لحن آمریکا و اروپا با پوتین تغییر کرد / غرب به تکاپو افتاد

کدخبر: ۵۲۳۱۴۶
اقتصادنیوز: ایالات‌متحده به تهدیدات هسته‌ای از سوی روسیه در جنگ اوکراین واکنش نشان داد و گفت: در صورت چنین اقدامی «عواقب شدید» در انتظار روسیه خواهد بود.
لحن آمریکا و اروپا با پوتین تغییر کرد / غرب به تکاپو افتاد

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از جماران، کاخ سفید روز چهارشنبه ۲۱ سپتامبر در واکنش به «تهدید اتمی» ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه اعلام کرد که آمریکا تهدید استفاده از تسلیحات هسته‌ای در جنگ اوکراین را جدی می‌گیرد و در صورت چنین اقدامی «عواقب شدید» در انتظار روسیه خواهد بود.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی به شبکه ای‌بی‌سی گفت: «این لفاظی‌ای غیرمسئولانه از سوی یک قدرت هسته‌ای است.» 

واکنش آمریکا به تصمیم خطرناک پوتین درباره اوکراین

وی افزود: «وضعیت استراتژیک آنها را در بهترین صورتی که می‌توانیم زیر نظر داریم تا ما نیز در صورت لزوم وضعیت خود را تغییر دهیم. اما در حال حاضر هیچ چیزی که دلالت بر چنین ضرورتی داشته باشد، وجود ندارد.» 

جان کربی در پاسخ به سوالی درباره لزوم بسیج ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره نظامی از سوی رئیس جمهوری روسیه، تاکید کرد: «ما انتظارش را داشتیم.»

نطق آتشین دبیر کل ناتو در واکنش به سخنرانی پوتین

این دریادار سابق ارتش ایالات متحده در ادامه تصریح کرد: «چنین تصمیمی بی شک نشان دهنده این است که او (ولادیمیر پوتین) قصد دارد برنامه نظامی خود را تا انتها به پیش ببرد.»

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید سپس افزود: ولادیمیر پوتین «با گریز از خدمت در سرویس‌های نظامی خود  از خدمت مشکل دارد، او حتی مجروحان را مجبور می کند به جنگ بازگردند، بنابراین واضح است که او در استخدام نیرو با مشکل روبرو است.»

رئیس جمهور روسیه روز چهارشنبه طی یک سخنرانی تلویزیونی ضبط شده فرمان «بسیج محدود» سیصد هزار نیروی ذخیره و به خدمت گرفتن برخی شهروندان ب خدمت رفته که تجربه جنگ را دارند، صادر کرد.

این تصمیم به اذغان تحلیل‌گران را ه برای تشدید درگیری‌ها و احتمالا طولانی‌تر شدن جنگ در اوکراین فراهم می‌کند.

رئیس جمهوری روسیه همچنین با اشاره به اینکه کشورش آمادگی استفاده از سلاح اتمی در جنگ را دارد، تاکید کرد که: «این یک بلوف نیست».

 

ناتو «لفاظی خطرناک هسته‌ای» روسیه را محکوم کرد

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز چهارشنبه آنچه را که «لفاظی خطرناک هسته‌ای» ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه خواند، محکوم کرد.

سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو هم‌سو با ایالت متحده آمریکا به سرعت به اظهارات اخیر ولادیمیر پوتین مبنی بر آمادگی کشورش برای استفاده از «همه ابزارها» در زرادخانه خود واکنش نشان داده و آنرا محکوم کرده است.

دبیر کل ناتو که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک سخن می‌گفت، با اشاره به این که چنین تهدیدهایی تازگی ندارد و  ولادیمیر پوتین قبلا بارها آنرا تکرار کرده است، یادآور شد: «ما آرام خواهیم ماند و به حمایت از اوکراین ادامه خواهیم داد.»

 

واکنش رهبران اروپایی: اظهارات پوتین ناشی از هراس و وحشت او است

مقام‌های بلند پایه سیاسی سه کشور عضو اتحادیه اروپا نیز در واکنش به اظهارات اخیر ولادیمیر پوتین، مواضع اعلام شده از سوی رئیس کرملین را نشان دهنده ترس و هراس وی دانسته و بر ادامه حمایت‌ها از کی‌یف تاکید کردند.

نخست وزیران بلژیک و هلند و نیز رئیس شورای اروپا این واکنش را در پاسخ به تهدید‌های هسته‌ای اخیر ولادیمیر پوتین و نیز بخشی از اظهارات وی که به لزوم فراخوان نیروهای ذخیره و نیز حمایت از طرح الحاق بخش‌هایی از شرق اوکراین به کشورش اختصاص داشت، مطرح کردند.

مارک روته نخست وزیر هلند در این خصوص گفت: «همه اینها نشانه وحشت است. لفاظی‌های او در مورد سلاح‌های هسته‌ای چیزی است که قبلا بارها شنیده‌ایم و ما را دلسرد می کند.»

الکساندر دو کرو، همتای بلژیکی او در واکنش به تهدید‌های هسته‌ای ولادیمیر پوتین خواستار حفظ آرامش و نشان دادن واکنشی غیر تحریک آمیز و در عین حال تداوم حمایت از اوکراین شد.

در همین راستا، شارل میشل، رئیس شورای اروپا تاکید کرد که کشورهای اروپایی هراسی از حمایت از اوکراین به خود راه نمی‌دهند.

به گفته وی: «در این جنگ، تنها یک متجاوز که روسیه است و یک کشور تحت تجاوز که اوکراین است، وجود دارند. در حمایت اتحادیه اروپا از خللی وارد نخواهد شد.»

در حالیکه هنوز دو کشور بزرگ اروپا یعنی آلمان و فرانسه به اظهارات اخیر رئیس جمهوری روسیه واکنش نشان نداده‌اند، کمیسسیون اروپا تهدید هسته‌ای وی را «قمار بی‌پروای هسته‌ای» ولادیمیر پوتین خواند.

پیتر استانو، سخنگوی سیاست خارجی کمیسیون اروپا گفت: «پوتین در حال انجام یک قمار هسته‌ای است. او از عنصر هسته ای به عنوان بخشی از زرادخانه ترور خود استفاده می کند و این غیرقابل قبول است.»

به گفته سخنگوی سیاست خارجی کمیسیون اروپا این اظهارات نشانه‌دهنده آن است که «پوتین علاقه‌ای به صلح ندارد و در پی تشدید این جنگ تجاوزکارانه است».

 

واکنش همسایگان مسکو به بسیج عمومی روس ها

در همین حال، «آرویداس انوسوسکاس» وزیر دفاع لیتوانی اعلام کرد که کشورش در واکنش به بسیج بخشی از نیروهای روسی تصمیم گرفته است که سطح آمادگی نیروهای خود را بالا ببرد.

انوسوسکاس گفت: که از آن جایی که بسیج نظامی روسیه در منطقه کالینیگراد در نزدیکی ما انجام می شود بنابراین لیتوانی نمی تواند فقط نظاره گر باشد. آمادگی نیروهای واکنش سریع را بیشتر می کنیم.

وی همچنین تصریح کرد که حمایت نظامی از اوکراین را بیشتر می کند و از همه همپیمانان می خواهد که کمک های خود را به اوکراین بیشتر کنند. 

از سوی دیگر، در پی اعلام بسیج بخشی از نیروهای نظامی روسیه ، فنلاند اعلام کرد که اوضاع را به شدت زیر نظر دارد.

 

دستور رئیس جمهور روسیه بسیج عمومی

پوتین  بسیج عمومی نیروهای احتیاط که در نیروهای مسلح  خدمت کردند و کسانی که در جنگ مهارت دارند را برای جنگ در اوکراین اعلام کرد.

رئیس جمهور روسیه با اعلام بسیج نظامی محدود، گفت کشورهای غربی به‌دنبال تضعیف، تجزیه و نابودی کامل روسیه هستند اما مسکو هم دارای سلاح اتمی است و از هر ابزاری برای دفاع از خود استفاده می‌کند.

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه امروز برای مناطقی از شرق اوکراین و دونباس که خواستار برگزاری همه‌پرسی جهت پیوستن به فدراسیون روسیه هستند، به سخنرانی تلویزیونی پرداخت.

طبق گزارش ها پوتین در این سخنرانی ضمن اعلام بسیج نظامی محدود، گفت فقط شهروندانی که دوره‌های آموزش‌های پایه نظامی را گذرانده اند به حضور اجباری در ارتش فراخوانده می‌شوند و سپس آموزش‌های بیشتری می‌بینند.

 وی با بیان اینکه فرایند بسیج نظامی و فراخوانی شهروندان به ارتش از همین امروز شروع می‌شود، اعلام کرد که این سخنرانی او در مورد حفاظت از حاکمیت و یکپارچگی روسیه و حمایت از تمایل شهروندان برای تصمیم‌گیری در مورد آینده خود خواهد بود.

رئیس جمهور روسیه با اشاره به سیاست تهاجمی بخشی از نخبگان غربی که با تمام توان برای حفظ هژمونی خود تلاش می‌کنند، توضیح داد: «غرب در تلاش است تا مراکز توسعه مستقل را سرکوب کرده تا کشور ما را ویران کند».

طبق این گزارش، پوتین با بیان اینکه هدف غرب تضعیف، تجزیه و نابودی روسیه است، اظهار داشت: «آنها مستقیماً می‌گویند که در سال ۱۹۹۱ توانستند اتحاد جماهیر شوروی را از بین ببرند و اکنون زمان روسیه است».

وی با بیان اینکه  کی‌یف  مدعی دستیابی به سلاح اتمی و حمله به شبه‌جزیره کریمه است، ادامه داد: «اهداف عملیات ویژه بدون تغییر باقی می‌ماند، زیرا جمهوری لوهانسک به‌طور کامل آزاد شده و جمهوری دونتسک نیز تا حدی آزاد شده است».

رئیس جمهور روسیه درباره برگزاری همه‌پرسی الحاق مناطق دونباس به این کشور، اضافه کرد: «روسیه نمی‌تواند افراد نزدیک به خود را تحویل دهد تا توسط جلاد تکه تکه شوند و به تمایل آنها برای تعیین سرنوشت پاسخ نمی‌دهد».

به نوشته وبگاه «ریانووستی»، پوتین با بیان اینکه فرمان بسیج بخشی از نیروهای نظامی را امضا کرده، گفت:‌ «فرمان بسیج جزئی تدابیر بیشتری برای دفاع از کشور در نظر گرفته است. به دولت دستور داده شد تا حمایت‌ها از ارتش را بیشتر کرده و بودجه نظامی را افزایش دهد».

وی در ادامه اظهاراتش درباره رویکرد روس‌هراسانه کشورهای غربی اضافه کرد: «غرب از تمام خطوط قرمز عبور کرد و سیاستمداران غیرمسئول در مورد تامین سلاح و تجهیزات تهاجمی به اوکراین برای حمله به خاک روسیه صحبت می‌کنند. غرب با استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی علیه روسیه، باج‌گیری اتمی می‌کند».

رئیس جمهور روسیه ادامه داد: «نقشه‌های ضد روسی در اوکراین وجود داشت و مردم اوکراین را علیه مسکو برانگیختند. آنها قصد داشتند علیه دونباس عملیات انجام دهند و به کریمه حمله کنند، بنابر این ما عملیاتی را در دونباس انجام دادیم».

طبق این گزارش، پوتین درباره عملیات نظامی ویژه روسیه در شرق اوکراین توضیح داد: «کسانی که در دونباس می‌جنگند قهرمانان حرفه‌ای و داوطلبانی هستند که از روسیه و دونباس دفاع می‌کنند. نیروهای ما بر اساس برنامه تعیین‌شده، بخش بزرگی از سرزمین‌های خرسون و زاپروژیا را آزاد کرده‌اند».

وی با بیان اینکه دولت کی‌یف از غرب دستورهایی برای تضعیف پیشنهادات مسالمت‌آمیز گرفته، اظهار داشت: «شهروندان مناطق آزادشده نمی‌خواهند تحت حاکمیت نازی‌ها باشند. ما نمی‌توانیم مردم سرزمین‌مان را رها کنیم، به همین دلیل است که پارلمان دونباس تصمیم گرفت به همه‌پرسی برای تعیین سرنوشت و الحاق به روسیه متوسل شد».

رئیس جمهور روسیه ضمن اشاره به اینکه آمریکا، آلمان و دیگر کشورهای غربی دستوراتی علیه روسیه به کی‌یف می‌دهند، تاکید کرد: «تهدید کردن نیروگاه زاپروژیا[با حمله به این منطقه] یک تهدید اتمی است و مسکو هم دارای سلاح اتمی است؛ ما از همه ابزارها برای محافظت از خاک روسیه استفاده خواهیم کرد».

به نوشته وبگاه «راشاتودی»، پوتین با بیان اینکه هرکسی سرزمین و وحدت روسیه را تهدید کند، با آنها مقابله خواهد شد، افزود: «روسیه به برگزاری همه‌پرسی در مناطق دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپروژیا کمک خواهد کرد و امنیت آنها را تضمین می‌کند».

وی درباره ادعاهای مقامات غربی مبنی بر نزدیک‌بودن رویارویی اتمی با روسیه هشدار داد: «ما به کسانی که از سلاح اتمی دم می‌زنند هشدار می‌دهیم که ممکن است باد به سمت آنها بوزد! اگر تمامیت ارضی روسیه به خطر بیافتد از همه ابزارهای موجود استفاده خواهد شد و این یک دروغ نیست.».

طبق گزارش‌ها، رئیس جمهور روسیه با بیان اینکه عملیات نظامی در شرق اوکراین یک حمله پیشگیرانه بود، تصریح کرد: «ما تضمین می‌کنیم که همه پرسی در مناطق اوکراینی که می‌خواهند به روسیه بپیوندند برگزار شود. داوطلبان در اوکراین باید سلاح‌های لازم را داشته باشند».

پوتین با تکرار این مسئله که غرب می خواهد کشور روسیه را کاملا نابود کند، خاطرنشان کرد: «کی‌یف از مزدوران و سایر داوطلبان به رهبری ناتو استفاده می‌کند. غرب خواهان صلح بین روسیه و اوکراین نیست».

وی همچنین افزود: «من از دولت خواستم که به داوطلبانی که در دونباس می‌جنگند، وضعیت قانونی بدهد. روسیه در معرض تهدید سلاح‌های اتمی [غرب و ناتو] است ولی ما هم سلاح‌های کشتار جمعی علیه تسلیحات غربی داریم».

در ادامه سخنرانی پوتین، «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه نیز با بیان اینکه کشورش نه تنها با دولت اوکراین بلکه با تمام غرب در حال جنگ است، اعلام کرد که ۳۰۰ هزار نیروی نظامی ذخیره ارتش را برای حضور در بسیج محدود فرامی‌خوانند.

وزیر دفاع روسیه در اظهاراتی در خصوص فرمان جدید پوتین درباره عملیات در اوکراین گفت ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره فراخوانده می‌شوند که تقریباً یک درصد منابع موجود است.

«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه در اظهاراتی بعد از سخنرانی «ولادیمیر پوتین» گفت: غرب در حجم عظیمی سلاح، برای اوکراین تامین می‌کند و افزود: «ما نه با اوکراین، بلکه با تمام غرب در جنگ هستیم».

به گفته وی، ۷۰ ماهواره نظامی و بیش از ۲۰۰ ماهواره غیرنظامی و کل اتحاد ناتو در راستای منافع کی‌یف عمل می‌کنند.

شویگو اظهار داشت اوکراین به شکلی فزاینده از سلاح‌های غربی برای حمله به غیرنظامیان استفاده می‌کند.

به گزارش خبرگزاری «اسپوتنیک»، وزیر دفاع روسیه ضمن بیان این که اوکراین حدود ۳۰۰ هزار نفر را بسیج کرد اما تاکنون نیمی از ارتش خود را از دست داده، افزود: شمار تلفات نظامی اوکراین به بیش از ۱۰۰ هزار نفر می‌رسد که شامل ۶۱ هزار و ۲۰۷ کشته و ۴۹ هزار و ۳۶۸ زخمی می‌شود.

وی در ادامه گفت: روسیه هم در مجموع از آغاز عملیات نظامی ویژه در اوکراین پنج هزار و ۹۳۷ نیروی مسلح خود را از دست داده است.

به گزارش شبکه روسی «راشا تودی»، او در ادامه در خصوص بسیج بخشی از نیروهای روسیه که رئیس‌جمهور این کشور اعلام کرد، توضیح داد: ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره فراخوانده می‌شوند که تقریباً یک درصد منابع بسیج موجود است.

شویگو در سخنان خود خطاب به مردم روسیه توضیح داد خدمت اجباری بر دانش‌آموزان تاثیری نخواهد داشت و فقط مربوط به کسانی است که نیروی ذخیره ارتش یا دارای تخصص و تجربه لازم هستند.

سران مناطق لوهانسک و دونتسک روز سه‌شنبه تاریخ برگزاری همه‌پرسی برای پیوستن این مناطق به فدراسیون روسیه را اعلام کردند. جمهوری‌های خودخوانده لوهانسک و دونتسک گفته‌اند این همه‌پرسی از ۲۳ تا ۲۷ سپتامبر (۱ مهرماه تا ۵ مهرماه) برگزار خواهد شد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید