انفجار در بندرعباس و جوشش حوادث دلخراش در حافظه ایرانیان/ مروری بر مرگبارترین اتفاقات ایران در 20 سال اخیر+ عکس و اینفوگرافیک

به گزارش اقتصادنیوز، 10 روز از فاجعه انفجار در بندرشهید رجایی می گذرد و در این مدت شاید بارها با خودمان مرور کرده ایم چرا هر سال شاهد حوادث و اتفاقاتی از این دست هستیم که منجر به مرگ تلخ و دردناک هموطنان مان می شود. ابعاد فاجعه بندرعباس اما به قدری دردناک و تألم برانگیز است که حتی برخی اخبار غیررسمی اعلام کرده اند ممکن است برخی از مفقودین دیگر پیدا نشوند.
تا به خودمان می آییم و غم فوت 52 کارگر معدن طبس را سبک تر کنیم اتفاقی دیگر، زانوی مان را سست تر می کند. هیچ گاه سقوط هواپیمای خبرنگاران در سال 1384 را از یاد نمی بریم و جان باختن 176 مسافر هواپیمای اوکراینی تا همیشه در گوشه ای از ذهن مان جا مانده است؛ حوادثی که با انفجار بندر شهید رجایی بار دیگر در اذهان همه ایرانیان تازه و بهانه ای شد تا در این گزارش به بررسی مرگبارترین اتفاقات 20 سال اخیر ایران بپردازیم؛ اتفاقاتی که بیشترین تعداد جانباخته را داشتند و نام شان بر تارک تاریخ ایران حک شده است.
سال 84؛ سقوط هواپیمای C130
در اولین گام در مرور جانسوزترین حوادث 20 سال اخیر ایران، گذرمان به سال 1384 و سقوط هواپیمای C130 می افتد؛ اتفاقی که روز ۱۵ آذر ۱۳۸۴ در تهران رخ داد و ۱۰۶ کشته و ۹۰ زخمی برجای گذاشت. این پرواز شامل اعضای ارتش و خبرنگاران بود که برای پوشش خبری رزمایشی در چابهار از تهران به بندرعباس پرواز می کرد، اما لحظاتی پس از پرواز، در نزدیکی فرودگاه مهرآباد تهران بر فراز یک ساختمان ۱۰ طبقه (۹ طبقه مسکونی و یک طبقه ورودی) سقوط کرد.
سال 85؛ سقوط پرواز بندرعباس-مشهد
درست یک سال بعد و در تابستان سال 1385، بار دیگر سقوط یک هواپیما به سرخط اخبار رسانهها تبدیل شد و پرواز شماره ۹۴۵ ایران ایرتور در تاریخ ۱۰ شهریور ۱۳۸۵ از مبدا فرودگاه بندرعباس به مقصد فرودگاه مشهد حین فرود در فرودگاه مشهد به علت ترکیدگی یکی از لاستیکهای هواپیما از باند خارج شد که متعاقب آن هواپیما دچار آتشسوزی در قسمت جلوی بدنه شد. به گزارش اقتصادنیوز، در این حادثه ۲۸ نفر جان باختند. این هواپیما ۱۳۷ مسافر و ۱۱ خدمه داشت.
سال 87؛ سقوط پرواز بیشکک-تهران
کمی بعد و در تاریخ سوم شهریورماه 87 پرواز شماره ۶۸۹۵ هواپیمایی آسمان از مسیر بیشکک در قرقیزستان به سمت فرودگاه امام خمینی تهران پرواز کرد اما در نزدیکی فرودگاه بین المللی مناس سقوط کرد. این هواپیما ۹۰ سرنشین داشت که از این تعداد ۶۸ نفر کشته شدند.
متخصصان فنی هواپیمایی قرقیزستان در گزارش خود اعلام کرده بودند سامانه تعیین ارتفاع پرواز هواپیما دارای نقص فنی بود. این سامانه، ارتفاع پرواز را تنها به «فوت» نشان می داد در حالی که سامانه باید ارتفاع پرواز را همزمان به فوت و متر نشان دهد.
20 کشته در تصادف اتوبوس راهیان نور
اما این تنها حادثه مرگبار سال 87 نبود و مردم ایران در سال یاد شده شاهد مرگ 20 هموطن دیگر خود بودند که بر اثر تصادف یک دستگاه اتوبوس کاروان راهیان نور در محور ایذه جان خود را از دست دادند. این کاروان شامل فرهنگیانی بود که از استان چهار محال و بختیاری به خوزستان اعزام شده بود.
سال 88؛ سقوط پرواز تهران-ایروان
به گزارش اقتصادنیوز، در تاریخ 24 تیرماه 88 پرواز شماره ۷۹۰۸ هواپیمایی کاسپین که از فرودگاه امام خمینی تهران به مقصد ایروان در حال پرواز بود، در ساعت ۱۱:۴۵ قبل از ظهر حوالی قزوین دچار نقص فنی شد و سقوط کرد. در این سانحه همه ۱۶۸ سرنشین هواپیما شامل ۱۵۳ مسافر و ۱۵ خدمه آن جان باختند.
بمبگذاری انتحاری در پیشین
در پاییز همین سال، -در ۲۶ مهر ۱۳۸۸- یک حمله انتحاری در شهر پیشین استان سیستان و بلوچستان اتفاق افتاد که در آن عدهای از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سران قبایل منطقه در اثر انفجار کشته شدند.
مدیرکل پزشکی قانونی استان سیستان و بلوچستان نامهای ۴۱ کشته انفجار را اعلام کرد.
سال 89؛ بمبگذاری در زاهدان
پس از گذشت یک سال و در 24 تیر 1389، 2 انفجار انتحاری در زاهدان باعث کشتهشدن ۲۷ نفر و زخمیشدن ۱۶۹ نفر شد. این حادثه مقابل مسجد جامع زاهدان رخ داد.

سال 91؛ مرگ دانش آموزان در اتوبوس
همچنین مدیر روابط عمومی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر از واژگونی اتوبوس مسافربری در خوزستان و حادثهدیدن 44 تن خبر داد.
سال 92؛ برخورد 2 اتوبوس
به گزارش اقتصادنیوز، در تاریخ 19 شهریورماه سال 92 به دلیل برخورد شدید 2 دستگاه اتوبوس در کیلومتر 28 محور قم به تهران، 44 نفر کشته شدند.
علت این حادثه ترکیدگی لاستیک جلوی اتوبوس و واژگونی و عبور از گاردریل و تصادف با اتوبوسی بود که از خط مقابل میآمد.
سال 93؛ سقوط هواپیمای آنتونوف 140
به گزارش اقتصادنیوز، در ساعت ۹:۳۰ روز یکشنبه ۱۹ مرداد یک فروند هواپیمای آنتونوف-۱۴۰ متعلق به شرکت سپاهان ایر که حامل ۴۸ مسافر و خدمه بود، از تهران به مقصد طبس بلند شد و چند دقیقه پس از بلند شدن از باند، در بلوار شیشه مینا واقع در غرب تهران سقوط کرد.
در این حادثه ۳۸ نفر کشته و ۱۰ نفر زخمی شدند. رئیس سازمان هواپیمایی کشور علت اصلی وقوع سانحه ایران 140 را نقص فنی اعلام کرده و گفته بود: عدم کنترل مسیر و از کارافتادن موتور هواپیما موجب سقوط هواپیمای آنتونوف 140 شد.
سال 95؛ حادثه سقوط هواپیمای آنتونوف ۷۴
اما حوادث سقوط هواپیمای آنتونوف تنها به سال 94 خلاصه نشد و در سال 1395 هم هواپیمای آنتونوف متعلق به نیروی هوایی سپاه، به همراه ۳۹سرنشین ساعت ۷ و ۶دقیقه در روز ۶ آذر سال ۱۳۹۵، لحظاتی پس از برخاستن در قسمت انتهای باند سقوط کرد و ۳۷سرنشین آن به شهادت رسیدند.
برخورد 2 قطار
به گزارش اقتصادنیوز، در تاریخ 5 آذرماه سال 95 قطار سمنان به مشهد از پشت به قطار تبریز به مشهد زد که در همان ریل متوقف بود. در پی برخورد این 2 قطار، چهار واگن از ریل خارج و پنج واگن نیز دچار حریق شدند.
در این حادثه ۴۷ نفر کشته و ۱۰۳ نفر نیز مصدوم شدند.
سال 96؛ برخورد پرواز یاسوج به کوه دنا
به گزارش اقتصادنیوز، در تاریخ 29 بهمن ماه 96 یک فروند هواپیمای ATR (پرواز شماره ۳۷۰۴ هواپیمایی آسمان) که از تهران عازم یاسوج بود بر فراز سمیرم سقوط کرد.
این هواپیما متعلق به شرکت هواپیمایی آسمان بود و ۶۰ مسافر و ۶ خدمه داشت که همه سرنشینان آن کشته شدند. این هواپیما با کوه دنا برخورد کرد.
حادثه معدن یورت
حادثه معدن زغالسنگ زمستان یورت آزادشهر در استان گلستان انفجاری بود که در روز چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ساعت ۱۱:۳۰ صبح اتفاق افتاد. در این حادثه ۴۳ کارگر جان باختند و بیش از ۱۰۰ نفر زخمی شدند. این معدنچیان در عمق ۱۳۰۰ متری در فضای مملو از گاز مونو اکسید کربن و متان گرفتار شده بودند.
سال 98؛ سقوط هواپیمای اوکراینی
به گزارش اقتصادنیوز، پرواز شماره ۷۵۲ هواپیمایی بینالمللی اوکراین متعلق به هواپیمایی بینالمللی اوکراین از مبدأ تهران به مقصد کییف بود که در ۱۸ دی ۱۳۹۸ هدف شلیک پدافند هوایی قرار گرفت و همهٔ ۱۷۶ سرنشین این پرواز جان باختند.
سال 1401؛ ریزش ساختمان متروپل
فروریختن ساختمان متروپل حادثهای بود که ظهر روز دوشنبه ۲ خرداد ۱۴۰۱ در خیابان امیرکبیر واقع در مرکز آبادان رخ داد. در پی وقوع این حادثه، بخشی از برج شماره ۲ متروپل فروریخت. این حادثه ۴۳ فوتی و ۳۷ نفر مصدوم داشت.
سال 1403؛ سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی
به گزارش اقتصادنیوز، سانحه سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی، سیزدهمین رئیس جمهوری ایران در تاریخ 30 اردیبهشت ماه سال 1403 رخ داد. در این حادثه که در ورزقان روی داد، در این سانحه، ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی، سید محمدعلی آل هاشم امام جمعه تبریز و نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی، سید مهدی موسوی رئیس یگان حفاظت رئیسجمهور و سه خلبان بالگرد با نامهای سید طاهر مصطفوی، محسن دریانوش و بهروز قدیمی به شهادت رسیدند.
ریزش معدن طبس
به گزارش اقتصادنیوز، انفجار معدن زغالسنگ طبس پر کشته ترین حادثه مربوط به معادن در ایران بود که در ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ در یکی از کارگاههای شرکت زغالسنگ معدنجوی طبس رخ داد. این حادثه که ناشی از نشت گاز متان بود، منجر به انفجار در بلوک C این معدن شد که در نهایت آمار نهایی جانباختگان 52 نفر اعلام شد.
سال 1404؛ انفجار بندر شهید رجایی
به گزارش اقتصادنیوز، روز شنبه 6 اردیبهشت ماه انفجار اسکله شهید رجایی تبدیل به تلخ ترین حادثه سال 1404 تا به امروز شد. علت اصلی این انفجار سهمگین همچنان در دست بررسی است. بر اساس اخبار رسمی و تا لحظه نگارش این گزارش تاکنون فوت 46 نفر تأیید شده است. عده زیادی مفقودند و آمار مصدومان نیز به هزار و 242 نفر رسید.