جزئیات و مشخصات دیوار امنیتی ترکیه در مرز با ایران + عکس
روزنامه اعتماد با این مقدمه نوشت: عکسهایی که در این ارتباط منتشر شدهاند، جرثقیلهایی را نشان میدهند که بلوکهای بتونی را در طول مرز جاسازی میکنند. هدف ساخت این دیدار تلاش جهت ممانعت از ورود اکراد و قاچاقچیان به ترکیه است. اردوغان ساخت این دیوار به طول 144 کیلومتر را در اوایل ماه ژوئن اعلام کرده بود.
این دیوار قرار است محافظی در برابر حزب PKK باشد که از سالها قبل در جنوب شرقی ترکیه با حکومت در جنگ است و نیز در برابر گروه شورشی پژاک وابسته به گروه یاد شده است که در شمال غربی کردنشین ایران اقدام به حملاتی علیه نیروهای امنیتی میکند. با اینکه مرزها در جهان در حال از بین رفتن است اما آنکارا همچنان به سیاستهای امنیتی خود ادامه میدهد. ترکیه که در ساخت چنین دیوارهایی در مرزهای خود سابقه طولانی دارد، در سالهای اخیر علاقه زیادی به احداث دیوارهای امنیتی با سایر همسایگان خود داشته است.
ساخت دیوار و موانع مرزی پیشتر در مرزهای خود با یونان و بلغارستان و در سالهای اخیر با سوریه و هریک به بهانههای مختلف از سیاست مرزی آنکارا بوده است. سال گذشته ترکها ساخت دیوار 10 کیلومتری و به ارتفاع چهار متری در منطقه «کاراکامیش» در مرزهای جنوب شرق ترکیه با سوریه را عملی کردند. این دیوار 556 کیلومتری مجهز به سیمهای خاردار و دوربینهایی برای کنترل و نظارت است و علاوه بر تلاش جهت ممانعت از عملیات قاچاق در مرزهای دو کشور و حفظ امنیت مرزها، تلاش دارد مانع از عبور مهاجرین غیرمجاز سوریه به ترکیه شود.
ساخت دیوار با سوریه در آن مقطع با واکنشهای منفی در میان احزاب مخالف دولت و چند شهر ترکیه رو به رو شد و حتی شهردار یکی از همین مناطق، در اعتراض به این اقدام، اقدام به اعتصاب غذای خود کرد و نام این دیوار را دیوار «شرم و خصومت» گذاشت. به گفته این شهردار هدف از احداث این دیوار توسط دولت ترکیه نهتنها جداکردن کردهای سوریه و ترکیه بلکه تمامی قومهایی است که در این منطقه زندگی میکنند. حتی گروهی با موضع تندتری ساخت این دیوار را اقدامی به مانند رژیم اسراییل در احداث دیوار حایل در کرانه غربی رود اردن دانستند.
ساخت این دیوار در شرایطی است که همسایگان ترکیه از جمله یونان و بلغارستان، ترکیه را به بیتوجهی در جلوگیری از ورود مهاجرین غیرقانونی به دو کشور خود متهم میکنند. بلغارستان برای جلوگیری از ورود مهاجرین غیرقانونی قاچاق به این کشور، دیواری 30کیلومتری در مرز مشترک 275 کیلومتری با ترکیه احداث کرد. این دیوار در منطقه گذرگاه مرزی احداث شد که حدود 85درصد از پناهجویان از این مناطق به بلغارستان وارد میشوند.
بلغارستان در دوران جنگ سرد برای حفاظت از مرزهای 210 کیلومتری خود با ترکیه، 143 کیلومتر سیم خاردار در امتداد مرز خود با ترکیه ایجاد کرد، اما پس از پیوستن به سازمان ناتو در 2004 بخش عمده آن را از بین برد. یونان نیز با بودجه 2/3 میلیون یورویی دیواری 10 کیلومتری در مرزهای خود با ترکیه احداث کرد. این دیوار بهمنظور جلوگیری از ورود مهاجرین غیرقانونی از ترکیه به یونان و با هدف بستن راه ورود مهاجران غیرقانونی به اروپا احداث شد.
طول این دیوار 10 کیلومتر و ارتفاع آن به دو و نیم متر میرسد. بر روی این دیوار، از دو ردیف سیم خاردار مجهز به شوک الکتریکی و 24دوربین مداربسته جهت کنترل مرزهای دو کشور استفاده شده است.