نویسندگان بودجه، دولت و مجلس است تا با نرخ واقع‌بینانه‌ای پیش‌بینی شده و کمترین عدم تحقق را به همراه داشته باشد. این در حالی است که با توجه به کاهش قابل ملاحظه قیمت نفت در بازارهای جهانی و از سوی دیگر نوسان اخیر بازار ارز و تاثیر‌گذاری اعلام هر قیمتی از سوی دولت بر فضای بازار، هنوز اعضای هیات دولت در جلسات بررسی بودجه به رقم نهایی و مورد توافق نرسیده‌اند.

با این وجود از اظهارات هر چند مبهم بیان شده از سوی برخی مقامات ارشد دولت، این گونه بر می‌آید که نظر سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در مورد دلار، نرخی با فاصله زیاد از نرخ موجود در مرکز مبادلات ارزی یعنی حدود 3010 تومان نیست.

به هر حال با توجه به کاهش قیمت فروش نفت و اهمیت درآمدهای ارزی در بودجه ، نرخ‌گذاری برای دلار به عنوان مبنای تبدیل به ریال درآمدهای نفتی و همچنین پیش بینی قیمت مناسب برای نفت بسیار برای بودجه سال بعد حساس خواهد بود.

در حال حاضر قیمت نفت در حدود 35 دلار قرار دارد، یعنی حدود 20 دلار کمتر از نرخ 54 دلار در بودجه امسال و 65 دلار کمتر از 100 دلار در بودجه سال 1393. این نوسان قابل توجه اکنون به چالش و عاملی برای تاخیر نسبت به تصمیم‌گیری در بودجه تبدیل شده است.

این در حالی است که بعید نیست قیمت فروش هر بشکه نفت در رقم حدود 40 دلار یا حتی کمتر از آن تعیین شود. آن‌ هم در شرایطی که نظر اول سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی برای نفت، سه سناریو 42، 45 و 50 دلاری بوده و حتی وزارت نفت تعهد کرده بود که 22 میلیارد دلار در بودجه سال بعد در اختیار دولت قرار دهد. پس درصورتیکه دلار مبادله‌ای در مرز 3010 الی 3050 تومان تعیین شود به احتمال زیاد دلار آزاد تا اواخر سال حوالی 3650 الی 3500 تومان در نوسان خواهد بود. از طرفی اجرایی شدن برجام و آزاد شدن دارایی‌های بلوکه‌شده و فروش حاصل از نفت باعث ورود ارز شده و تا حدودی تقاضای ارزی را پوشش خواهد داد. همچنین باتوجه به اینکه از دی‌ماه وارد فاز تبلیغات جناحین سیاسی برای به دست آوردن کرسی در مجلس شورای اسلامی خواهیم بود، احتمال کاهش این نرخ به دلیل هزینه‌های سیاسی وجود خواهد داشت.

بررسی تکنیکالی دلار

از نظر نموداری یک الگوی هارمونیکی AB=CD در نمودار دلار ایجاد شده است باتوجه به عدم شکست سطح مقاومتی 3650 تومان امکان کاهش نرخ برابری دلار به ریال تا سطح 3585 الی 3510 تومان در هفته های آینده وجود دارد.


نتیجه‌گیری تحلیل دلار
با توجه به بحث ارائه بودجه و ریزش قیمت نفت شاهد کاهش معناداری در قیمت ارز نخواهیم بود اما از طرفی با توجه به اجرایی شدن برجام و آزاد شدن دارایی‌های ارزی و ورود ارزهای حاصل از فروش نفت در ماه آینده همچنین هزینه‌های سیاسی برای به دست آوردن کرسی در مجلس شورای اسلامی احتمال کاهش نرخ ارز تا حوالی 3580 و حتی 3510 تومان در ماه آینده دور از انتظار نیست.

تحلیل هفتگی نفت
در هفته‌ای که گذشت نفت اینبار از سوی تقاضا با مشکل مواجه شد. در شماره‌های قبل به این مطلب اشاره شد که افزایش نرخ بهره آمریکا بسیار محتمل هست که در چهارشنبه گذشته این اتفاق رخ داد. با افزایش نرخ بهره در امریکا ارزش دلار رو به افزایش هست هر چند که این مساله به دلیل پیشخور شدن خبر دور از انتظار نبود ولی ادامه برنامه افزایش تدریجی نرخ بهره در سال 2016 و 2017 این چشم‌انداز را ایجاد می‌کند که دلار قوی‌ترین پول دنیا در سال‌های 2016 و 2017 خواهد بود و همین مساله قدرت خرید کالاهای اساسی همچون نفت را که به دلار معامله می‌شوند تحت شعاع قرار خواهد داد. نمودار زیر رابطه معکوس ایندکس دلار و قیمت نفت را نشان می‌دهد.

در نمودار فوق منحنی سیاه رنگ نمودار قیمت نفت و منحنی سبز نمودار ایندکس دلار است.

از طرفی هم از سمت عرضه با فروش نفت ایران و همچنین رفع محدودیت صادرات نفت آمریکا پس از 40 سال مازاد عرضه نفت تشدید خواهد شد. با این حساب قیمت نفت در سال 2016 نیز چشم‌انداز مناسبی نخواهد داشت. هرچند که به نظر می‌رسد این تصمیم آمریکا تصمیمی سیاسی اقتصادی باشد. اما به هر حال از طرف عرضه نیز نفت را با مازاد عرضه مواجه می‌کند.

در حال حاضر قیمت نفت وست‌تگزاس 34.53 دلار قیمت نفت خام 34.86 دلار و قیمت نفت برنت معادل 36.63 دلار برای هر بشکه است.

تحلیل تکنیکال نفت برنت
با توجه به نمودار زیر سطح 35 الی 36 دلار برای نفت برنت سطح حمایتی معناداری از نظر تکنیکال است. حال باید منتظر ماند با توجه به نزدیک شدن سال 2016 و تقاضای ماه ژانویه و فصل زمستان قیمت نفت به نوعی در مقطع فعلی کمی بهبود پیدا کند. هر چند با توجه به نزدیک شدن تعطیلات احتمال اینکه در هفته آینده شاهد کاهش حجم و نوسان قیمت باشیم بسیار محتمل‌تر است. همچنین قیمت نفت برنت در صورت شکست سطح 35 دلاری امکان کاهش تا سطح 30 دلار را دارد.


جمع‌بندی و نتیجه‌گیری تحلیل نفت
با توجه به افزایش نرخ بهره و برنامه زمان‌بندی این افزایش به احتمال زیاد ایندکس دلار روند صعودی برای سال 2016 خواهد داشت که همین مساله قدرت خرید کالاهای اساسی را تضعیف خواهد کرد. همچنین با ورود بشکه‌های نفت ایران که رتبه 3 را در اوپک از نظر تولید نفت دارد. همچنین رفع محدودیت صادرات نفت آمریکا مازاد عرضه نفت برای سال آینده میلادی تشدید خواهد شد. اما در مقطع فعلی با توجه به نزدیک شدن تعطیلات سال میلادی جدید حجم و نوسان قیمت نفت کاهش خواهد یافت و با شروع سال 2016 و به دلیل تقاضای ماه ژانویه و تقاضای فصلی نفت در زمستان امکان بهبود قیمت نفت برای اوایل سال 2016 وجود دارد از نظر تکنیکالی نیز کف 35 دلار برای نفت برنت بسیار معنادار است و درصورت شکست این سطح امکان کاهش تا سطح 30 دلار برای نفت برنت وجود دارد.

*مدیر بورس انرژی و تحلیل‌گر کارگزاری آتی‌ساز بازار

پربازدیدترین‌ها
آخرین اخبار
لوتوس پارسیان - O