7 واکسن امیدبخش برای نابودی کرونا
به گزارش اقتصادنیوز، تاکنون در جهان بیش از 54 میلیون نفر به کووید 19 مبتلا شده اند و بیش از 1.32 میلیون نفر در نتیجه این ویروس جان خود را از دست دادهاند. جهان در هفته گذشته شاهد رکوردها تلخی در ویروس کووید-19 بود. 17 آبان آمار فوتیها در جهان برای اولین بار به بالای 10 هزار نفر رسید. همچنین آمار مبتلایان نیز در این تاریخ به رکورد 660 هزار نفر رسید. آمارهایی که نشان می دهد دولتها بیش از پیش در کنترل شیوع این ویروس همهگیر با مشکل مواجه شده اند.
برای مبارزه با کرونا اما 150 واکسن اکنون در حال توسعه هستند. به طور معمول ممکن است 10 تا 15 سال طول بکشد تا یک واکسن وارد بازار شود. در دهه 1960 سریعترین واکسن ( برای اوریون) تنها چهار سال زمان برد. واکسن ها قبل از اینکه برای تأیید به آژانس های نظارتی ارسال شوند ، یک مرحله آزمایش بالینی سه مرحله ای را طی می کنند - این می تواند خود یک فرآیند طولانی باشد. اما با توجه به نیاز فوری، برخی از تولیدکنندگان واکسن با اجرای همزمان مراحل آزمایشی، روند بالینی را فشرده کرده اند. در ادامه برخی از امید بخش ترین این واکسن ها که در فاز سه بالینی قرار دارند ارائه شده است.
واکسن مدرنا
یک شرکت زیست فناوری مستقر در ماساچوست، آمریکا با همکاری موسسه ملی بهداشت این کشور در حال توسعه واکسن mRNA-1273 است. همانطور که از اسم این واکسن معلوم است این واکسن همچنین برای دریافت پاسخ ایمنی به تزریق قطعه های mRNA به سلولها تکیه می کند. این واکسن به دو دوز و با فاصله چهار هفته نیاز دارد. اما به گفته این شرکت بعید است که این واکسن در نیمه اول سال 2021 به طور گسترده در دسترس قرار گیرد.
روز دوشنبه این شرکت اعلام کرد طبق آزمایشات اولیه بالینی خود واکسن یاد شده 94.5 درصد موثر بوده است. به گفته این شرکت تجزیه و تحلیلهای اولیه دادههای بیش از 30 هزار داوطلب نشان داد که واکسن مدرنا تقریباً از همه علایم کووید 19 جلوگیری میکند. در واقع در مجموع 30 هزار نفر تنها پنج داوطلب که دو دوز واکسن دریافت کرده بودند بیمار شدند، در حالی که 90 داوطلب شرکت کنندههایی که دارونما دریافت کرده بودند ، مریض شدند. همچنین به نظر می رسد این واکسن در پیشگیری از جدی ترین عفونت های کووید 19 موثر باشد. در بین افرادی که واکسن تزریق کرده اند، هیچ مورد شدیدی یافت نشد، در حالی که در داوطلبانی که دارونما دریافت کرده اند، 11 مورد دچار وضعیت وخیم شدند. این واکسن نیز مانند واکسن فایزر به تزریق تکههایی از ماده ژنتیکی ویروس در این مورد mRNA ، به سلولهای انسان متکی است.
واکسن فایزر
واکسن BNT162b2 که به نام واکسن فایزر شناخته میشود، توسط یکی از بزرگترین شرکتهای دارویی جهان، مستقر در نیویورک، با همکاری شرکت بیوتکنولوژی بایونتک آلمان در حال توسعه است. این واکسن به تزریق تکههایی از ماده ژنتیکی ویروس در این مورد mRNA ، به سلولهای انسان متکی است. هر واکسن موفق مبتنی بر این فناوری اولین واکسن mRNA خواهد بود که برای استفاده انسان تأیید می شود.
این واکسن به دو دوز با فاصله 21 روز نیاز دارد. در تاریخ 9 نوامبر ، دو شرکت اعلام کردند که یک تجزیه و تحلیل موقت از مطالعه مرحله سه نشان می دهد که این واکسن بیش از 90 درصد در جلوگیری از COVID-19 موثر است و هیچ نگرانی جدی در زمینه ایمنی ندارد. اما هنوز هیچ اطلاعاتی برای اثبات ادعا ارائه نکرده اند.
واکسن گامالیا
واکس اسپاتنیک 5، که توسط یک مؤسسه تحقیقاتی روسی به نام مرکز ملی اپیدمیولوژی و میکروب شناسی گامالیا با مشارکت صندوق سرمایه گذاری دولتی روسیه که اداره می شود، در حال توسعه است. واکسن گامالیا نیز برای تقویت پاسخ ایمنی بدن به تزریق دوم بعد از 21 روز نیاز دارد. دو روز پس از اعلام فایزر در مورد نتایج موقت خود، گامالیا گزارش داد که با تجزیه و تحلیل موقت آزمایش فاز سه خود، واکسن سپاتنیک 92 درصد در جلوگیری از کرونا موفق بوده است.
این گزارش تنها بر اساس 20 پرونده بوده، که به گفته کارشناسان، تعداد اندکی برای قانع کننده بودن آن است. در ماه اوت، روسیه واکسن Sputnik V را برای استفاده گسترده تأیید کرد و آن را به عنوان اولین واکسن کووید-19 ثبت شده در بازار معرفی کرد. این ادعاها البته در حالی است که در آن زمان قبل از شروع آزمایشهای فاز سه و علیرغم عدم وجود شواهد منتشر شده، صورت گرفته است.
واکسنهای دیگر کرونا
واکسن جانسون و جانسون: یکی از بزرگترین شرکتهای چند ملیتی جهان، مستقر در نیوجرسی، آمریکا متخصص در محصولات بهداشتی و دارویی در حال توسعه واکسن JNJ-78436735 است. ابتدا این شرکت مدعی بود که تحقیقات آنها نشان میدهد با تنها یک دوز، محافظت «کامل یا تقریباً کامل» فراهم می شود. کمتر از دو ماه پیش اما این شرکت اعلام کرد، به دلیل بیماریهای غیر منتظره، آزمایشهای خود را موقتاً متوقف میکند.
واکسن آسترازنیکا: دانشگاه آکسفورد با همکاری شرکت زیست دارویی آسترازنیکا در حال توسعه واکسن ChAdOx1 nCoV-19 است. این واکسن که به نام «اسب تروآ » شناخته ابتدا امید بخشترین واکس درحال توسعه شناخته میشد.
واکسن نوآواکس: یک شرکت بیوتکنولوژی مستقر در مریلند، آمریکا است در حال توسعه واکسنی به نام NVX-CoV2373 است. این واکسن نیز به دو دوز در فاصله 21 روز نیاز دارد.
واکسن سینوواک: یک شرکت زیستدارویی چینی در همکاری با مرکز تحقیقاتی برزیلی بوتانتان در حال توسعه واکسن CoronaVac است. فاز سوم این واکسن قرار است در اندونزی و بنگلادش بررسی و تست شود.