بنزین وارداتی، استاندارد است؟

به گزارش اقتصادنیوز، مدتهاست که استاندارد بنزین وارداتی محل بحث و نظرهای فراوانی است. آن طور که گزارشهای سال قبل نشان میدهد، از سال 78 تا امروز هشت استاندارد برای بنزین تدوین شده و بنزینهای وارداتی بر این اساس سنجیده میشود. در حقیقت برخی استانداردهایی که بنزین وارداتی با آن سنجیده میشود مربوط به سالها قبل است.
اما مسئله مهمتر استاندارد بودن یا نبودن بنزین است. صحبتهای حسین امیری خامکانی، سخنگوی کمیسیون انرژی نشان میدهد که در حدود یک سال، دو محموله بنزین وارداتی به دلیل نبود استاندارد، مرجوع شده است و این مسئله نشان از آن دارد که همه بنزینهای وارد شده به ایران، استاندارد نیستند.
با این حال، مسئله علت استاندارد نبودن این بنزینهای وارداتی با وجود تاکیدی که دولت بر وارد کردن بنزینهای استاندارد دارد، قابل توجه است. پیش از این محسن قمصری، مدیر امور بینالملل شرکت نفت علت این استاندارد نبودن برخی محمولههای بنزینی را وارد شدن آنها از طریق واسطهها عنوان کرده بود.
وی معتقد است که برخی کشورها استانداردهای خودشان را دارند. بر این اساس، خیلی از استانداردهای شورای عالی استاندارد با استانداردهای شرکت نفت میخواند و یا بالاتر از آن است.
از سوی دیگر تشکیک در استاندارد بنزین وارداتی در شرایطی است که بر اساس گزارشها، میزان بنزین وارداتی در دو ماه ابتدایی امسال بیشتر شده و رکوردی را به ثبت رسانده بود.
آنطور که گزارشهای پیشین فارس نشان میدهد، رشد مصرف بنزین در سال 93 نسبت به سال 92 حدود 1.8 درصد بوده است. این در حالی است که در مقایسه تولید بنزین در سال 93 نسبت به سال 92 حدود چهار درصد کاهش را نشان میدهد. در عین حال با وجود آنکه مصرف بنزین در سال 94 نسبت به مدت مشابه سال گذشته تغییر چندانی نکرده است، تولید بنزین در اردیبشهت ماه سال 94 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 13 درصد کاهش را نشان میدهد.
با این حال، ایران در سالهای قبل در تلاش بوده تا بنزین و محمولههای انرژی خود را مطابق با استانداردهای یورو 4 و دیگر استانداردهای بینالمللی وارد کند. در چنین شرایطی همزمان با افزایش واردات بنزین، دیگر مسئله احتمال تطابق نیافتن میزان استانداردها هم به میان نمیآید.