یک کارشناس خودرو:

سامانه یکپارچه فروش خودرو فقط به نفع بانکها بود/ همه دولتی ها دست به یکی کرده اند تا خودروسازان را زمین بزنند

کدخبر: ۶۰۲۹۳۶
اقتصادنیوز: امیرحسن کاکایی کارشناس خودرو پشت‌پرده طرح‌های خودرویی را واکاوی می‌کند.
سامانه یکپارچه فروش خودرو فقط به نفع بانکها بود/ همه دولتی ها دست به یکی کرده اند تا خودروسازان را زمین بزنند

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از هم میهن،او در باره فرایند ثبت نام در سامانه یکپارچه خودرو  معتقد است که  هیچ خودروسازی  تعهدی نداده است و به اشتباه این مفهوم در اذهان عمومی شکل گرفته و همه‌چیز در شمایلی بی‌زمان انجام شده و صرفاً نام‌نویسی صورت گرفته است.

بخشهایی از مصاحبه با او را می خوانید:

 آیا شرکت‌ها توان تحویل این حجم از ثبت‌نام برای خودرو را دارند؟

 اولاً وقتی سامانه فروش راه افتاد همه فکر کردند وقتی ۱۰۰ میلیون تومان می‌دهند و در آن سامانه پول می‌گذارند، یعنی پیش‌خرید کرده‌‌اند. درحالی‌که امروز همه ما می‌دانیم که این سامانه، یک سامانه نوبت‌‌دهی است و عملاً هیچ ربطی به فروش ندارد؛ هرچند فروش را تحت کنترل قرار می‌دهد. خودروسازها به دستور دولت وارد این بازی شدند. خیلی‌هایشان نمی‌خواستند بیایند، ولی به زور دولت و با اجبار وزارت صمت مشارکت کردند، حتی خودروسازانی که عملاً نیازی نداشتند در این سامانه وارد شوند هم دولتی‌ها مجبورشان کردند که وارد شوند. به این ترتیب کل بخش خصوصی و خصولتی ما را همزمان به این بازی وارد کردند.

  در حقیقت وقتی تعهد زمانی ندارید، اینکه چه میزان ثبت‌نام کنید و آیا توان تولید آن را دارید، معنی ندارد. هر وقت نوبتت شد ما خودرو را به شما می‌دهیم، همین؛ کاری که آقایان انجام داده‌اند. مثلاً طرف ۵۰۰ هزار دستگاه ظرفیت تولید سالانه دارد، ۲۰۰ هزار دستگاه از قبل بدهی داشته، ۳۰۰ هزار دستگاه الان باید بدهد که نصفش را هم باید بدهد به طرح جوانی جمعیت، بقیه‌اش می‌ماند. حالا به جای ظرفیت ۱۵۰ هزار دستگاهی که باقی می‌ماند و می‌تواند پیش‌‌فروش کند، برای دو سال آینده، ۵۰۰ هزار دستگاه ثبت‌نام می‌کند. شکایتی هم نمی‌توان کرد چون عملاً خودروساز تعهدی نداده است. یک نوبت‌دهی انجام شده و خودروسازی زورش را می‌زند که خودرو را زودتر تحویل دهد که به نفعش هم هست.

اینجا چند نکته وجود دارد؛ اینکه وقتی می‌گوییم خودروسازها، باید در نظر بگیریم که خودروسازها با هم متفاوت هستند. ایران‌خودرو و سایپا شرایطشان با بقیه فرق می‌کند. ایران‌خودرو و سایپا با قیمت‌گذاری دستوری که شورای رقابت گذاشته، عملاً زیان‌ده هستند و خودروهایشان رانتی فروخته می‌شود. پس مردم این ریسک را می‌کنند و تا دو سال بعد هم پیش‌خرید کرده‌اند. اما برای اکثریت خودروسازان بخش‌خصوصی، این پیش‌فروش‌ها تقریباً با قیمت آزاد است. به همین خاطر خیلی‌ها زمان پرداخت پول، تکمیل وجه انجام نمی‌دهند، چون در واقعیت اصلاً خرید از آن خودروساز به صرفه نیست و می‌توانند از بازار ارزان‌ترش را بخرند، به همین خاطر این ابهامات پیش آمده است. کسی هم روند خاصی را در پیش نگرفته است، بخش خصوصی از خدایش است که یک عده هول شده‌اند و برای خرید آمده‌اند. الان هم که مردم تکمیل وجه نمی‌کنند باید بگویند از دم‌قسط باشد. خودروساز بخش خصوصی و یا خصولتی که قیمت‌هایش را دولت زیر قیمت بازار گذاشته به‌صورتی‌که بعضاً تا ۵۰ درصد با بازار اختلاف قیمت وجود دارد، معلوم است که خودروسازی است که زیان می‌کند یا سود خوبی نمی‌برد و به همین خاطر عملاً عجله‌ای ندارد که آن خودرو را تحویل بدهد.

در مورد ایران‌خودرو و سایپا، زیان به حد وحشتناکی رسیده و من نمی‌دانم زیر بار این فشار فعالیت‌شان متوقف می‌شود یا نه، ولی الان هاله‌ای از آن توقف را می‌بینیم یعنی عملاً سیستم در حال ریب زدن است، یعنی خودروساز نمی‌تواند ثبات قبلی را در تولید حفظ کند چون پول ندارد که بدهد؛ در نظر بگیرید که پرداخت پول نیز چندمرحله‌ای است. به‌عنوان مثال پول خودروهای پژو‌پارس، ۲۰۶ یا ساینا، بخشی ارزی و بخش ریالی است. در مورد ریالی‌ها می‌توان به قطعه‌ساز زور بگویید که قطعه‌ساز به خاطر ترس از مسائل امنیتی و اینکه چرخش بچرخد، با طلبکاری جلو می‌رود. طلبکاری یعنی اینکه قطعه را می‌دهد و پولش را نمی‌گیرد و می‌گوید بهتر است از اینکه چرخم بخوابد ولی این قطعه‌ساز با کمبود نقدینگی تا چه زمانی می‌تواند کار را پیش ببرد؟ سوال بزرگی است که باید در کل زنجیره ببینید. مثلاً ۷۰، ۸۰ درصد قطعه‌سازان می‌توانند تحمل کنند و ۳۰ درصد نمی‌توانند؛ که در این صورت تولید خودرو با چالش جدی مواجه خواهد شد، چون از ۶۰۰۰ قطعه وقتی یک قطعه کلیدی به خودروساز تحویل داده نشود، آن خودرو قابل تحویل به مردم نیست.

همین نقدینگی و مدیریت نقدینگی هم یک ماجرایی است که تا الان قطعه‌سازان نمی‌گوییم زیان کرده‌اند، ولی به هر حال نقدینگی هم موضوع مهمی است و فقط زیان مهم نیست باید نقدینگی باشد که چرخ بچرخد. باید پول کارگر را ماه به ماه نقد بدهید. حالا یک عده از جیب پرداخت می‌کردند یا وام می‌گرفتند الان میزان بدهی‌شان به بانک یا جاهای مختلف زیاد می‌شود و قطعه‌سازان هم با چالش روبه‌رو می‌شوند. در مورد ارزبری هم همینطور است؛ قطعه‌ساز خارجی یا مواد خارجی که می‌گیرید برایش اهمیتی ندارد که شما در چه موقعیتی هستید، چراکه پولش را می‌خواهد. بنابراین اگر نتوانید ارز را به موقع برسانید که الان هم با چالش‌های جدی در ایران‌خودرو و سایپا روبه‌رو هستیم، خود به خود آن قطعات یا مواد اولیه نمی‌رسد. در مورد خودروهای CKD که ایران‌خودرو و سایپا آن را تولید می‌کنند، این دو خودروساز باید به شرکت هایما پرداختی داشته باشند. درست است که بخشی از پولش را اعتباری پرداخت می‌کند، ولی از جایی به بعد پول می‌خواهد و باید ارز پرداخت کنید و به‌صورت اعتباری نمی‌توان کاری کرد و آن هم الان با چالش روبه‌رو شده است.

 پس با این اوصاف شما نظرتان این است که خودروسازان خطایی نکرده‌اند و مشکل جای دیگری است؟

الان همه می‌خواهند روی اقدام خودروسازان انگ بچسبانند. اصطلاح جدیدی به نام احتکار در مورد خودروسازان به کار می‌رود که واقعاً باعث تأسف است. انگار همه دولتمردان دست به دست هم داده‌اند تا هرطور شده ایران‌خودرو و سایپا را زمین بزنند؛ یعنی از یک طرف قیمت‌گذاری دستوری نابودشان می‌کند و از طرف دیگر اعتبار و آبرویی برایشان نمانده، چون انقدر بدهی و زیان بالا آورده‌اند که هیچ بانکی کمک‌شان نمی‌کند. از طرف دیگر اعتبار بین‌المللی‌شان زیر سوال می‌رود، چون باید پول جابه‌جا شود. اداره استاندارد یک‌جور به ایران‌خودرو و سایپا ضربه می‌زند و مشکلات دیگر.

فرض کنید چهار هزار خودرو را جایی دیده‌اند که به اندازه سه روز یا یک هفته تولید یک شرکت است که طبیعی است و اتهام می‌زنند. رادیو هم اعلام می‌کند که این فعلاً اتهام است و هنوز معلوم نیست که دقیقاً درست باشد یا نه. انگار جریانی در کشور وجود دارد که می‌خواهد همه کاسه‌کوزه‌ها را سر این دو خودروسازی بشکند و این دو را نابود کند.

شما به‌عنوان یک شهروند تصورتان این است که ایران‌خودرو و سایپا به مردم ظلم می‌کنند، درحالی‌که برعکس است، در حقیقت سیاستگذاران و سیاستمداران به ایران‌خودرو و سایپا ظلم می‌کنند. به‌‌خصوص روش‌شان این است که ایران‌خودرو و سایپا را جلوی مردم انداخته‌اند. درحالی‌که سیاستگذاران هستند که با سیاست‌های تخریبی‌شان این دو را به این وضعیت انداختند و باید پاسخگو باشند، اما به‌جای پاسخگویی فرافکنی می‌کنند و حتی برای این دو خودروساز مسئله‌سازی می‌کنند.

‌ این شرکت‌ها دقیقاً چه روندی را در پیش گرفته‌اند؟‌ چه نامی می‌توان روی این اقدام خودروسازان گذاشت؟

سامانه فروش برای خودروهای داخلی و خارجی عملاً پیش‌فروش نکرده، بلکه پولی را در بانک بلوکه کرده‌اند و این پول لزوماً به تولیدکننده نرسیده است. امکان دارد در مقطعی برسد، اما اینطور نیست که از روز اول به دست‌شان برسد. ممکن است تا شب عید جمع شود و به ایران‌خودرو یا سایپا داده شود. به نظر من سود اصلی را بانک‌ها کرده‌اند، چون حتی ظاهراً دولت هم آن پول را برداشت نکرده چراکه اعلام کرده فقط بلوکه شود. در هر صورت پولی به خودروساز داده نشده و هر وقت نوبت ثبت‌نام شده، افراد ثبت‌نام می‌کنند. در مورد خودروهای خارجی هم همینطور است. تا جایی که اطلاع دارم شب عید پول به واردکننده داده نشده و هنوز مراحل طی می‌شود که خریدها انجام بشود.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید
    صداوسیما و خبرگزاری رسمی دولت شهادت ابراهیم رئیسی را تایید کردند در سوگ ابراهیم رئیسی