فصل تازه همکاری های ترلیون دلاری

نقشه ترامپ برای دینارهای پادشاهی/ رمزگشایی از سفر رئیس جمهوری آمریکا به عربستان و امارات؛ آیا پای معامله‌ای بزرگ در میان است؟

کدخبر: ۷۱۹۶۷۵
اقتصادنیوز: دونالد ترامپ در سفر جدید خود به خلیج فارس تمرکز را بر معاملات اقتصادی چند تریلیون دلاری با عربستان، امارات و قطر گذاشته و همزمان کاهش محدودیت‌های سرمایه‌گذاری و فناوری را در دستور کار دارد، در حالی که این کشورها هم از این فرصت برای تقویت نفوذ مالی و امنیتی خود بهره می‌برند.
نقشه ترامپ برای دینارهای پادشاهی/ رمزگشایی از سفر رئیس جمهوری آمریکا به عربستان و امارات؛ آیا پای معامله‌ای بزرگ در میان است؟

به گزارش اقتصادنیوز، نشریه بلومبرگ با انتشار یادداشتی مدعی شد: از زمان آغاز به کار مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور، عربستان سعودی و امارات متحده عربی تلاش کرده‌اند با بهره‌گیری از رویکرد معامله‌محور ترامپ، تعهداتی برای افزایش سرمایه‌گذاری و تجارت با ایالات متحده تا سقف ۲ تریلیون دلار طی دهه آینده ارائه دهند. اکنون که فرمانده کل قوای آمریکا برای نخستین سفر رسمی بین‌المللی خود عازم این منطقه می‌شود، رهبران کشورهای خلیج فارس مشتاقانه چشم‌انتظار مواضع جدید واشنگتن هستند و به نظر می‌رسد در برخی از مسائل کلیدی تحرکاتی رخ داده باشد.

وقتی پادشاهی‌ها دندان تیز می‌کنند

این نشریه در ادامه آورد: برای شروع، ایالات متحده در حال ایجاد یک روند تسریع‌شده برای بررسی سرمایه‌گذاری‌های خارجی ورودی است؛ اقدامی که مقامات دولت ترامپ انتظار دارند مسیر ورود میلیاردها دلار از صندوق‌های ثروت حاکمیتی امارات، عربستان و قطر را هموار کند. این صندوق‌ها که در مجموع تریلیون‌ها دلار سرمایه را مدیریت می‌کنند، در دوره بایدن به دلیل نگرانی‌ها درباره ارتباطات نزدیکشان با چین تحت نظارت سخت‌گیرانه کمیته سرمایه‌گذاری خارجی ایالات متحده (CFIUS) قرار گرفته بودند.

یکی دیگر از نقاط اختلاف که از دوران بایدن به جا مانده، محدودیت‌ها بر صادرات تراشه‌های پیشرفته نیمه‌رسانا به کشورهایی چون امارات است؛ تراشه‌هایی که این کشورها برای تبدیل شدن به قدرت‌های هوش مصنوعی به شدت به آن‌ها نیاز دارند. در این زمینه نیز تعهد ۱.۴ تریلیون دلاری امارات به آمریکا، به تسریع مذاکرات برای کاهش احتمالی این محدودیت‌ها کمک کرده است. به گفته استفانی لای و مکنزی هاوکینز، دولت ترامپ قصد دارد برخی از این محدودیت‌ها را لغو کند و مذاکرات مستقیمی با کشورهایی مانند امارات و عربستان آغاز نماید.

23

پشت پرده نیاز آمریکا به کشورهای خلیج فارس

دالیا فهما از دانشگاه لانگ آیلند در گفتگو با ژومانا برچچه تأکید کرده است که ایالات متحده بیش از آنچه نشان می‌دهد به کشورهای خلیج فارس وابسته است. همزمان با سفر ترامپ به منطقه، اخبار مرتبط با حوزه امنیتی هم اهمیت می‌یابد؛ در روزهای منتهی به این سفر، آمریکا فروش تسلیحاتی به ارزش حدود ۳.۵ میلیارد دلار به عربستان سعودی را تأیید کرده است. در اواخر سال گذشته هم بریتانیا به توافق امنیتی که ابتدا میان آمریکا و بحرین در سال ۲۰۲۳ امضا شده بود، پیوست؛ اقدامی که زمینه‌ساز پیوستن دیگر کشورهای خاورمیانه به این چارچوب امنیتی تلقی شد.

در روزهای آتی، دینامیک‌های اقتصادی منطقه هم در کانون توجه قرار خواهند گرفت. عربستان سعودی با نیازهای گسترده هزینه‌ای مواجه است که ممکن است توانایی ریاض برای سرمایه‌گذاری کلان در آمریکا را محدود کند. با این حال، نقش این کشور در افزایش تولید اوپک‌پلاس به تحقق هدف ترامپ برای کاهش قیمت سوخت در آمریکا کمک می‌کند.

از سوی دیگر، اقتصاد امارات به میزان کمتری به نفت وابسته است و این کشور طی سال‌های اخیر با مازاد بودجه مواجه بوده است. ابوظبی میزبان صندوق‌های ثروت بزرگی است که قدرت بالایی در انجام معاملات دارند و نهادهای جدیدی نیز برای سرمایه‌گذاری در آمریکا تأسیس کرده است.

آنتونی دی پائولا، دینش نایر و الکس دولر درباره یکی از این نهادها به نام XRG گزارش داده‌اند؛ شرکتی با ارزش ۸۰ میلیارد دلار که از شرکت ملی نفت امارات منشعب شده و قصد دارد طی دهه آینده حجم سرمایه خود را دو برابر کند. انرژی، محور اصلی برنامه‌های سرمایه‌گذاری این کشور در آمریکا خواهد بود و XRG هم در حال تشکیل تیم داخلی برای ادغام و تملیک (M&A) است.

جیم کرین، پژوهشگر ارشد مطالعات انرژی در دانشگاه رایس هیوستون، می‌گوید: «واضح است که با ورود XRG، زمان‌بندی فوق‌العاده‌ای رقم خورده است. آن‌ها پیش‌تر در حال توسعه استراتژی شرکت بودند، اما اکنون ابوظبی را در مسیر درست و همسو با رویکرد دولت ترامپ قرار داده‌اند».

999

حاشیه‌های سفر ترامپ به قطر

در همین حال، سفر ترامپ به قطر با جنجال‌هایی همراه شده است. دموکرات‌ها از برنامه گزارش‌شده دولت ترامپ برای پذیرش یک هواپیمای لوکس بویینگ ۸-۷۴۷ از خانواده سلطنتی قطر به عنوان هواپیمای ریاست‌جمهوری (Air Force One) انتقاد کرده‌اند.

در این میان و در حالی که ماه گذشته به دلیل آشفتگی بازار ناشی از تعرفه‌ها، بسیاری از شرکت‌ها برنامه‌های عرضه اولیه سهام (IPO) خود را بازنگری کردند، لورا گاردنر کوئستا از خوش‌بینی محتاطانه بانکداران نسبت به معاملات خاورمیانه گزارش داد.

منطقه همچنان یکی از نقاط روشن جهان در زمینه عرضه‌های اولیه سهام باقی مانده و این روند مجدداً شتاب گرفته است. شرکت‌هایی که در بخش‌های کلیدی اقتصاد منطقه فعال‌اند، برنامه‌های عرضه سهام خود را اعلام کرده‌اند و با استقبال قوی سرمایه‌گذاران مواجه شده‌اند.

برای مثال، شرکت هواپیمایی Flynas که تحت حمایت شاهزاده میلیاردر الولید بن طلال قرار دارد، اعلام کرد که قصد دارد تا ۱.۱ میلیارد دلار از طریق عرضه اولیه در ریاض جذب کند؛ عرضه‌ای که در عرض چند دقیقه به فروش کامل رسید. همچنین، عرضه ۵۰۰ میلیون دلاری سهام یک شرکت بیمارستانی سعودی ظرف چند ساعت تکمیل شد و یک تولیدکننده بسته‌بندی نیز بیش از ۲۰ میلیارد دلار سفارش دریافت کرد.

در امارات، یک شرکت سرمایه‌گذاری متعلق به حاکم دبی قصد دارد مجموعه‌ای از دارایی‌های مسکونی خود را در بورس محلی عرضه کند تا از رونق بازار املاک این امیرنشین بهره‌برداری کند. ارزش ناخالص دارایی‌های این مجموعه ۵.۸۸ میلیارد دلار برآورد شده که تقریباً دو برابر مجموع ارزش پنج صندوق املاک بزرگ دیگر در منطقه است.

ارسال نظر

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید