اتحادیه اروپا: آمریکا نمی‌تواند به مکانیسم ماشه استناد کند

کدخبر: ۳۵۶۰۸۱
​اقتصادنیوز :‌ سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به خروج آمریکا از برجام تصریح کرد که این کشور در شرایطی نیست که بتواند مکانیسم اسنپ بک (بازگشت تحریم های سازمان ملل علیه ایران) را که مختص اعضای برجام است استفاده کند.
اتحادیه اروپا: آمریکا نمی‌تواند به مکانیسم ماشه استناد کند

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا ، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به خروج آمریکا از برجام تصریح کرد که این کشور در شرایطی نیست که بتواند مکانیسم اسنپ بک (بازگشت تحریم های سازمان ملل علیه ایران) را که مختص اعضای برجام است استفاده کند.

خبرگزاری د.پ.آ المان روز دوشنبه این مطلب را به نقل از «پیتر اسنتو» سخنگوی جوسپ بورل نوشت.

این سخنگو گفته است با توجه به این که آمریکا بطور یکجانبه از برجام در سال 2018 خارج شد و در فعالیت های بعدی مربوط به برجام حضور نیافت، لذا این کشور نمی تواند به عنوان کشور مشارکت کننده در برجام تلقی شود.

وی گفت: بنابراین معتقدیم امریکا در موقعیتی نیست که به مکانیسم های تعریف شده برای شرکای برجام از جمله مکانیسم اسنپ بک متوسل شود.

رئیس جمهوری آمریکا دیروز در واکنش به شکست سنگین این کشور در شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران گفت: ما رای شورای امنیت را می‌دانستیم. برای اسنپ بک اقدام خواهیم کرد و شما در هفته آینده شاهد آن خواهید بود.

ترامپ که در هجدهم اردیبهشت ۱۳۹۷ به طور یکجانبه به مشارکت آمریکا در برجام خاتمه داد، سیاست موسوم به فشار حداکثری را بر مردم ایران تحمیل کرد تا به زعم خود بتواند درباره نقایص توافقی که همواره آن را فاجعه بار نامیده است، با ایران به توافقی جدید دست یابد.

با گذشت نزدیک به سه سال از تروریسم اقتصادی، آمریکایی‌ها در مقاطع مختلف سعی کردند با تحریک افکار عمومی و اینکه حق کامل برای پیشبرد اهداف ضد ایرانی خود در سازمان ملل را دارا هستند، راه را برای تصویب قطعنامه‌ای هموار کنند که خرید و فروش تسلیحات متعارف ایران را نشانه گرفته است.

به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ که متعاقب برجام به تصویب شورای امنیت رسید، ممنوعیت تسلیحاتی ایران پس از ۱۳ سال در ۲۷ مهرماه امسال به پایان می‌رسد. از این رو، آمریکایی‌ها ابتدا قطعنامه بسیار سختگیرانه‌ای متشکل از ۱۵ بند مقدماتی و ۳۵ بند عملیاتی ارائه دادند.

با مشخص شدن مخالفت جدی کشورها با این قطعنامه که به نوعی اعلام جنگ با ایران محسوب می‌شد، آمریکایی‌ها روز سه‌شنبه قطعنامه خود را اصلاح کردند و به ۲ بند مقدماتی و ۲ بند عملیاتی محدود ساختند.

با این حال اکثریت قریب به اتفاق اعضای شورای امنیت با این مساله مخالف بودند چرا که این کار به معنای شلیک تیر آخر به برجام می‌دانند.  از این رو در رای‌گیری به قطعنامه پیشنهادی آمریکا که از ساعت ۵.۳۰ عصر پنج‌شنبه به مدت ۲۴ ساعت آغاز شد، روسیه و چین به صراحت با آن مخالفت کردند، ۱۱ عضو دیگر به آن رای ممتنع دادند و تنها آمریکا و جمهوری دومینیکن که تحت فشار شدید آمریکا قرار دارد و قرار است مایک پمپئو وزیر خارجه ترامپ هم به زودی به آنجا سفر کند، به این قطعنامه رای مثبت دادند. 

به این ترتیب، قطعنامه آمریکا کاملا شکست خورد اما دولت ترامپ مدعی است می‌توانند از مکانیسم اسنپ استفاده کنند و تمام تحریم‌های پیشین شورای امنیت علیه ایران را احیا کنند. این ادعا هم در رای روز گذشته شورای امنیت و هم در اظهارات متعدد مقامات عضو برجام، رد شده است.

در همین حال وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: اسنپ‌بک آمریکا غیرقانونی و غیرقابل پذیرش است و آمریکایی‌ها می‌دانند که از آن نمی‌تواند استفاده کنند.

در آیین تکریم و معارفه سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اسنپ‌بک آمریکا آنچنان غیرقانونی است که قابل پذیرش نیست و آنها این را می‌دانند که نمی‌توانند از اسنپ‌بک استفاده کنند.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: خیال نکنیم اگر یک حرفی را بلند زدند و تکرار کردند حق با آنها است.

مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد هم درباره ادعای آمریکایی‌ها مبنی بر داشتن حق در استفاده از مکانیسم اسنپ بک، به خبرنگار ایرنا، گفت: آنها مدعی شدند اگر این قطعنامه رای نیاورد، به سمت استفاده از مکانیسم ماشه بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ می‌روند، رای امروز نشان داد که سیاست آمریکا یا برداشت آنها یا بازی با کلماتی که می خواهند یک برداشت ناصواب حقوقی از ۲۲۳۱ ارائه دهند، تا چه حد در سطح بین المللی مقبولیت دارد.

وی تصریح کرد: رای امروز نه تنها پروژه آمریکا را در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران با شکست مواجه کرد بلکه نشان داد که همراهی جامعه بین‌الملل با سوء استفاده از قطعنامه ۲۲۳۱ که می‌خواهد در چارچوب آن از مکانیسم اسنپ بک استفاده کند، چقدر مقبولیت دارد. این رای خود نشان‌دهنده انزوای آمریکا در استفاده از این مکانیسم بود.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید