واکسن کرونا احتکار شد؟

کدخبر: ۳۵۹۶۱۱
در مجموع ثروتمندترین کشورهای جهان با شتاب بیش از دو میلیارد دوز واکسن کرونا را پیش ‌خرید کرده ‌اند که می‌ تواند عرضه آن را (به جهان) تا ماه ‌ها محدود کند.
واکسن کرونا احتکار شد؟

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از جماران، گزارش‌ ها حاکی از آن است که دولت انگلیس بیشترین مقدار واکسن کرونا در جهان را پیش ‌خرید کرده است. این مقدار واکسن که پنج دوز برای هر انگلیسی است کافی به نظر می ‌رسد.

واکسن کرونا

تحقیقات موسسه «ارفینیتی» که یک آژانس تحلیلی علمی و اطلاعاتی است می ‌گوید، دولت انگلیس تاکنون 380میلیون دوز واکسن کرونا را از تولیدکنندگان مختلف در جهان پیش‌ خرید کرده که به معنای 5.7 دوز واکسن برای هر انگلیسی است.

در مقابل، کشورهایی با عایدات کم یا متوسط که از طریق برنامه موسوم به «کوواکس» وابسته به سازمان بهداشت جهانی عمل می ‌کنند، تاکنون به زحمت موفق به پیش خرید یک دوز واکسن برای هر یک از شهروندانشان شده ‌اند. هدف طرح «کوواکس» خرید و توزیع منصفانه واکسن است.

در مجموع ثروتمندترین کشورهای جهان از جمله انگلیس، آمریکا و ژاپن با شتاب بیش از دو میلیارد دوز واکسن کرونا را پیش‌ خرید کرده ‌اند که می ‌تواند عرضه آن را (به جهان) تا ماه‌ ها محدود کند.

«رسموس هنسن» مدیر عامل «ارفینیتی» می ‌گوید : «انگلیس در ابتیاع  (واکسن) سرانه بیشترین آمار را نسبت به آمریکا و اتحادیه اروپا داشته است. چندین معامله در دست مذاکره است و بنابراین همه چیز متغیر است اما حتی اگر مقدار آن تغییر کند باز هم موقعیت انگلیس در بازار خرید واکسن چندان تغییری نمی‌ کند. 

پیش‌ بینی ‌هایی که در مورد تولید واکسن می‌شود حاکی از آن است که مدتی به طول خواهد انجامید که زنجیره تولید و عرضه کفاف تقاضای بین ‌المللی را بدهد. بسیار محتمل است که برای مدت ‌های طولانی واکسن برای همگان مهیا نباشد. به همین دلیل است که پیش‌ خرید واکسن مهم است و شامل کمک به آزمایشات کلینیکی و شراکت در خطرپذیری است که شرکت‌ های تولید واکسن با آن روبرویند.»

انگلیس شش واکسن بالقوه را به فهرست خریدش افزوده و قصد دارد این تعداد را دو برابر کند تا همگان در این کشور به واکسن موثر دسترسی پیدا کنند.

در این میان، آمریکا تاکنون تعداد 1.6 میلیارد دوز واکسن را پیش ‌خرید کرده است که به معنای 4.88 دوز برای هر آمریکایی است. اتحادیه اروپا 1.49 میلیارد دوز سفارش داده که آن هم به معنای 3.33 دوز برای هر شهروند اتحادیه اروپا است.

هنسن می ‌افزاید «ارفینیتی» برآورد کرده که در حال حاضر تعداد 300 واکسن کرونا در سراسر جهان در دست تولید است.

او گفت: «تعدادی از کشورهای کوچک ‌تر و کم‌ درآمدتر دست به تولید واکسن‌های خودشان زده‌ اند؛ هرچند معلوم نیست این واکسن ‌ها نهایتا موثر خواهد بود یا نه. همه این کشورها دارای یک ساختار پژوهش و تولید کامل نیستند که بتوانند این واکسن را به طور کامل تولید کنند.»

راهبرد ناسیونالیستی که برخی کشورها مثل انگلیس در مورد واکسن در پیش گرفته ‌اند از طرف فعالان امور بهداشتی به باد انتقاد گرفته شده که می ‌گویند خرید و استفاده از واکسن کووید19 باید منصفانه‌ تر باشد.

سازمان پزشکان بدون مرز که یک سازمان حقوق بشری غیردولتی است، هشدار داده که «بسیاری کشورها بدون واکسن خواهند ماند»، اگر به کشورهای ثروتمند اجازه داده شود واکسن‌ های بالقوه را پیش‌خرید کنند. 

«راز اسکورزی» یک از اعضای اداره پژوهش ‌های پزشکان بدون مرز به ایندیپندنت گفت: «کشورهای ثروتمندی چون انگلیس واکسن ‌های بالقوه کووید19 را احتکار می ‌کنند و کشورهایی را که منابع‌ شان محدود بوده یا منابعی ندارند را بدون واکسن می ‌گذارند. با توجه به این که دست کم در ابتدا عرضه واکسن درسطح جهانی محدود خواهد بود بسیاری از کشورها یا بدون آن یا با مقدار اندکی از آن خواهند ماند.

کدام کشور واکسن کرونا را احتکار کرده است؟

اجتماعات مهمی هستند که باید از طریق همکاری ‌های بین‌ المللی و دسترسی ‌های منصفانه از آنها حمایت شده و برای دریافت واکسن در اولویت قرار گیرند. اینها شامل کادر پزشکی در خط مقدم و اشخاصی ‌اند که در سطح جهانی در معرض بیشترین خطرات قرار دارند. انگلیس بیش از هر کشور دیگری در جهان واکسن‌ های کووید19 را انبار کرده – این ناسیونالیسم واکسن در بدترین شکل آن است.»

انگلیس امیدش را به واکسن دانشگاه آکسفورد بسته است. مرحله سوم آزمایش این واکسن بالقوه در حال حاضر در حال انجام است. انتظار می ‌رود تا پایان سال داده‌ های مربوط به آن در اختیار هیات ناظر قرار گیرد. 

دولت انگلیس همانند اتحادیه اروپا، آلمان و آمریکا تاکنون 100 میلیون دوز این واکسن را پیش ‌خرید کرده است.

کارشناسان بهداشتی برآورد کرده‌ اند که نخستین واکسن ‌ها تا اواخر سال جاری یا اوایل سال آینده میلادی تایید و عرضه خواهد شد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۳۱ فروردین

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    کارگزاری مفید