نیم‌قرن با اقتصاد ایران، 8 دی

سرانه تولید ناخالص داخلی ایران به 1330 دلار رسید

سرویس: ماشین زمان کدخبر: ۴۶۵۲۷۵
اقتصادنیوز : مهم‌ترین سرتیترهای صفحه‌های اقتصادی مطبوعات 8 دی در ابتدای هر دهه در نیم قرن گذشته از این قرار بوده است:
سرانه تولید ناخالص داخلی ایران به 1330 دلار رسید

به گزارش اقتصادنیوز ، تکرار اشتباهات محصول ندانستن‌ها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است. 

هشتم دی 1361؛ اکثر مشتری‌های نفتی ایران را پادشاهی سعودی جذب کرده است

معاون امور بین‌المللی و بازرگانی وزارت نفت در یک مصاحبه مطبوعاتی پس از تشریح موقعیت کنونی هر یک از کشورهای عضو اوپک در مورد پیشنهاد ایران برای سهمیه‌بندی تولید نفت گفت: ایران در سال 1978 حدود 19 درصد تولید اوپک را به خود اختصاص داده بود و با این معیار سهمیه ما در حدود 3.4 تا 3.5 میلیون بشکه در روز می‌شود که ما پیشنهاد تولید 3.2 میلیون بشکه در روز را کردیم و این حق ماست که باید اعمال شود و رسما اعلام کردیم که ایران حتی یک بشکه نیز از این مقدار کمتر تولید نخواهد کرد که از این میزان در حدود 700 هزار بشکه برای مصارف داخلی و 2.5 میلیون بشکه نیز برای صدور اختصاص داده‌ایم.

دکتر هنردوست افزود: پس از انقلاب اسلامی ایران اکثر مشتری‌های نفتی ما را پادشاهی سعودی به طرف خود جذب کرد و برای این گفته مدارک فراوانی موجود است و این کشور به اتفاق کویت و سایر اعضا در اولین کنفرانس پس از پیروزی انقلاب قول دادند که سهم ایران در بازار را تامین کنند. با این همه حتی یکی از این کشورها هم زمانی که ایران در آذرماه سال گذشته فقط 300 هزار بشکه نفت صادر می‌کرد به قول خود وفا نکردند و با فروش ارزان نفت خود عملا مشتری‌های ایران را بیش از پیش به طرف خود جذب کردند ولی این مساله را از نظر دور داشتند که این انقلاب اسلامی ایران بود که قیمت نفت را از 12 دلار به 34 دلار رساند و اکنون به علت موقعیت جنگی نیاز فراوانی به صدور و تولید بیشتر داریم باید سهم تولید 3.2 میلیون بشکه در روز برای ما را قبول کنند.

وی در مورد دستاوردهای جمهوری اسلامی در کنفرانس وین اظهار کرد: اولین پیروزی ما در این کنفرانس این بود که نگذاشتیم پادشاهی سعودی خوش رقصی‌های خود برای اربابان آمریکایی و اروپایی‌اش را همچنان ادامه دهد و در کنفرانس ماه مه تاکنون ایران تنها کشوری است که مانع یکه‌تازی سعودی‌ها شده است در نهایت سعودی‌ها در سطح اوپک به طور فاحشی با شکست مواجه شدند که این وجه مشخص کنفرانس اخیر اوپک در وین بود.

ثانیا توانستیم قسمتی از حقوق از دست رفته خود را که همان تولید 3.2 میلیون بشکه در روز است به دست بیاوریم. وی در مورد حمایت از اوپک گفت: ایران از بنیانگذاران اوپک بوده و با وجود ذخایر اثبات‌شده‌ای که فعلا در دست داریم از کسانی خواهیم بود که تا صد سال دیگر عضو ثابت اوپک باقی خواهیم ماند و از آنجا که ملت‌های اعضای اوپک اکثرا مستضعف هستند تا سرحد توان از این سازمان حمایت کرده و منبعد نیز پشتیبان آن خواهیم بود و اگر احیانا زمانی اوپک با شکست مواجه شود این شکست فقط در نتیجه اضافه تولید کشورهایی مثل پادشاهی سعودی خواهد بود.

1361

هشتم دی 1371؛ فروشگاه زنجیره‌ای تعاون در سراسر کشور ایجاد می‌شود

فروشگاه‌های زنجیره‌ای تعاون در سراسر کشور ایجاد خواهد شد.معاون امور تعاونی‌های توزیعی وزارت تعاون افزود: تا پیش از ماه مبارک رمضان 250 هزار تن برنج و 10 هزار تن مرغ و اقلام موردنیاز دیگر بین اعضا توزیع خواهد شد.

وی همچنین افزود: برای توسعه تعاونی‌ها و فعال کردن آنها طبق مصوبه هیات دولت تعاونی‌های مرزنشینان می‌توانند بدون محدودیت کالاهای مجاز را به خارج از کشور صادر کنند.

معاون امور تعاونی‌های توزیعی وزارت تعاون اعلام کرد: به زودی برای اصلاح شبکه توزیع در سطح کشور فروشگاه‌های زنجیره‌ای تاسیس خواهد شد که نخستین آن در شهر بوشهر احداث می‌شود.

1371

هشتم دی 1381؛ سرانه تولید ناخالص داخلی ایران به 1330 دلار رسید

نشریه اکونومیست در گزارش «جهان سال 2002 در آینه آمار» نوشت، سرانه تولید ناخالص داخلی ایران 1330 دلار و میزان تولید ناخالص داخلی ایران 87 میلیارد دلار است. این گزارش شامل بررسی اقتصاد کشورهای مناطق هفتگانه جهان شامل اروپای غربی، مرکزی و شرقی، آسیا، آمریکای شمالی، آمریکای لاتین، آفریقا و خاورمیانه است که براساس آن نروژ در اروپای غربی با سرانه تولید ناخالص داخلی 38700 دلار در این منطقه و کل جهان از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی در صدر قرار دارد.

سوئیس با 36500 دلار در رتبه‌های بعدی قرار دارند. در اروپای شرقی و مرکزی، جمهوری چک با 6510 دلار، مجارستان با 6300 دلار و لهستان با 5200 دلار سرانه تولید ناخالص داخلی در مکان دوم تا سوم قرار گرفته‌اند.

در آسیا، ژاپن با 31900 دلار سرانه تولید ناخالص داخلی در مکان اول است.

سنگاپور با 20700 دلار سرانه تولید ناخالص داخلی و استرالیا با 20400 دلار سرانه تولید ناخالص داخلی، دومین و سومین کشور این منطقه از نظر تولید سرانه هستند.

در آمریکای شمالی، آمریکا با 37300 دلار سرانه تولید ناخالص داخلی مقام اول را دارد. این گزارش به نقل از اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران حاکی است از نظر تولید ناخالص داخلی، آمریکا با 10 هزار و 708 میلیارد دلار و ژاپن با 4 هزار و 55 میلیاد دلار در رتبه‌های اول و دوم قرار دارند. تولید ناخالص داخلی چین نیز 1309 میلیارد دلار است.

بودجه 62 شرکت دولتی قطع شد

62 شرکت وابسته به دولت آماده واگذاری به بخش غیردولتی است و به همین دلیل ردیف بودجه این شرکت‌ها از لایحه بودجه سال 82 کل کشور حذف شده است.

کردبچه، مشاور اقتصادی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی یکی از ویژگی‌های مهم بودجه سال 82 را کوچک کردن ساختارهای دولتی و واگذاری آن به بخش خصوصی عنوان و تصریح کرد: در سال آینده 30 وزارتخانه و دستگاه‌ دولتی مشخص کرده‌اند از چه طریق خدمات خود را به بخش غیردولتی واگذار می‌کنند.

وی، بالا بودن سهم بودجه شرکت‌های دولتی را برای دولت مفید و باعث ایجاد ارزش افزوده دانست و گفت: در بودجه سال آینده تصریح شده است که 62 شرکت دولتی تا پایان سال‌جاری به بخش‌های خصوصی واگذار می‌شوند و اسامی این شرکت‌ها از بودجه دولت حذف شده است.

وام 52 میلیون دلاری چین برای ساخت بندر «گوادر»

درحالی‌که تجهیز و تکمیل بندر «چابهار» ایران برای تبدیل شدن به یک بندر مبدا ترانزیتی بزرگ (مگاپورت) که بتواند در مسیر کریدور شمال-جنوب نقش اصلی را ایفا کند به کندی پیش می‌رود، پاکستانی‌ها در نزدیک‌ترین محل مری به این بندر تاریخی ایران با سرعت در حال ساخت بندری مجهز در آبهای عمیق «گوادر» هستند.

چین برای اجرای نخستین مرحله از ساخت بندر در آبهای عمیق «گوادر» پاکستان 58 میلیون و 210 هزار دلار وام در اختیار این شرکت قرار می‌دهد.

1381

ارسال نظر

پربازدیدترین‌ها
کارگزاری مفید