«امر به معروف و نهی از منکر» از آنچه هست تا آنچه باید باشد

بازخوانی یک امر دینی تحریف شده

کدخبر: ۴۵۳۶۶۰
فریضه و کنش دینی امر به معروف و نهی از منکر که امروز یادآور برخوردهای رماننده و اسباب تفرقه و تنازع در جمهوری اسلامی شده و صرفا به مساله پوشش تنزل پیدا کرده، در زمره پرمعنا ترین و موثرترین احکام دینی است اگر درست فهمیده شود و امکان عمل به آن فراهم شود.

مروری بر برخی از ویژگیها و شرایط عمل به این فریضه می تواند مدعای بالا را توضیح دهد: 

۱. اگر قرار باشد تکلیف امر به معروف و نهی از منکر را به زبان امروز بیان کنیم باید بگوییم که امر به معروف و نهی از منکر، یک نهاد شرعیِ مدنی به معنای وجوب نظارت همگانی بر روند امور جامعه در سطوح حکومتی، جمعی و فردی است. یعنی مسئولیت همگانی در قبال ارتقای مادی و معنوی جامعه.  

۲. مهمترین آیه قران در مورد امر به معروف و نهی از منکر آیه ۱۰۴ آل عمران است که بین دو آیه ای ( ۱۰۳ و ۱۰۴) واقع شده است که هر دو توصیه به وحدت کرده و نسبت به تفرقه هشدار داده اند. اگر امروز مشاهده می کنیم که امر و نهی در باب حجاب در جامعه ما خود به یکی از عوامل تفرقه و دوقطبی سازی انجامیده، معنایش این است که این به امر به معروف و نهی از منکر مورد سفارش قران ربطی ندارد و انحراف از آن است. 

۳. یکی از مهمترین عرصه های امر به معروف و نهی از منکر، نظارت بر عملکرد حاکمان است و تک تک افراد جامعه حق و بلکه تکلیف دارند در برابر مفاسد، سوء مدیریت و ضعف حکمرانی در مدیران و مسئولان، حساس و تذکر دهنده از طرق گوناگون از جمله رسانه های جمعی باشند. خبرنگاران و روزنامه نگاران می توانند در زمره موثرترین آمران به معروف و ناهیان از منکر باشند. 

۴. کسی که می خواهد امر به معروف و نهی از منکر کند باید دانای به معروف و منکر و دانای به شرایط این فریضه باشد. انسانهای ناآگاه و بی اطلاع نباید در این عرصه وارد شوند. 

۵. شخصی که امر و نهی می کند سزاوار است خود به آنچه امر و نهی می کند عامل و پایبند باشد تا اقدامش موثر باشد. علی علیه السلام فرمود: «من شأن خویش را بالاتر از آن می دانم که دیگران را از چیزی نهی کنم که خود آن را ترک نکرده باشم و به چیزی امر کنم که خود در انجام آن از آنان پیشی نگرفته باشم.» (عیون الحکم، ج 1، ص 170) گویا حضرت می گویند اگر کسی نهی از چیزی کند که خود به انجام آن مبتلاست و امر به چیزی نماید که خود انجام دهنده آن نیست، باعث دست انداختن و استهزای خود شده است. 

۶. امر و نهی باید با رفق و مدارا و خوش زبانی صورت بگیرد. (تحف العقول ص 358) هر گونه خشونت کلامی و بیانی و رفتاری که پس زننده باشد و احتمال تاثیر را کاهش دهد و یا اثر معکوس داشته باشد، نقض شرایط امر و نهی است و باید ترک شود. 

۷. وجوب امر و نهی در صورتی است که احتمال قابل توجه تاثیر داشتن این کنش و اقدام وجود داشته باشد و الا تکلیف ساقط است و باید به دیگر راهها مانند ارتقای سطح دانش و فرهنگ جامعه و ریشه یابی امور برای اصلاح اندیشید. 

۸. اگر امر و نهی، به هر دلیل، مقاومت و عدم پذیرش از طرف مقابل را به دنبال داشته باشد، تکلیف انجام آن ساقط است و اگر به تقابل زبانی و یا فیزیکی بیانجامد نظیر آنچه مثلا در مساله حجاب اغلب شاهدیم، انجام آن ای بسا حرام باشد.  

۹. امر و نهی، زبانی است و کسی حق امر و نهی فیزیکی غیرزبانی را ندارد مگر آن که از جانب نهادهای قانونی در مواردی ماموریت داشته باشد. 

۱۰. اگر در جامعه ای معروفهای بزرگ ترک و منکرهای بزرگ انجام شود و مومنان نسبت به آن بی تفاوت یا ناآگاه باشند، اغلب نوبت به امر به معروفها و نهی از منکرهای کوچک و درجه 2 نمی رسد، چه آن که با واکنش جامعه و افکار عمومی مواجه خواهد شد که چرا مهم را رها کرده اید و فرع را چسبیده اید؟ در واقع در چنین شرایطی احتمال قابل توجه تاثیر که شرط  وجوب امر و نهی است، اغلب وجود ندارد. 

۱۱. بر اساس دیدگاهی قابل تامل اگر واجبی در فرهنگ عمومی و عرف جامعه، معروف و قابل قبول نشده باشد و حرامی هم منکر و غیرقابل قبول نشده باشد، تکلیفی برای امر و نهی تا زمانی که فرهنگ سازی نشود وجود ندارد. 

یک دلیل این مساله این است که وجوب  امر و نهی مشروط به تاثیر است و تا وقتی در فرهنگ عمومی، عمل و کنشی معروف یا منکر نشده باشد، امر و نهی از آن تاثیری ندارد و با مقاومت روبرو می شود و در نتیجه تکلیف امر و نهی ساقط می شود.

منبع: کانال تلگرامی نویسنده

ارسال نظر

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    پیشنهاد اقتصادنیوز
    اقتصادنیوز امروز به شما پیشنهاد ویژه ای درباره حوزه های مهم خبری می دهد
    از دست ندهید
    کارگزاری مفید