نظرات موافقان و مخالفان بازداشت موقت در مجلس/ استدلال نمایندگان چیست؟

کدخبر: ۲۴۳۹۱۲
اقتصادنیوز: طولانی شدن بازداشت موقت در جریان بررسی طرح اصلاح قانون آیین دادرسی کیفری محل اختلاف نمایندگان مجلس بود.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایلنا، در جریان بررسی طرح اصلاح ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری نمایندگان مجلس نظرات مختلفی درباره طولانی شدن زمان بازداشت موقت داشتند.

پورمختار: طولانی شدن بازداشت موقت به ضرر متهم است

محمدعلی پورمختار ضمن موافقت با طرح اصلاح ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری تصریح کرد: موضوع پیشنهاد شده در طرح مذکور سبب افزایش سرعت در رسیدگی به پرونده متهمان در دادسراها می‌شود.

نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بر اساس قانون فعلی فردی که در بازداشت موقت به سر می‌برد می‌تواند مدت بازداشتش برای رسیدگی طولانی باشد که این امر به ضرر افراد محسوب می شود.

وی ادامه داد: این مهم در حالی است که در برخی از اتهامات گفته می‌شود تعیین تکلیف متهم منوط به نظر دادگاه و رأی حداقلی است؛ به عنوان مثال حداقل رأی برای یک جرم دو سال در نظر گرفته می‌شود و متهم مذکور باید دو سال در بازداشت موقت به سر ببرد در حالی که پس از بررسی‌های انجام شده مشاهده می‌شود نیازی به چنین حکمی نبوده و فرد مجازاتش کمتر از مدت در نظر گرفته بوده است.

حاجی دلیگانی: محدودیت بازداشت موقت به معنای افزایش جرم و جنایت و ناامنی در جامعه است

حسینعلی حاجی دلیگانی به عنوان مخالف طرح مذکور با بیان اینکه فلسفه بازداشت موقت تسهیل و تسریع در دسترسی به متهم و جلوگیری از امحا و نابود کردن اسناد برای اثبات جرم است، گفت: محدودیت بازداشت موقت برای جرایمی همانند سرقت، نزاع‌های دسته جمعی، مواد مخدر توسط مجرمان حرفه ای به معنای افزایش جرم و جنایت و ناامنی در جامعه است.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه در حال حاضر صدور قرار بازداشت موقت با محدودیت‌هایی مواجه است، افزود: شرایط به گونه‌ای نیست که یک بازپرس بدون هیچ محدودیتی قرار بازداشت موقت صادر کند، چرا که بسیاری از آنها علاقه ای به صدور قرار بازداشت موقت ندارند، اما گاهی اتفاقی رخ می دهد که چاره ای جز بازداشت موقت نیست.

نماینده شاهین شهر، میمه و برخوار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نباید تحت تاثیر فرهنگ غربی که در خود آن کشورها نیز عملیاتی نیست، قرار گرفت، ادامه داد: مردم از این موضوع گلایه مند هستند که چرا فلان دزد یا قاچاقچی توسط نیروی انتظامی دستگیر شده اما زودتر از شاکی از دادسرا خارج می شود!

وی تصریح کرد: طرح مستقلی برای اصلاح قانون آیین دادرسی کیفری وجود دارد، لذا به جای اصلاح جزئی این ماده می توان تمام طرح را در فرصتی مناسب اصلاح کرد.

محجوب: نمی‌توان زمانی برای بازداشت موقت در نظر گرفت

علیرضا محجوب به عنوان مخالف طرح اصلاح ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری درباره مدت زمان بازداشت موقت بیان کرد: اگر محدودیت بازداشت موقت را بدون در نظر گرفتن جرایم متعدد در نظر گرفت، سبب ایجاد تعارضاتی می شود.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اصل این موضوع که دادگاه باید توجه داشته باشد که قرار تامین قرار ابدی نبوده، صحیح است، افزود: نوع جرایم با یکدیگر متفاوت است بنابراین نمی‌توان زمانی برای بازداشت موقت در نظر گرفت. البته در این طرح استثنائاتی در نظر گرفته شده که کامل نیست.

وی ادامه داد: باید این طرح به کمیسیون ارجاع شود تا کمیسیون نظر خود را درباره طرح مذکور ارائه دهد، چرا که عدم تامین نظر کمیسیون ممکن است آثار زیانباری ایجاد کند.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: محدودیت بازداشت موقت ممکن است سبب فراری شدن افراد مجرم خطرناک شود، لذا موضوع باید در یک کمیسیون تخصصی مورد بررسی قرار گیرد و یا حتی کمیسیونی به این منظور تشکیل شود.

عبداللهی: می‌توان به جای بازداشت موقت طولانی وثیقه سنگین از متهمان دریافت کرد

بیت‌الله عبداللهی در موافقت با طرح اصلاح ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری در صحن علنی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: وقتی قرار بازداشت موقت متهمان طولانی می‌شود در واقع حقوق این افراد تضییع شده است.

نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه گاهی طولانی شدن بازداشت موقت افراد سبب آسیب دیدن سلامت جسمی و روانی آنها می‌شود، اظهار کرد: در این بین حتی خانواده این افراد دچار مشکل شده و دغدغه معیشتی برای آنها ایجاد می‌شود، این مهم در حالی است که چنین موضوعی می‌تواند در طولانی مدت سبب نارضایتی اجتماعی شود.

وی با اشاره به اینکه هم اکنون فضای پیش‌بینی شده برای زندان‌های کشورمان نیز به دغدغه مهمی برای مسئولان تبدیل شده است، ادامه داد: باید به جای ساخت زندان‌های جدید به دنبال احداث دانشگاه و مدارس باشیم.

عبداللهی افزود: باید یادآور شد وقتی فردی در بازداشت موقت طولانی قرار می‌گیرد و پس از بررسی‌ها تبرئه می‌شود دچار آسیب در افکار عمومی می‌شود.

نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: می‌توان به جای بازداشت موقت طولانی وثیقه سنگین از متهمان دریافت کرد.

محمودی شاه‌نشین: باید در مورد بازداشت موقت از قضات نظرخواهی می‌شد

محمد محمودی شاه‌نشین به عنوان مخالف طرح اصلاح ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری با بیان اینکه در دنیا برای بازداشت موقت از تکنولوژی های جدید مانند دست بند و پابندهای الکترونیک استفاده می شود، اظهار داشت: در این طرح جرایم تفکیک نشده است چرا که یک ماه زمان برای بررسی بسیاری از جرایم موجود کافی نیست، بنابراین کلی گویی در این طرح اختیارات دادستانی را کاهش داده و دادستانی توان بررسی خود را از دست می دهد.

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه طرح مذکور باید به کمیسیون ارجاع داده شود تا با دقت کافی موضوع بازداشت موقت مورد بررسی قرار گیرد، اظهار کرد: اگر از قضات درخصوص زمان بازداشت موقت نظرخواهی می‌شد، نتیجه بهتری حاصل می‌شود، چرا که دادسرا به عنوان مدعی‌العموم به پرونده‌ها ورود کرده و ابعاد مختلف را بررسی می کند، اما تعیین حکم در دادگاه صورت می‌گیرد.

نماینده مردم شهریار، قدس و ملارد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه وظیفه دادستانی کشف جرم است، تصریح کرد: وظیفه شعبات دادگاه قضاوت و رسیدگی است و اگر جرم اثبات شد به تناسب جرم احکام صادر می شود، لذا این طرح باید به کمیسیون تخصصی بازگردد تا پخته تر شود و نباید بازپرس‌ها را در دوراهی شک و تردید قرار داد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید