مرگ زودرس ۳۰ هزار نفر ناشی از آلودگی هوا در 57 شهر

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، طبق یافتههای مرکز پژوهشهای مجلس آلودگی هوا بهعنوان یکی از چالشهای مزمن زیستمحیطی ایران، سالهاست که با پیامدهای متعددی در حوزه سلامت، اقتصاد، محیط زیست و ساختار اجتماعی کشور همراه شده است. با افزایش تمرکز آلایندههای ذرات معلق، بهویژه PM2.5، در کلانشهرها و مناطق صنعتی، ایران در زمره کشورهایی قرار گرفته که بهصورت مداوم با سطوح بالای آلودگی و پیامدهای سنگین ناشی از آن مواجه است.
در سال ۱۴۰۲، طبق ارزیابی وزارت بهداشت، در ۵۷ شهر با جمعیتی حدود ۴۸ میلیون نفر، بیش از ۳۰ هزار مرگ زودرس منتسب به آلودگی هوا ثبت شده است. این عدد در مقایسه با سال ۱۴۰۱ که با جمعیت حدود ۳۹ میلیون نفر، ۲۶,۳۰۷ مرگ منتسب به آلودگی ثبت شده بود، نشاندهنده روند نگرانکنندهای است. در برخی برآوردهای جامعتر، این رقم برای کل کشور به بیش از ۴۹ هزار مرگ در سال میرسد. بهطور میانگین، در شهرهای مورد بررسی، ۶۴ مرگ در هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت ناشی از مواجهه با PM2.5 گزارش شده است که در تهران این نرخ به ۷۰ نفر و در زابل، بهعنوان آلودهترین شهر، به ۱۴۱ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر افزایش یافته است.
بار مالی پنهان بحران سلامت
طبق یافتههای مرکز پژوهشهای مجلس ایران، پیامدهای اقتصادی آلودگی هوا نیز در ابعاد گستردهای قابل توجه است. برآوردها نشان میدهند که تنها خسارات ناشی از مرگومیر منتسب به ذرات معلق PM2.5، حدود ۱۲ میلیارد دلار در سال بوده است. در ارزیابیهای جامعتر که هزینههای بیماری و کاهش کیفیت زندگی نیز لحاظ شدهاند، بانک جهانی میزان خسارات سلامت ناشی از آلودگی هوا در ایران را بیش از ۲۳ میلیارد دلار برآورد کرده که معادل ۵ درصد تولید ناخالص داخلی کشور است. این میزان بالاتر از میانگین مناطق آمریکای شمالی (۱.۷ درصد) و اروپا و آسیای مرکزی (۴.۶ درصد) است و جایگاه ایران را بهعنوان یکی از کشورهایی با بار اقتصادی بالا از آلودگی هوا تثبیت میکند
مشروح این گزارش را در اکوایران با تیتر «اقتصاد زیر غبار: آلودگی هوا چگونه توسعه ایران را تهدید میکند؟» بخوانید.
ارسال نظر