قصه‌ پر رمز و زار خانه‌های تاریخی تهران که باید بدانید!

کدخبر: ۴۴۰۲۳۴
تهران امروز رنگ و بوی شهری مدرن را دارد.
قصه‌ پر رمز و زار خانه‌های تاریخی تهران که باید بدانید!

 اما تهران قدیم، تهرانی خشتی و آجری بود که در حوض‌های میان عمارت‌هایش ماهی‌های سرخ شنا می‌کردند. از آن عمارت‌های تاریخی تهران، تعدادی پا بر جا هستند که با سر زدن به آنها، یاد تهران قدیم در حافظه شهر زنده می‌شود.

از زیباترین خانه‌های تاریخی تهران دیدن کنیم

بعد از اینکه تهران به عنوان پایتخت ایران برگزیده شد، عمارت‌ها و خانه‌های بزرگ زیادی در آن بنا شدند. اغلب بناهایی که امروزه به جا مانده‌اند به دوران قاجار یا پهلوی تعلق دارند. بعضی از این خانه‌های تاریخی مرمت شده و تغییر کاربری داده‌اند. تعدادی از آنها نیز رو به ویرانی می‌روند. در این مطلب قصد داریم چند خانه تاریخی تهران را که مرمت شده و قابل بازدید هستند، به شما دوست‌داران حال و هوای تهران قدیم معرفی کنیم. با ما همراه شوید.

خانه دبیرالملک

در سال ۱۲۴۰ در محله‌ای معروف به باغ امین، توسط میرزا محمد حسین فراهانی ملقب به دبیرالملک، خانه‌ای زیبا با پنجره‌های ارسی بنا شد که بعدها نام سرای دبیرالملک را به خود گرفت. نام کوچه نیز بعد از ساخته شدن این خانه به کوچه میرزا نصیرالدوله خان دبیرالملک تغییر کرد.

شاه‌نشین این خانه تاریخی مزین به فرش دستباف ایرانی و پنجره‌های آن به همان سبک سابق، ارسی است. در خانه دبیرالملک تابلوهای نقاشی و خطاطی هنر اصیل ایرانی به چشم می‌خورد. سازهای ایرانی و چلچراغ‌هایی نورانی از دیگر وسیله‌هایی هستند که در این سرا وجود داشته، باعث آرامش خاطر بازدیدکنندگان می‌شوند.

خانه دبیرالملک در سال ۱۳۸۴ مرمت و بازدید از آن برای عموم آزاد شد. این خانه یکی از قدیمی‌ترین خانه‌های تاریخی تهران به شمار می‌آید.

سرای کاظمی

سرای کاظمی در سال ۱۳۳۱ در محله عودلاجان بنا شده است. این خانه به میرزا سید کاظم پسر سید میرزا هدایت الله تفرشی که مستوفی اصطبل ناصرالدین‌شاه بود، تعلق داشت. سرای کاظمی امروزه به موزه تهران قدیم بدل شده و بازدیدکننده‌های زیادی از آن دیدن می‌کنند.

نمای این خانه قدیمی و زیبا از آجر ساده است که در قسمت بالا با گل‌های بزرگی از گچ تزیین شده است. در حیاط بزرگ این سرا یک حوض مستطیلی شکل دیده می‌شود که حتما در زمان قدیم رونق و صفای این خانه بوده است. زیرزمین خانه نیز ساخت ظریف و زیبایی دارد که امروزه به موزه مردم شناسی تبدیل شده است. سرای کاظمی در سال ۱۳۸۶ مرمت شد.

تماشاگه زمان

تماشا گه راز

موزه زمان یکی از موزه‌های معروف تهران است که نه فقط به خاطر انواع ساعت‌هایی که در آن نگهداری می‌شوند، بلکه به خاطر عمارت و باغ با شکوه ایرانی اطرافش نیز طرفداران زیادی دارد. این عمارت زیبا که به تماشاگه زمان نیز شهرت دارد ۸۰ سال پیش در محله زعفرانیه بنا شد.

در گذشته این خانه اربابی با دیوارهای آبی زیبایش به یکی از بازرگانان دوران به نام حسین خداداد تعلق داشت. در حال حاضر ساعت‌های قدیمی مچی و دیواری گران‌بها و یا با اهمیت را در این عمارت نگهداری می‌کنند و ورود عموم افراد به آن آزاد است. حتما از موزه ساعت تهران و باغ ایرانی زیبایی که این خانه را در بر گرفته دیدن کنید.

خانه فاموری

در بین ساختمان‌های بلند و مغازه‌های پر نور خیابان جمهوری تهران، خانه‌ای تاریخی بر جای خود باقی مانده که به خانه فاموری شهرت دارد. این خانه در دوران قاجار بنا و در سال ۱۳۸۷ نیز مرمت شد. سبک ساخت خانه فاموری از زیباترین سبک‌های معماری قاجار است.

نمای این خانه از آجر است و حوض چندضلعی سنگی در وسط حیاط آن به چشم می‌خورد. امروزه خانه فاموری برای برگزاری نمایشگاه و پرفورمنس به هنرمندان اجاره داده می‌شود. فضای داخلی خانه به دلیل باقی ماندن وسیله‌های قدیمی در آن، با صفا و صمیمی است. بازدید از آن شما را از شلوغی شهر تهران جدا کرده، میهمان آرامش خانه می‌شوید.

سرای روشن

سرای روشن

این خانه با یکی از زیباترین سبک‌های معماری در سال ۱۳۱۱ به عنوان یکی از اولین مرکزهای تجاری ایران در خیابان ناصرخسرو بنا شد. این سرا در سبک معماری گوتیک طراحی شده ولی داخل خانه نشانه‌هایی از معماری دوران هخامنشیان نیز به چشم می‌خورد.

در ساخت مجسمه‌هایی که سر ستون‌ها قرار گرفته‌ از معماری باروک الهام گرفته شده ولی در مرکز مجسمه‌ها نماد اهورامزدا دیده می‌شود. این خانه در دهه هفتاد توسط مهندس صفامنش مرمت شد و امروز به عنوان یک بازار مشغول به فعالیت است.

زیرزمین این سرای تاریخی زیبا به انباری برای کالاهای بازار تبدیل شده ولی همچنان عظمت خود را حفظ کرده است. این خانه به نوعی یک بنای ایرانی-اروپایی محسوب می‌شود و از این لحاظ با اغلب خانه‌های تاریخی تهران متفاوت است.

عمارت مسعودیه

این عمارت با شکوه با چهار هزار متر باغ اطرافش، در محله ملت تهران قرار داشته و در دوران قاجار بنا شده است. عمارت مسعودیه در میان تهران‌گردهای امروزی شهرت خوبی دارد. عکاس‌های زیادی به این عمارت سر زده، از محوطه و ساختمان آن عکاسی می‌کنند.

این عمارت تاریخی در گذشته محل اولین وزارتخانه آموزش و پرورش بود و بعد از آن نیز به اولین کتابخانه رسمی تهران تبدیل شد. با توجه به نزدیک بودن این عمارت به میدان بهارستان، عمارت مسعودیه در دوران مشروطه یکی از پایگاه‌های مشروطه‌خواهان بوده است.

اگر در تهران مسافر هستید یا برای کار اداری به این شهر آمدید برای راحتی سفرتان و مدیریت هزینه پیشنهاد می‌کنیم اجاره روزانه خانه در تهران از جاباما را مد نظر قرار بدهید.

تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.

ارسال نظر

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    از دست ندهید
    کارگزاری مفید