بررسی 2 سناریو محتمل در بورس تهران

نگاه نگران سهامداران به بازگشایی نماد بانک ها

کدخبر: ۱۵۹۵۷۴
سهامداران بورس تهران هفته گذشته زیان سنگینی را به دلیل باز شدن نماد بانک ملت تجربه کردند و اکنون در آستانه بازگشایی نماد دو بانک بزرگ دیگر بورسی یعنی صادرات و تجارت، تب و تاب آنها به بالاترین حد رسیده است. هر چند کارشناسان عقیده دارند که این مساله ای است که بازار باید بالاخره با آن رو به رو شود.
نگاه نگران سهامداران به بازگشایی نماد بانک ها

به گزارش اقتصادنیوز ، باز شدن نماد بانک ملت در شرایطی بود که بورس هفته آرامی را به یمن شاخص سازی حقوقی ها پشت سر می گذاشت. اما در نهایت شاخص کل با افت 1.7 درصدی در هفته گذشته مواجه شد تا بدترین عملکرد خود در 31 هفته گذشته را به ثبت برساند.

بورس تهران امروز معاملات خود در دومین هفته بهمن ماه را در شرایطی آغاز می‌کند که به احتمال بسیار زیاد سهامداران شاهد بازگشایی نماد معاملاتی برخی بانک‌های دیگر و به‌طور خاص، بانک تجارت خواهند بود. همچنین به دنبال انتشار گزارش پیش‌بینی عملکرد شرکت پست بانک ایران انتظار بازگشایی این نماد نیز وجود دارد.پس از انتشار گزارش‌های عملکرد فصلی بانک تجارت حالا احتمال بازگشایی این نماد قوت گرفته است.

بررسی صورت مالی «وتجارت» شرایط نامناسب‌تر این بانک را نسبت به «وبملت» را گزارش می‌دهد. از این رو برخی تحلیلگران معتقدند ریزش قیمتی این نماد ممکن است از ریزش قیمت نماد بانک ملت در روز بازگشایی بیشتر باشد. با این حال ارزش بازار این نماد از ارزش بازار بانک تجارت کمتر است و به همین دلیل اثر‌گذاری بازگشایی آن در ریزش شاخص کل، کمتر از بازگشایی بانک ملت ارزیابی می‌شود.

به هر ترتیب بازگشایی این بانک و برخی بانک‌های دیگر طی معاملات هفته جاری یک هفته حساس را پیش روی سهامداران قرار داده است. آنچه بدیهی به نظر می‌رسد این است که فضای منفی موجود در بازار تحت تاثیر بازگشایی نماد «وتجارت» و به احتمال زیاد برخی دیگر از نمادهای بانکی در طول این هفته نیز ادامه‌دار خواهد بود. اما اینکه پس از بازگشایی این نمادها مسیر بازار به چه شکلی رقم خواهد خورد، به دیگر عوامل اثرگذار بر بازار و همچنین ریسک‌های پیرامون آن بستگی دارد. ریسک‌هایی که حالا بخشی از آن با بازگشایی نمادهای بانکی از بین رفته است.

به این ترتیب برای این هفته دو سناریو قابل بررسی است. سناریوی اول با توجه به پیش‌بینی‌های مثبت از وضعیت بازارهای جهانی به خصوص فلزی‌ها مطرح می‌شود. قیمت‌ها در بازار‌های جهانی فلزات هر‌چند در چند روز اخیر اصلاحاتی را به خود دید، اما همچنان در سطوح بالایی ارزیابی می‌شوند. پیش‌بینی بانک جهانی از روند قیمتی این فلزات نیز پیش‌بینی‌های مثبتی است. بر اساس پیش‌بینی بانک جهانی عرضه این فلزات تغییر خاصی را تجربه نخواهند کرد اما تقاضا برای فلزات وجود دارد.

این عوامل در نهایت یک روند صعودی قیمتی در بازارهای جهانی را پیش‌بینی می‌کند. این موضوع می‌تواند به‌عنوان یک عامل حمایتی از بازار سهام باشد. از این رو بعید نیست که با اصلاح و افت قیمت‌ها در جریان معاملات هفته گذشته و هفته جاری فرصت خرید مناسبی نزد سهامداران قرار گیرد و با فرض تداوم رشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی و یا حداقل ثبات در محدوده‌های کنونی شاهد چرخش معاملات بازار به سمت یک روند مثبت باشیم.

در واقع، اگر ریسک‌های موجود در بازار سهام را نگرانی از بازگشایی نمادهای بانکی محدود شود، می‌توان امیدوار بود که اصلاح قیمتی در کنار برخی عوامل مثبت (مثل قیمت‌های جهانی کالاها) بتوانند روند بازار سهام را تغییر دهند. با این حال نباید ریسک آغاز به کار ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا را نیز از نظر پنهان داشت. برخی کارشناسان معتقدند آغاز به کار ترامپ با توجه به سیاست‌هایی که برای رقابت با کشور چین در نظر گرفته است، می‌تواند فضای مثبت پیش‌بینی شده برای بازار جهانی را تحت‌الشعاع قرار دهد. این موضوع سناریوی دومی را پیش روی سهامداران قرار می‌دهد.

بر‌اساس این سناریو پیش‌بینی می‌شود، ریسک آغاز به کار ترامپ و اثر آن در بازارهای جهانی و علاوه بر آن اثر دیگر سیاست‌های وی در عرصه سیاسی و اقتصادی کشور بالاخص در مورد برجام می‌تواند منجر به تشدید ریزش قیمت‌ها و نماگر‌های بازار سهام شود. با این حال، باید دید اثر این ریسک‌ها در بازار سهام تا چه حد خود را نشان می‌دهد و کدام یک از سناریوهای مطرح‌شده رنگ و بوی واقعیت به خود خواهد گرفت.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید