50 هزار صندلی به ناوگان هوایی کشور افزوده می شود

جزئیات قرارداد خرید هواپیما از بوئینگ

کدخبر: ۱۵۵۴۸۳
روز یکشنبه یکی از مهمترین دستاوردهای برجام یعنی توسعه و نوسازی ناوگان هوایی ایران به ثمر نشست و قرارداد خرید 80 فروند هواپیما با شرکت بوئینگ امضا شد. امضای این قرارداد تاریخی دولتمردان کنونی و آینده آمریکا را در موقعیتی قرار می دهد که در روند عقد قرارداد با ایرباس نیز کارشکنی نکنند.
جزئیات قرارداد خرید هواپیما از بوئینگ

به گزارش اقتصاد نیوز ارزش قرارداد منعقد شده بین ایران ایر و بوئینگ رقم 16 میلیارد و 600 میلیون دلار است که از این نظر در تجارت بین ایران و آمریکا یک قرارداد تاریخی به حساب می آید. براساس این قرارداد بوئینگ در یک دوره 10 ساله تعداد 80 فروند هواپیمای مسافربری به ایران تحویل می دهد.

ترکیب هواپیماهایی که بوئینگ برای ایران می سازد به این صورت است که 50 فروند آن مدل 737 و 30 فروند آن مدل 777 خواهد بود. نحوه تحویل این هواپیماها نیز به این صورت خواهد بود که تا سال 2020 تعداد 15 فروند هواپیمای بوئینگ مدل 300-777 تحویل می‌شود و مابقی هواپیماها در دوره زمانی سال‌های 2021 تا 2028 تحویل داده خواهد شد. بر این اساس، نخستین فروند از هواپیماهای بوئینگ در سال ۲۰۱۸ به ایران تحویل داده می‌شود. تعداد صندلی هایی که در پی این قرار داد به ناوگان هوایی ایران اضافه می شود 50 هزار صندلی است که این تعداد بیش از دو برابر صندلی های فعال کنونی در حمل و نقل هوایی کشور است.

فرهاد پرورش مدیرعامل ایران ایر در خصوص جزئیات این قرار داد گفت: جزئیات هواپیماهای خریداری شده از سوی ایران‌ نیز گفت: طبق این سند ایران خرید ۵۰ فروند هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ را در دستور کار خود قرار داد. این هواپیماها از جدیدترین مدل‌های تولید شده بوئینگ به‌حساب می‌آید که تحویل آنها از سال ۲۰۲۱ به بعد به ایران آغاز می‌شود. وی ادامه داد: در کنار آن ایران‌ایر ۳۰ فروند هواپیمای بوئینگ ۷۷۷ را خریداری کرده است که ۱۵ فروند آن از خانواده ۳۰۰ ER بوده و نخستین فروند آن از آوریل ۲۰۱۸ (اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۷) به ایران تحویل داده خواهد شد. وی درباره زمان‌بندی اجرای این توافق در مرحله‌ اول نیز تصریح کرد: در سال ۲۰۱۸، 6 فروند و در سال ۲۰۱۹ نیز 6 فروند هواپیمای ۷۷۷ به ایران تحویل داده می‌شود. در سال ۲۰۲۰ نیز سه فروند از این هواپیما به ایران تحویل می‌شود. وی درباره مبلغ قرارداد منعقد شده میان ایران‌ایر و بوئینگ، اظهار کرد: این قرارداد براساس آنچه در کاتالوگ قید شده ۱۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار است که البته این رقم نسبت به آنچه در نهایت بسته می‌شود تفاوت جدی دارد و می‌توان گفت قیمت نهایی قرارداد دو طرف ۵۰ درصد از این قیمت پایین‌تر خواهد بود.

وی درباره جزئیات مجوزهای ارائه شده از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا برای فروش هواپیما به ایران نیز، عنوان کرد: مجوز صادر شده از سوی اوفک تمام ۸۰ فروند هواپیمای خریداری شده از سوی ایران را در بر می‌گیرد، اما به دلیل آنکه نه ساخت و تحویل آنها تا سال ۲۰۲۰ برای بوئینگ فراهم است و نه ما می‌توانیم در این مدت تمام این هواپیماها را دریافت کنیم، از سال ۲۰۲۰ باید بار دیگر مذاکرات ادامه یابد، زیرا مجوز فعلی اوفک تا این سال اعتبار دارد. در سال ۲۰۲۰ دو طرف با توجه به شرایط دریافت مجوز از اوفک و تامین مالی هواپیما برای ایران نسبت به اجرای گام دوم این سند اقدامات لازم را آغاز خواهند کرد. به گفته مدیر عامل شرکت هواپیمایی ایران‌ایر، یکی ازبندهای برجام فروش هواپیماهای غیرنظامی به ایران بود که مجوز آن نیز باید از سوی اوفک صادر می‌شد و ما این بند را فرصتی مناسب برای ادامه گفت‌وگوها دانستیم. 

مانتی فریزر، معاون مدیرعامل بوئینگ با اشاره به اینکه امضای قرارداد با ایران‌ایر با حمایت کامل دولت آمریکا انجام شده است، گفت: خوشحالیم که بوئینگ ۸۰ فروند از بهترین هواپیماهای خود را به ارزش ۱۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار تقدیم ایران می‌کند. خوشحالیم که با این توافق‌نامه اعلام می‌کنیم که روابطمان را با ایران‌ایر از سر می‌گیریم و خوشحالیم که بهترین هواپیماهای دنیا را به ایران عرضه می‌کنیم. مانتی فریزر تاکید کرد: سندی که امروز به امضا بوئینگ و ایران‌ایر رسید در قالب موافقت‌نامه و تاییداتی است که شرکت هواپیماسازی بوئینگ از دولت آمریکا اخذ کرده است. 

قرارداد بوئینگ برای اقتصاد آمریکا نیز یک فرصت مطلوب است. ساختار اقتصاد آمریکا به گونه‌ای است که شرکت‌های بزرگ سعی می‌کنند از ظرفیت‌های سیاسی در جهت بازارسازی خود استفاده کنند. برآوردها حاکی از این است که با عملیاتی شدن قرارداد بوئینگ  حداقل 100هزار شغل برای صنعت هوا و فضای آمریکا ایجاد خواهد شد که این موضوع همراستا با وعده‌های انتخاباتی دونالد ترامپ است. بنابراین با توجه به منفعت اقتصادی این قرارداد، به نظر می‌رسد معادلات سیاسی آن را تحت‌تاثیر قرار ندهد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید