واشنگتن‌پست: کشمکش ترامپ با کورکر احتمالا طرح‌های او درباره ایران را نقش بر آب می‌کند

کدخبر: ۱۸۵۵۴۹
روزنامه واشنگتن‌پست در گزارشی درگیری لفظی اخیر رئیس‌جمهور آمریکا با سناتور بانفوذ جمهوری‌خواه را شکستی احتمالی برای طرح‌های ضدایرانی او دانست.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در گزارشی نوشت: کشمکش بی‌موقع ترامپ با سناتور کورکر که نفوذ بسیار زیادی در تصمیم گیری درباره سیاست خارجی آمریکا دارد، احتمالا طرح‌های ترامپ را درباره ایران و توافق هسته‌ای برهم می‌زند.

در این گزارش آمده است: اگر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، امیدوار است که فشار‌ها را بر ایران افزایش دهد، نمی‌تواند با درگیر شدن با سناتور باب کورکر (سناتور جمهوریخواه از ایالت تنسی) به این هدفش دست یابد. ظاهرا اظهارات هفته گذشته سناتور کورکر که گفته بود رکس تیلرسون وزیر خارجه، جیمز متیس، وزیر دفاع، و جان اف کلی، رئیس کارکنان کاخ سفید، کسانی هستند که به نجات کشورمان از آشوب کمک می‌کنند، ترامپ را خشمگین کرده است.

کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، نفوذ بسیار زیادی در سیاست خارجی دارد. زمانی که وی با ترامپ متحد بود به وی در رقابت‌های انتخاباتی سال گذشته اش مشاوره می‌داد و همه وی را یکی از گزینه‌های سمت وزارت خارجه در دولت ترامپ قلمداد می‌کردند. اکنون به نظر می‌رسد عملکرد ترامپ پس از روی کار آمدن و بازنشستگی قریب‌‎الوقوع کورکر همه چیز را تغییر داده است. اکنون کورکر چیزی برای از دست دادن ندارد و شاید چیز‌های زیادی دارد که اثبات کند.

واشنگتن پست در ادامه نوشت: زمانی که موضوع به ایران برمی گردد، این اختلاف نظر اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. ترامپ بار‌ها از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ که فعالیت‌های هسته‌ای ایران را محدود کرد، انتقاد کرده و آن را «بدترین توافقی که تا کنون حاصل شده است» خوانده است. این هفته انتظار می‌رود ترامپ برنامه‌ای اعلام کند تا این توافق را تایید نکند و ادعا کند این توافق به نفع منافع آمریکا نیست. در این صورت کنگره آمریکا مجبور می‌شود درباره اعمال مجدد تحریم‌ها درباره ایران، تصمیم گیری کند، اقدامی که این توافق را لغو خواهد کرد.

همانطور که آماندا اریکسون، تحلیلگر مسائل سیاسی، توضیح داده است این برنامه ترامپ یک مصالحه بزرگ است. ترامپ می‌توانست به شکل یکجانبه این توافق را از طریق خودداری از تمدید کاهش تحریم‌ها علیه ایران، لغو کند. در عوض وی این تصمیم را برعهده کنگره قرار داده است. همچنین این احتمال وجود دارد که ترامپ از توصیه به کنگره برای اعمال دوباره تحریم‌ها نیز اجتناب کند.

به نظر می‌رسد کاخ سفید امیدوار است تهدید تحریم‌ها کنگره را وادار خواهد کرد برای مذاکره دوباره درباره توافق ایران موافقت کند. در بحث‌های دو حزب درباره چگونگی تعامل با توافق ایران، انتظار زیادی می‌رود کورکر نقش بسیار زیادی داشته باشد.

با توجه اکثریت نسبی جمهوری خواهان در سنا، ترامپ به حمایت  باب کورکر در برخی از اقدامات قانونی از جمله اصلاح قانون مالیات و خدمات درمانی نیاز دارد. همچنین کورکر بر تاییدیه‌های دیپلماتیک کنترل دارد به این معنی که اگر رکس تیلرسون وزیر خارجه -یکی دیگر از اعضای کابینه که ماندنش در دولت با تردید‌هایی همراه شده است- از سمتش کناره گیری کند، کورکر می‌تواند بر رای اعتماد به وزیر پیشنهادی بعدی خارجه تاثیر بگذارد.

این موضوع که رئیس جمهور با مردی دچار کشمکش شده است که به شدت به کمک هایش نیاز دارد، برخی منتقدان را سردرگم کرده است.

ترامپ می‌داند اکثر آمریکایی ها، اکثر متحدان آمریکا و حتی تعدادی از اعضای ارشد دولتش طرفدار حفظ توافق هسته‌ای هستند. وی همچنین می‌داند که پایگاه خودش نیز به شدت درباره این توافق هسته‌ای بدبین است و تلاش می‌کند اگر بتواند این توافق را که در دوره اوباما به نتیجه رسیده است، تضعیف کند.

در انتهای این گزارش آمده است: او با محول کردن مسئولیت به کنگره می‌تواند از اتخاذ تصمیم سخت در این خصوص رهایی یابد. اگر حامیانش از عملکرد کنگره در این زمینه ناامید شوند، وی را به علت درگیر شدن بی‌موقع با کورکر مقصر خواهند دانست. به نظر می‌رسد متحدان ترامپ خود را برای شکست قانونی دیگر آماده می‌کنند.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید