ادعای جدید اکونومیست درباره تحریمها و نفت ایران

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکویران، ایران از مدتها قبل با برخی از سختترین تحریمهای جهان مواجه شده است. غرب به رهبری آمریکا، پس از انجام توافق هستهای سال 2015، شدت تحریمها را کاهش داد، البته تا زمانی که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، در سال 2018 روی کار آمد و از این توافق خارج شد
به نوشته اکونومیست، تازهترین اقدامات تحریمی علیه ایران به حمایت ادعایی ایران از روسیه در جنگ با اوکراین مربوط میشود و پس از آن، دور بعدی تحریمها با بازگشت ترامپ به کاخ سفید. شرکتهای غربی از خریداری نفت ایران و معامله با بانکهای آن، منع شدهاند.
در آخرین گزارش صندوق بینالمللی پول در سال 2018 آمده است که ارزش صادرات نفت ایران به 46 میلیارد دلار رسید که نیمی از کل صادرات تهران را تشکیل میدهد. اما اکنون مقامات آمریکایی مدعی شدهاند که این میزان به یکسوم کاهش یافته است. انتظار میرود ایران در سال جاری میلادی 1.7 میلیون بشکه نفت روزانه صادرات داشته باشد که همانند سال 2024 خواهد بود.
این در حالی است که تاریخچه اخیر از تحریم نفتی ایران نشان میدهد که محدودیتهای شدیدتر در این زمینه از تجارت ایران جلوگیری نمیکند و تنها بهطور موقت عرضه نفت ایران را آهستهتر میکند.
علاوه بر این، تحریمها از نفت فراتر رفتهاند و ادعا شده که فهرست سیاهی از سوی خزانهداری آمریکا تهیه شده است که این فهرست حاوی هزاران اسم است و هر ماه بر تعداد افراد افزوده میشود.
در این گزارش همچنین ادعا شده است که شرکتهای غربی از تجارت با همتایان خود در تقریبا تمام صنایع ایرانی محروم شدهاند، از جمله خودرو، فلزات، معدن و نساجی. تنها کشاورزان و شرکتهای داروسازی از این محدودیتها معاف هستند. از همین رو، شرکتهای ایرانی از سیستم بانکی بینالمللی که اغلب معاملات را با دلار و با استفاده از سوئیفت انجام میدهد، جدا شدهاند و همین امر معامله با شرکتهای چینی و روسی را پیچیده میکند.
اکونومیست در گزارش خود اینگونه مینویسد که این شرایط اوضاع اقتصاد ایران را پیچیده میکند. در این گزارش با استناد به گزارش بانک جهانی آمده است، اقتصادی ایران در مسیر کوچک شدن تا 1.6 درصد در 12 ماه آینده است.
در این گزارش همچنین آمده است که در سال 2018، درآمد حاصل از نفت و مالیات به حدود 17 درصد از تولید ناخالص داخلی ایران رسید، اما این رقم در حال حاضر در سطح 11 درصد قرار دارد. اکونومیست مدعی شده است که سیاستگذاران ایران برای جبران این شرایط، به استفاده از صندوق ذخیره ارزی و چاپ پول روی آوردهاند و همین امر باعث رشد تورم شده است.
ارسال نظر