معرفی بخشهای مختلف حرم امیرالمومنین

رپرتاژ آگهی: شهرهای نجف، کربلا، کاظمین، سامرا، مشهد، قم، مدینه و مکه جزء پرطرفدارترین نقاط گردشگری مذهبی در میان شیعیان جهان به شمار میآیند. از این رو، خطوط هوایی این گونه شهرها در اغلب ایام سال، بسیار شلوغ و پرتردد هستند. به عنوان مثال خرید بلیط تهران نجف یا بلیط نجف تهران در برخی از روزها واقعاً دشوار است. چرا که در ایام میلاد حضرت علی (ع) یا در شبهای قدر، خیلی عظیمی از محبین این امام بزرگ قصد زیارت ایشان را دارند.
چنانچه شما هم تصمیم گرفتهاید در روزهای آینده به شهر مقدس نجف سفر کنید؛ اما راجع به بخش های مختلف حرم حضرت امیرالمومنین علی (ع) اطلاعات کافی ندارید؛ تا انتهای مطلب بابا علیبابا همراه باشید. در ادامه خواهیم گفت که این مکان مقدس از چه قسمت هایی تشکیل شده و چگونه میتوانید در هر یک از این بخش ها به زیارت و مناجات مشغول شوید.
حرم حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) چه بخشهایی دارد؟
حرم مطهر امام اول شیعیان همچون حرم سایر ائمه از چند بخش مختلف تشکیل شده است در این نوشته فارغ از تاریخ احداث یا بازسازی هر کدام از قسمتهای این مکان مقدس، صرفاً به معرفی صحنها، ورودی ها ایوانها، مزار علما و سایر اجزا آن می پردازیم.
صحن آستان
صحن آستان با مساحتی نزدیک به ۸ هزار متر مربع، حرم مطهر امام علی (ع) را از ۳ جهت شمالی، جنوبی و شرقی دربرگرفته است دور تا دور صحن آستان، حجره ها و ایوان های مختلفی را مشاهده خواهید کرد
این حجرهها و همچنین ایوانها در دو طبقه ساخته شدهاند که در مجموع حجرههای طبقه اول ۵۴ و حجرههای طبقه دوم نیز ۸۷ عدد هستند. جالب است بدانید که در گذشتههای دور این حجرهها محل سکونت و اقامت طلاب حوزه علمیه نجف محسوب شده یا برای درس و بحث اساتید و طلاب مورد استفاده قرار میگرفتهاند. متأسفانه رژیم بعثی عراق، طلاب از این حجرهها خارج کرده و تا به حال اکثر آنها همچنان خالی از سکنه ماندهاند.
دروازههای حرم مطهر
رواق روضه که ضریح امیرالمومنین در آن قرار گرفته است ۵ درب دارد. نام این دربها یا اصطلاحاً دروازه ها عبارتاند از:
- باب السوق الکبیر
- باب الطوسی
- باب القبله
- باب الفررج
- باب مسلم بن عقیل
ایوان های حرم مطهر
این مکان مقدس سه ایوان اصلی به نام های زیر دارد:
ایوان طلا
باشکوه ترین ایوان این مکان مقدس، ایوان طلا است که ۴۰ متر ارتفاع دارد. این ایوان در پایین پای مبارک حضرت علی (ع) و در جهت شرقی حرم احداث شده است. دروازه روبهروی این ایوان السوق الکبیر نام دارد. آنچه باعث شکوه و عظمت این ایوان چشم نواز شده طلاکاری تمام نمای بیرونی آن است. احتمالاً تعجب میکنید که یکی از پادشاهان ایرانی به نام نادر شاه افشار طلاکاری ایوان طلا را انجام داده است.
ایوان علما
ایوان العلما در سمت شمالی حرم قرار گرفته است دلیل نامگذاری این ایوان به ایوان علما این است که بسیاری از علمای دین در این نقطه دفن شده اند. علامه حلی و آیت الله بهبهانی از جمله بزرگانی هستند که در این ایوان آرمیدهاند .
ایوان سوم
بدون تردید بارها نام ناودان طلا را شنیده اید. ناودان طلا در همین ایوان سوم احداث شده است. این ایوان در ضلع جنوبی و دقیقاً در قرینه ایوان العما قرار دارد. تعداد زیادی از علما نیز در این قسمت مدفون هستند.
در اینجا نام برخی از علما و بزرگان دین اسلام را که در بخشهای مختلف حرم امیرالمومنین دفن شدند ذکر می کنیم.
- سید محمد سعید حبوبی
- سید مصطفى خمینى
- آیت الله شاهرودی
- محمدفاضل شربیانی
- آیت الله سید ابوالقاسم خویی
- میرزا محمد حسن آشتیانی
- شیخ عباس قمی
- سید ضیاء الدین عراقی
- حاج آقا حسین قمی
- آیت الله غروی اصفهانی
- محمدحسین امین الضرب
- آیت الله سید شرف الدین عاملی
- سید ابوالحسن اصفهانی
- محدث نورى
- شیخ الشریعه اصفهانى
- و...
ناودان طلا
از آنجایی که ناودان طلا یکی از معروفترین قسمتهای حرم امیرالمومنین است، کمی راجع به آن توضیح میدهیم این ناودان راه خروجی آب باران است که از بالای گنبد و سقف ایوان به پایین میریزد. عده زیادی از افراد آن را شبیه به ناودان طلایی کعبه دانسته و هنگام نزول باران آب خارج شده از ناودان را برای شفای بیماران خود بر می دارند. موقعیت مکانی ناودان طلا روبروی قبله و در ایوانهای ضلع جنوبی است.
آخرین قطعه از این نوشته
همانطور که در طول این مطلب توضیح دادیم، سفرهای زیارتی برای پیروان ادیان مختلف، بسیار حائز اهمیت است. در میان شیعیان نیز، شهر نجف و مرقد مطهر امام علی (ع) محبوبیت بسیار زیادی دارد. اگر قصد زیارت این مکان منور را دارید، کافی است وارد سایت علیبابا شوید، شهر مبدأ و مقصد را انتخاب کنید. بهعنوان مثال، برای خرید بلیط تهران نجف یا بلیط نجف تهران، فقط لازم است که نام این دو شهر را در کادر وارد کنید و کلید جستجو را بزنید. تمام بلیطهای موجود رد تاریخ دلخواه شما به همراه نرخ و کلاس پروازی در عرض چند ثانیه برایتان به نمایش در میآیند.
تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.
ارسال نظر