فاز جدید همکاریهای گازی تهران- آنکارا / آنکارا شرط تهران را پذیرفت

به گزارش اقتصادنیوز، ترکیه سالهاست که دنبال تخفیف گازی از ایران است که این مسئله همکاریهای مشترک را تحت تاثیر قرار داده بود. برهمین اساس هم با تفاهم لوزان، این احتمال وجود داشت که ترکیه بتواند به تخفیف موردنظر خود دست یابد.
اما آنطور که مذاکرات دو جانبه میان دو کشور نشان میدهد، یک شرط برای بقای این همکاری در نظر گرفته شده بود تا هم ترکیه به نرخ مورد نظر دست یابد و هم ایران بتواند همکاری گازی خود با این کشور را ادامه دهد.
شرطی که ایران در آخرین دور از مذاکرات مطرح کرده بود، افزایش میزان صادرات به ترکیه بود که با مخالفت این کشور روبرو شده بود. حالا به نظر میرسد که ترکیه بعد از مدتی، شرط ایران را پذیرفته که این مسئله میتواند باب جدیدی برای همکاریهای میان ایران و ترکیه باشد.
ترکیه بعد از این مدت، کاهش قیمت به شرط افزایش صادرات در معاملات دو جانبه را پذیرفته است. با وجود شکایتهایی که ترکیه از ایران در مجامع بینالمللی کرده بود، این همکاری به نتیجه مطلوب نرسیده بود. در این میان اما، آنطور که سفیر ترکیه در ایران بیان کرده، ترکیه به تازگی شرط افزایش صادرات را قبول کرده است.
علیرضا بیگدلی، سفیر ایران در ترکیه در این رابطه عنوان کرده است که ترکیه گاز بیشتری از ایران خریداری خواهد کرد و بر این اساس، تخفیف مشخصی در قیمت گاز به این کشور ارائه خواهد شد.
آنطور که گزارشها نشان میدهد، ایران و ترکیه در هشتم اوت سال 1996 میلادی در جریان سفر نجم الدین اربکان، رئیس جمهوری سابق ترکیه به تهران قراردادی 25 ساله در خصوص تجارت گاز منعقد کردند و واردات گاز ترکیه از ایران در 10 دسامبر سال 2011 میلادی شروع شده و از آن تاریخ تاکنون این کشور نزدیک به 66 میلیارد مترمکعب گاز از ایران وارد کرده است.
ترکیه در طول این سالها، مدعی شده بود که ایران در صادرات گاز کمفروشی میکند و قیمت گاز صادراتیاش به ترکیه، بالاست. برهمین اساس هم بود که روابط دو کشور با گره تازهای روبرو شده بود.
این تلاش ترکیه برای برقراری رابطه گازی در شرایطی است که ایران در آذر ماه امسال، میزبان بسیاری از غولهای گازی بوده و امکان برقراری همکاریهای جدید گازی را در پیش دارد.