انحلال شرکت چیست و از کجا باید شروع کرد؟

کدخبر: ۵۴۹۳۴۰
بنابر شرایط گاهی اوقات شرکت‌ها، تجاری و غیر تجاری (مانند موسسات) ممکن است به دلایل اختیاری و یا اجباری به فعالیت خود پایان داده و منحل شوند. اما انحلال همیشه به معنی پایان کار شرکت نیست.
انحلال شرکت چیست و از کجا باید شروع کرد؟

انحلال می‌تواند دلایل مختلفی مانند ادغام شرکت با شرکت‌های دیگر، راه‌اندازی کسب و کاری جدید و... صورت بگیرد. در این شرایط، شرکا باید به اداره ثبت شرکت‌ها و موسسات غیرتجاری مراجعه کنند و مراحل ثبت قانونی انحلال شرکت را انجام دهند و این موضوع را با آگهی در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار به صورت عمومی اطلاع‌رسانی نمایند.

در زمان انحلال افراد از سمت‌های خود سلب مسئولیت شده و تنها مدیر تصفیه می‌تواند تمام امور را ساماندهی کند. در این بین سهامداران و مدیران در این مسیر به او کمک خواهند کرد اما هیچ گونه فعالیت اجرایی انجام نمی‌دهند. بعد از اعلام انحلال شرکت به واسطه تعهدی که شرکت نسبت به پروژه‌های پذیرفته شده دارد تنها باید فعالیت‌هایی که در دست انجام است را پایان دهد. باید تا پایان عملیات وظایف خود را به بهترین نحو انجام دهد. بعد از ثبت انحلال شرکت پروژه جدید و قرارداد همکاری منعقد نخواهد شد.

انواع انحلال شرکت چیست؟

در یک جمع بندی کلی در رابطه با دلایل و انواع انحلال شرکت می‌توان گفته که علت‌های گفته شده مانند ادغام شرکت با شرکت‌های دیگر، ورشکستگی و غیره در یکی از این موارد جای می‌گیرد؛

انحلال شرکت با تصمیم مجمع عمومی

اگر بخواهیم مجمع عمومی را تعریف کنیم می‌توان گفت، مجمع عمومی یعنی سهامدارن (شرکا) و مدیران جلسه‌ای تشکیل دهند. توجه داشته باشید که در صورت موافقت این مجمع یک شرکت می‌تواند منحل شود. لازم به ذکر است که در این حالت می‌توان گفت که انحلال به صورت اختیاری انجام شده است.

انحلال قهری

انحلال قهری شرکت‌ها را می‌توان گفت که صورت اجباری است و در زمانی انجام می‌شود که شرکت شما دچار ورشکستگی شده. لازم به ذکر است که برای انحلال قهری و ورشکستی نیاز به حکم دادگاه نیست و شما بدون نیاز به این حکم می‌توانید شرکت خود را منحل کنید.

انحلال شرکت با حکم قضایی

به این نکته توجه داشته باشید که در مواردی دادگاه می‌تواند حکمی برای منحل کردن یک شرکت صادر کند، در این حالت هم باید بگوییم که انحلال آن شرکت به صورت اجباری انجام شده است. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که دادگاه در ابتدا یک مهلت 6 ماهه به شرکت مورد نظر می‌دهد و در صورتی که در این مدت ایرادات آن بر طرف نشود، حکم انحلال آن را صادر خواهد کرد.

Capture

مدارک مورد نیاز جهت ثبت انحلال شرکت‌ها

ثبت انحلال شرکت‌ها مانند هر فعالیت قانونی دیگری نیاز به ارائه مدارک لازم دارد. این مدارک برای هر شرکت ‌می‌تواند متفاوت باشد. شما می‌توانید از طریق سامانه ثبت و پیگیری انحلال شرکت‌های آسان ثبت به جواب سوالات خود برسید و انحلال شرکت خود را ثبت نمایید.

مدارک مورد نیاز انحلال سهامی خاص:

  • اصل صورت جلسه‌ی انحلال شرکت که به تایید همه شرکا و مدیر تصفیه رسیده باشد.

  • آخرین روزنامه رسمی شرکت

  • فتوکپی شناسنامه مدیر تصفیه هر گاه مدیر تصفیه خارج از سهامداران انتخاب شده باشد.

  • اصل روزنامه کثیرالانتشار حاوی آگهی دعوت شرکاء،هرگاه مجمع با اکثریت شرکاء تشکیل شده باشد.

*صورت جلسه انحلال شرکت همراه دیگر مدارک می‌بایست ظرف 5 روز از تاریخ تشکیل جلسه به اداره‌ی ثبت شرکت‌ها ارسال گردد و پس از ثبت در دفاتر ثبت شرکت‌ها و امضاء ذیل آن توسط نماینده آن شرکت منحل شود.

مدارک مورد نیاز جهت ثبت انحلال شرکت با مسئولیت محدود:

  • اصل صورت جلسه‌ی انحلال شرکت که به تایید همه شرکا و مدیر تصفیه رسیده باشد.

  • آخرین روزنامه رسمی که آگهی‌های شرکت در آن منتشر می‌گردد.

  • فتوکپی شناسنامه مدیر تصفیه در صورتی که خارج از شرکاء انتخاب شده باشد.

  • ارائه سند ثبت دایر بر ارسال دعوت نامه برای شرکاء چنانچه مجمع عمومی فوق العاده با اکثریت شرکاء تشکیل شده باشد.

مدارک مورد نیاز جهت انحلال شرکت تضامنی:

  • اصل صورتجلسه انحلال که به تایید همه شرکا و مدیر تصفیه رسیده باشد.

  • مدارک شناسایی شرکا

  • مدارک ثبتی شرکت

مدارک مورد نیاز جهت ثبت انحلال موسسه:

  • اصل صورت جلسه‌ی انحلال شرکت که به تایید همه شرکا و مدیر تصفیه رسیده باشد.

  • فتوکپی شناسنامه‌ی کلیه‌ی شرکا

  • فتوکپی شناسنامه مدیر تصفیه در صورتی که خارج از شرکاء انتخاب شده باشد.

  • آخرین روزنامه رسمی که آگهی‌های موسسه در آن منتشر می‌شود.

مراحل انحلال شرکت‌ها

1.تشکیل مجمع عمومی فوق العاده

اولین گام از مراحل ثبت انحلال شرکت، تشکیل مجمع عمومی فوق العاده و تصمیم به انحلال شرکت است. پس از تصمیم گیری در این مورد در مجمع عمومی فوق العاده شرکت، همان مجمع باید اقدام به تعیین مدیر تصفیه نماید.

از زمان انتخاب مدیر تصفیه، وظایف و اختیارات اعضاء هیئت مدیره شرکت خاتمه یافته تلقی می‌شود و مدیر تصفیه نماینده شرکت منحل شده و در حال تصفیه محسوب می‌شود.

2.بارگذاری صورتجلسه در سامانه

مراجعه به سامانه اداره ثبت، و ثبت صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده و طی مراحلی که در سامانه به جهت ورود اطلاعات می‌باشد.

3.ارسال صورتجلسه مجمع عمومی به همراه دیگر مدارک

باید نسخه‌ای از صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده شرکت که تصمیم به انحلال شرکت گرفته و مدیر تصفیه را نیز تعیین نموده است و به امضاء شرکاء و سهامداران شرکت و مدیر تصفیه رسیده است به همراه مدارک به اداره ثبت شرکت‌ها از طریق باجه‌های پستی منتخب و بوسیله پست پیشتاز ارسال گردد. بعد از ۵ الی ۱۰ روز نتیجه ثبت صورتجلسه انحلال در سایت اداره ثبت قابل مشاهده است.

4.تایید و امضاء نهایی مدارک

پس از بررسی پرونده توسط کارشناس مرجع ثبت شرکت‌ها چنانچه کلیه موارد قانونی رعایت شده باشد و مدارک نیز تکمیل باشد، مرجع ثبت شرکت‌ها و موسسات غیر تجاری اقدام به ثبت انحلال شرکت می‌نماید و در سامانه اداره ثبت شرکت‌ها به متقاضی اعلام می‌شود که به اداره ثبت شرکت‌ها مراجعه نموده و ضمن پرداخت هزینه‌های قانونی مربوط به ثبت انحلال شرکت، ذیل دفاتر مربوطه را نیز امضاء نماید و مدارک را تحویل بگیرد.

5.انتشار آگهی در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار

پس از این مرحله باید ثبت انحلال شرکت در روزنامه رسمی کشور و روزنامه کثیر الانتشار مربوط به آگهی‌های شرکت، آگهی شده و به اطلاع عموم مردم برسد.

از این پس مدیر تصفیه کلیه اقداماتی که در جهت تصفیه امور شرکت و وصول مطالبات شرکت و پرداخت دیون و بدهی‌های شرکت به افراد خارج از شرکت و سهامداران و شرکاء است را انجام میدهد و در واقع نماینده شرکت منحل شده و در حال تصفیه محسوب می‌گردد.

  • نکته: پس از منحل نمودن شرکت، در تمامی آگهی‌ها و اوراق و نوشتجات و اسناد شرکت، باید پس از نام شرکت عبارت “در حال تصفیه” ذکر گردد.

اسان ثبت

ختم تصفیه شرکت

همانطور که در ابتدا گفته شد انحلال، پایان کار شرکت یا موسسه نیست! تا زمانی که شرکت یا موسسه را ختم تصفیه نکرده‌اید، همچنان مسئول بدهی‌ها، مالیات، بیمه و عواقب فعالیت‌های آن هستید. با انجام پروسه ختم تصفیه پرونده شرکت یا موسسه منحل شده به طور کامل بسته می‌شود.

 به این منظور بایستی پس از گذشت ۶ ماه از زمان انحلال در ۳ نوبت با فاصله یکماهه نسبت به چاپ آگهی دعوت از بستانکاران در روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار اقدام شود. پس از گذشت زمان قانونی از آخرین آگهی، وکلای آسان ثبت در تهران و متقاضی در شهرستان‌ها با مراجعه به اداره ثبت شرکت‌ها، نسبت به ختم تصفیه شرکت یا موسسه و بستن کامل پرونده آن اقدام می‌نمایند.

مراحل تصفیه شرکت

با توجه به شرایط و قوانین وضع شده در این خصوص توسط سازمان‌های مربوطه ذی صلاح فرآیندی دارد که در زیر آن‌ها را برای شما شرح خواهیم داد:

  • رسیدگی به درخواست‌ها و مطالبات شرکت

  • پرداخت کردن وام‌ها و قرض‌های شرکت

  • نقد کردن تمام دارایی‌های غیر نقدی شرکت

  • تقسیم کردن دارایی باقی مانده بین شرکای شرکت و ختم آن

مدارک مورد نیاز برای استفاده از سامانه ختم تصفیه

می‌توان گفت مدارک لازم جهت ختم تصفیه باتوجه به نوع شرکت‌ها تفاوت‌هایی دارد. به عنوان مثال مدارک لازم برای دو شرکت با مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص به ترتیب زیر است:

مدارک تصفیه شرکت با مسئولیت محدود:

  • ارائه تصویر شناسنامه و کارت ملی تمام سهامداران، شرکا و میر تصفیه

  • آگهی ثبت شرکت در روزنامه‌های رسمی به همراه آخرین تصویر از روزنامه در خصوص تغییرات شرکت

  • اصل برگ صورتجلسه مجمع عمومی که تمامی اعضا و همینطور مدیر تصفیه آن را امضا کرده باشند.

  • اصل برگ وکالتنامه در صورتی که شرکت دارای وکیل یا نماینده قانونی باشد

مدارک تصفیه شرکت سهامی خاص:

  • ارائه آگهی روزنامه رسمی که در رابطه با تاسیس و آغاز فعالیت شرکت و همینطور شامل آخرین تغییرات به وجود آمده در شرکت است

  • ارائه تصویر تمام شناسنامه‌ها و کارت ملی‌ اعضای هیئت مدیره، بازرسان و مدیر تصفیه

  • اصل برگ صورتجلسه مجمع عمومی که به صورت فوق العاده ثبت شده است و تمامی اعضا شرکا، بازرسان و مدیر تصفیه آن را امضا کرده‌اند

  • ارائه اصل برگ وکالتنامه در صورتی که شرکت دارای وکیل رسمی باشد

هزینه ختم تصفیه شرکت

هزینه انحلال و ختم تصفیه شرکت بستگی به میزان مالیات به تعویق افتاده و تعرفه‌های دیگر اداره ثبت دارد. پرداخت بدهی‌ها و قرض‌های شرکت به طور مستقیم جز هزینه انحلال شرکت نمی‌باشد. بدهی‌های شرکتی که قرار است منحل شود جزو یکی از موارد زیر است:

وقتی که اعضای هیات مدیره، رای خود را برای انحلال شرکت اعلام کردند، حسابدار یا وکیل یا شخصی که مسئول تسویه بدهی‌ها می‌باشد، یکسال فرصت دارد تا برای پرداخت بدهی‌ها اقدام کند. علاوه بر تسویه بدهی‌های شرکت، هزینه‌های دیگری برای انحلال شرکت وجود دارند که در ادامه نام می‌بریم. اجازه بدهید با بررسی مراحل انحلال شرکت، هزینه‌های لازم را بهتر بررسی کنیم. مبلغی که برای انتشار آگهی پرداخت می‌کنید نیز جز هزینه انحلال شرکت می‌باشد.

تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید