مقصر اصلی کمبود شیرخشک مشخص شد:بانک مرکزی ارز نمی دهد

کدخبر: ۶۰۹۵۸۶
اقتصادنیوز: خانواده‌ها در زمینه تهیه شیرخشک نوزادان با مشکلات جدی روبه‌رو هستند
مقصر اصلی کمبود شیرخشک مشخص شد:بانک مرکزی ارز نمی دهد

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای اقتصاد، ارز واردات مواد اولیه تولیدکنندگان شیرخشک به مدت ۶ماه از ابتدای سال تخصیص نیافته است. به همین دلیل ظرفیت تولید داخل که حتی بیشتر از مصرف داخلی است، معطل مانده و بازار با بحران کمبود روبه‌رو شده است.

فعالان دلیل این اتفاق را ناهماهنگی میان نهادهای دولتی می‌دانند. سازمان غذا و دارو از ابتدای سال تا شهریور، فرم تخصیص ارز برای تامین مواد اولیه شیرخشک را برای بانک مرکزی ارسال نکرده است.

هانی تحویل‌‌‌‌‌‌‌زاده، رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد»‌‌‌‌‌‌‌ می‌گوید: اکنون ظرفیت تولید شیرخشک در کشور سالانه ۱۲۶‌میلیون عدد در سال ‌است؛ کل مصرف سال‌گذشته ۶۰‌میلیون عدد بوده‌ که امسال با افزایش مصرف به ۷۰‌میلیون عدد رسیده‌است. 

او در پاسخ به این پرسش که دلیل کاهش تولید در سال‌جاری به چه دلیلی است، اظهار می‌کند: ما ۲‌برابر مصرف داخل ظرفیت تولید داریم اما چون ارز تخصیص نداده‌‌‌‌‌‌‌اند، یعنی از اول سال ‌تا شهریورماه هیچ ارزی تخصیص داده نشده و تازه از ماه ششم این کار آغاز شده‌ و هنوز نیز به برخی شرکت‌ها ارزی تخصیص نمی‌دهند، ظرفیت تولید داخلی معطل مانده‌است. 

تحویل‌‌‌‌‌‌‌زاده مشکل در این فرآیند را مربوط به سازمان غذا و دارو عنوان می‌کند و می‌گوید: سازمان غذا و دارو لیست تخصیص ارز را به بانک‌مرکزی ارسال نمی‌کند و این به دلیل نبود برنامه‌‌‌‌‌‌‌ریزی در این سازمان است که به دلیل مصرف ارز در اولویت‌های دیگر، ارزی برای واردات مواد اولیه دارو ندارد و این مساله تولید داخل را با مشکل مواجه کرده‌است. به گفته او این اتفاق در حالی روی می‌دهد که ارزبری واردات ۳‌برابر تولید داخل است.

نکته قابل‌‌‌‌‌‌‌توجه دیگر این است که بنا به گفته تولیدکنندگان، واردات مواد اولیه این محصول حساس برای خانواده‌‌‌‌‌‌‌های صاحب نوزاد نیز با مشکل دیگری نیز مواجه است. تحویل‌‌‌‌‌‌‌زاده پیش از این در نامه‌‌‌‌‌‌‌ای از مشکل دیگری که در روند تخصیص ارز برای تولید شیرخشک وجود دارد، خبر داده و نوشته بود: «به دلیل تغییرات اخیر ضوابط ارزی که منجر به تغییر گروه کالایی مواد اولیه تولید شیرخشک نوزاد از یک به ۲۱ شده، شرکت‌های تولیدکننده برای امور مختلفی از قبیل ثبت‌‌‌‌‌‌‌سفارش، ثبت منشأ ارز، رفع تعهد ارزی و ترخیص‌کالا‌‌‌‌‌‌‌های خود با این پیام از سوی بانک‌مرکزی مواجه می‌شوند که «درخواست با ضوابط سازگار نیست. با توجه به تغییر گروه کالایی، بانک عامل باید درخصوص اخذ مابه‌‌‌‌‌‌‌التفاوت با اداره تخصیص ارز مکاتبه کند.»

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید