بلایی که گرمای شدید بر سر بدن انسان می آورد

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از همشهری آنلاین، گرمتر شدن بدن باعث میشود رگهای خونی گشاد شوند و این وضعیت منجر به کاهش فشار خون میشود و قلب را مجبور میکند برای به گردش درآوردن خون در بدن، سختتر کار کند.
این فرآیند میتواند علائم خفیفی مانند عرقسوز شدن یا تورم پاها ایجاد کند.
در عین حال، تعریق منجر به از دست دادن مایعات و نمک از بدن میشود و از همه مهمتر، تعادل بین آب و املاح در بدن را تغییر میدهد.
این وضعیت همراه با کاهش فشار خون، میتواند منجر به گرمازدگی شود. اگر فشار خون خیلی پایین بیاید، خطر حملات قلبی افزایش مییابد.
چرا بدن به این شکل به گرما واکنش نشان میدهد؟ بدن ما چه در کولاک برف و چه در موج گرما، تلاش میکند دمای مرکزیاش را در حدود ۳۷ درجه سانتیگراد نگه دارد.
این دمایی است که بدن ما برای کار در آن تکامل یافته است. با گرمتر شدن هوا، پایین نگه داشتن دمای مرکزی بدن برای بدن دشوارتر میشود.
بدن رگهای خونی بیشتری را در نزدیکی پوست باز میکند تا گرما را به محیط اطراف خود منتقل کند و شروع به عرق کردن میکند.
با تبخیر عرق، گرمای از دست رفته از پوست به طرز چشمگیری افزایش مییابد.
چگونه میتوانیم در گرما ایمن بمانیم؟
توصیه میشود به خصوص مراقب کسانی باشید که ممکن است برای خنک ماندن دچار اشکال هستند، مانند نوزادان، افراد مسن، افراد دارای بیماریهای زمینهای و کسانی که تنها زندگی میکنند.
توصیههای دیگر شامل موارد زیر است:
- پردههای اتاقهایی را که رو به آفتاب هستند، بکشید.
- مایعات فراوان بنوشید.
- بین ساعتهای ۱۱ تا ۱۵ که پرتوهای خورشید در قویترین حالت خود هستند،در سایه بمانید، از کرم ضد آفتاب باSPFبالا استفاده کنید و کلاه لبه پهن بپوشید.
- از ورزش بدنی در گرمترین ساعات روز خودداری کنید
- اگر در حال سفر هستید، آب همراه خود داشته باشید
- هیچ کس - به خصوص نوزادان، کودکان خردسال و حیوانات خانگی - نباید در وسیله نقلیه قفلشده رها شوند.
اقدامات برای فردی که دچار فرسودگی گرمایی است
- او را به جای خنکی منتقل کنید
- از او بخواهید دراز بکشد و پاهایش را کمی بالا بیاورد
- از او بخواهید آب زیادی بنوشد – مصرف نوشیدنیهای ورزشی یا آبرسان نیز مناسب هستند
- پوست او را خنک کنید - روی او آب خنک اسپری کنید یا با اسفنج روی او بمالید و باد بزنید. کیسههای یخ دور زیر بغل یا گردن نیز خوب هستند
- اگر بتوان فرد دچار فرسودگی گرمایی را ظرف نیم ساعت خنک کرد، معمولا مشکلی جدی به وجود نمیآید. با این حال، اگر فرد در طول ۳۰ دقیقه بهبود نیابد، در معرض خطرگرمازدگی قرار دارد.
گرمازدگی یک وضعیت اضطراری پزشکی است و باید فورا با اورژانس تماس بگیرید.
افرادی که دچار گرمازدگی میشوند، ممکن است حتی با وجود گرمای زیاد، عرق کردنشان متوقف شود. دمای بدن آنها میتواند از ۴۰ درجه سانتیگراد بالاتر برود و ممکن است دچار تشنج شوند یا هوشیاری خود را از دست بدهند.
افرادی که بیشتر در معرض خطر قرار دارند؟
افراد مسن یا افرادی که بیماریهای مزمن دارند - مانند بیماری قلبی - گاهی اوقات کمتر قادر به مقابله با فشاری هستند که گرما بر بدن وارد میکند.
دیابت میتواند باعث شود بدن سریعتر آب از دست بدهد و برخی از عوارض این بیماری میتواند رگهای خونی و توانایی تعریق را تغییر دهد.
کودکان و کسانی که تحرک کمتری دارند نیز ممکن است آسیبپذیرتر باشند. بیماریهای مغزی، مانند زوال عقل، نیز میتوانند افراد را از گرما بیخبر نگه دارند یا نتوانند کاری در مورد آن انجام دهند.
افراد بیخانمان نیز بیشتر در معرض آفتاب قرار میگیرند. کسانی که در آپارتمانهای طبقه بالا زندگی میکنند نیز با دمای بالاتر مواجه خواهند شد.
آیا برخی داروها خطر هوای گرم را افزایش میدهند؟
بله، برخی از داروها خطر گرمازدگی را بیشتر میکنند، اما افراد باید داروهای خود را طبق معمول مصرف کنند و بر خنک ماندن و تامین آب بدن تمرکز کنند.
داروهای ادرارآور یا مدر میزان آبی را که بدن دفع میکند افزایش میدهند. این داروها به طور گسترده، از جمله برای نارسایی قلبی، مصرف میشوند. مصرف این داروها در دماهای بالا خطر گرمازدگی و عدم تعادل در مواد معدنی یا املاح اصلی در بدن را افزایش میدهند.
داروهای دیگری مانند لیتیوم یا استاتینها در صورت از دست دادن بیش از حد آب بدن میتوانند در خون غلیظتر و مشکلساز شوند.
ارسال نظر