دلار در سقفی جدید/ رشد تند و تیز طلای جهانی/ سکه همچنان رکوردشکنی می‌کند

سرویس: اخبار طلا و ارز کدخبر: ۷۴۵۶۴۷
اقتصادنیوز: قیمت طلا در روزهای اخیر به بالاترین سطح تاریخی خود رسیده و اکنون در مسیر بهترین عملکرد ماهانه طی ۱۴ سال گذشته قرار دارد.
دلار در سقفی جدید/ رشد تند و تیز طلای جهانی/ سکه همچنان رکوردشکنی می‌کند

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای اقتصاد، قیمت جهانی هر اونس طلا با ثبت رکوردهای تاریخی، از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون بیش از ۴۶درصد رشد کرده است. اگرچه روند طلا در روز گذشته با اندکی اصلاح قیمت مواجه شد و این فلز زرد در قیمتی پایین‌تر از رکورد ۳۸۷۱دلاری معامله شد، اما چشم‌انداز تحلیلگران همچنان حاکی از رشد قیمت آن تا سطح بالاتر از ۴هزار دلار است.

از عوامل بنیادی رشد ماه‌های اخیر طلا می‌توان به خرید‌های عمده بانک‌های مرکزی، تداوم سیاست‌های پولی انبساطی کشورها، افزایش سرمایه ورودی به صندوق‌های ETF مبتنی بر طلا، کاهش ارزش دلار آمریکا و نقش این فلز ارزشمند به‌عنوان پوشش ریسک تورمی و سپر محافظتی در دوران رکود اشاره کرد. از نگاه کارشناسان، در کوتاه‌مدت نیز احتمال تعطیلی دولت آمریکا، روند صعودی طلا را تشدید کرده است. رشد تند و تیز طلای جهانی به همراه افزایش قیمت دلار، باعث رکوردزنی سکه در سطح قیمتی ۱۱۲میلیون تومان در بازار ایران شد. 

 
طلای جهانی در مرز 4 هزار دلار

قیمت طلا در روزهای اخیر به بالاترین سطح تاریخی خود رسیده و اکنون در مسیر بهترین عملکرد ماهانه طی ۱۴ سال گذشته قرار دارد. این فلز ارزشمند از ابتدای سپتامبر تاکنون بیش از ۱۲ درصد افزایش یافته است. تحلیلگران سطح ۴۰۰۰ دلار را هدف محتمل برای پایان سال می‌دانند، زیرا مجموعه‌ای از عوامل مانند کاهش نرخ بهره، تنش‌های ژئوپلیتیک و افزایش بدهی‌های دولتی از رشد قیمت طلا حمایت می‌کنند. روز گذشته دلار در بازار آزاد با افزایش ۱۰۰۰ تومانی به قیمت ۱۱۲ هزار و ۴۰۰ تومان رسید و طلای داخلی نیز متناسب با رشد طلای جهانی، رکوردهای جدیدی ثبت کرد. 

محرک اصلی جهش اخیر قیمت طلا، نگرانی از تعطیلی احتمالی دولت آمریکا و کندی روند مذاکرات میان ترامپ و رهبران کنگره است. تعطیلی دولت می‌تواند انتشار داده‌های اقتصادی حیاتی نظیر گزارش اشتغال را متوقف کند و به عدم شفافیت در بازارها بیفزاید. این موضوع، همزمان با افزایش احتمال کاهش دوباره نرخ بهره توسط فدرال‌رزرو رخ داده است. سرمایه‌گذاران بزرگ نیز نشانه‌های مشابهی از تمایل به خرید نشان داده‌اند. صندوق SPDR Gold Trust که بزرگ‌ترین صندوق مبتنی بر طلا در جهان است، ذخایر خود را به بالاترین سطح از ژوئیه ۲۰۲۲ رسانده است.

علاوه بر طلا، نقره نیز در سپتامبر رشدی نزدیک به ۱۹ درصد ثبت کرده و به حدود ۴۷ دلار در هر اونس رسیده است، درحالی‌که پلاتین و پالادیوم کمی افت داشتند. تحلیلگران بانک‌هایی چون گلدمن ساکس و دویچه‌بانک پیش‌بینی می‌کنند که روند صعودی طلا ادامه خواهد داشت. همزمان افت بازده اوراق خزانه‌داری آمریکا و تضعیف شاخص دلار نیز شرایط را برای افزایش بیشتر قیمت فلزات گران‌بها فراهم کرده است.

از سوی دیگر، تغییرات مدیریتی در دو شرکت بزرگ معدنی جهان یعنی نیومونت و بریک نیز توجه بازار را جلب کرد. از نظر فنی، بازار طلا و نقره در وضعیت صعودی قوی قرار دارد. به عقیده تحلیلگران، هدف بعدی قیمت طلا، بسته شدن بالای ۴۰۰۰دلار و برای نقره، بالای ۵۰ دلار است. با این وجود، روز گذشته طلا و نقره با اصلاح قیمت مواجه شدند. در این روز، معاملات طلا در قیمت ۳۸۳۲ دلار آغاز شد و در ادامه روز به رکورد تاریخی ۳۸۷۱دلار بر اونس رسید.

اما در ادامه روز با اصلاح قیمت مواجه شد و به کانال ۳۸۴۰ دلار بازگشت. نقره نیز پس از لمس قیمت ۴۷ دلار و ۱۷ سنت به سطوح پایین‌تر بازگشت و به کانال ۴۶دلاری کاهش یافت. در بازارهای جهانی، ارزش سهام اروپا و قراردادهای آتی سهام آمریکا کاهش یافت و دلار آمریکا نیز در برابر ارزهایی مانند یورو و ین ضعیف‌تر شد. هم‌زمان با صعود طلا، موسسه‌های مالی نیز چشم‌انداز خود را از روند آتی طلا به‌روز کردند. جی‌پی مورگان پیش‌بینی خود را به طور قابل‌توجهی افزایش داده و انتظار دارد تا سه ماه دوم ۲۰۲۶ به ۴۰۰۰ دلار صعود کند.

گلدمن ساکس، طلا را به عنوان «بالاترین توصیه خرید بلندمدت» معرفی کرده و پیش‌بینی پایه‌ای خود را برای اواسط ۲۰۲۶ به ۴۰۰۰ دلار رسانده است. در سناریوی صعودی، اگر سرمایه‌گذاران خصوصی تنها یک درصد از دارایی‌های اوراق خزانه‌داری آمریکا را به طلا منتقل کنند، قیمت می‌تواند به ۵۰۰۰ دلار برسد. بانک یو‌بی‌اس نیز در هفته‌های اخیر، پیش‌بینی خود را به طور چشم‌گیری افزایش داده و انتظار دارد قیمت طلا تا اواسط ۲۰۲۶ به ۴۲۰۰ دلار برسد.

Untitled-1 copy

 

این موسسه تخصیص ۵ درصدی سبد سرمایه‌گذاری به طلا را به سرمایه‌گذاران توصیه می‌کند. بانک ANZ نیز پیش‌بینی پایان سال ۲۰۲۵ را به ۳۸۰۰ دلار افزایش داده و اوج قیمت را نزدیک ۴۰۰۰ دلار در ژوئن ۲۰۲۶ پیش‌بینی می‌کند. در این میان، بانک جهانی انتظار کاهش ملایمی را در ۲۰۲۶ دارد. با این حال اعلام می‌کند که ریسک‌های صعودی، مانند تشدید تنش‌ها، همچنان وجود دارد. شورای جهانی طلا نیز در گزارش چشم‌انداز خود، انتظار رشد مثبت اما ملایم را دارد.

در حال حاضر بیشتر موسسات مالی بر سر روند صعودی طلا تا پایان ۲۰۲۵ اجماع دارند. در این میان تداوم خرید عمده طلا توسط بانک‌های مرکزی(بیش از 900 تن، به ویژه چین، هند، ترکیه)، تقاضای سرمایه‌گذار در صندوق‌های ETF مبتنی بر طلا(۳۱۰ تن ورودی در ۲۰۲۵) پوشش ریسک تورمی و تنوع‌بخشی ذخایر نسبت به دلار آمریکا، از دلایل اصلی رشد بلندمدت طلا محسوب می‌شوند. با این حال، ریسک‌های نزولی شامل کاهش تقاضای مصرفی در سطوح بالای ۳۵۰۰ دلار، به ویژه در هند و چین، و احتمال افزایش نرخ بهره برخی کشورهاست. طلا به عنوان سپر طبیعی در برابر رکود، تورم و بی‌ثباتی، نقشی کلیدی در سبدهای سرمایه‌گذاری ایفا می‌کند.

دلار در سقفی جدید

روز سه‌شنبه دلار در بازار آزاد قیمت 112 هزار و 400 تومان را ثبت کرد که نسبت به ‌روز پیش از آن 1000 تومان رشد کرد. پس از اعمال تحریم‌هایی از سوی شورای اروپا و ژاپن، تروئیکای اروپایی در بیانیه مشترکی از ایران برای مذاکره و تعامل دعوت کرده‌اند. با این حال انتظارات در بازار همچنان افزایشی است که سقف جدید دلار حاکی از این امر است. روز گذشته دلار با قیمت 12 هزار و 400 هزار تومانی بازگشایی شد و در ادامه روز با نوسان قیمت تا 12 هزار و 800 تومان پیش رفت و در انتها به قیمت بازگشایی بازگشت. رشد قیمت دلار روز گذشته در حالی اتفاق افتاد که کشورهای اروپایی و ژاپن از بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران خبر دادند. همزمان قیمت جدید دلار در تالار دوم نیز رقم خورد. پس از فعال‌شدن نمادهای اسکناس دلار و یورو در سامانه بازار ارز تجاری مرکز مبادله، اسکناس دلار در بازه 80 تا 94 هزار تومان نوسان داشته‌است. بازرگانان گروه دوم که مقدار تقاضایشان کمتر از مقدار خاصی است و کالای وارداتی آنها مشخص است در این بازار سفارش ثبت می‌کنند.

طلای داخلی نیز با رشد قیمت، رکوردهای جدیدی را ثبت کرد. سکه امامی با افزایش یک‌میلیون و 700 هزار تومانی به قیمت 112‌میلیون و 10 هزار تومان رسید و سقف جدیدی ساخت. نیم‌سکه و ربع‌سکه با افزایش 600 و 100 هزار تومانی به ترتیب به قیمت 60‌میلیون و 100 هزار تومان و 34‌میلیون و 600 هزار تومان رسیدند. هر گرم طلای 18 عیار نیز با افزایش 207 هزار تومانی رکورد 10‌میلیون و 532 هزار تومان را به ثبت رساند.

ارسال نظر

پربازدیدترین‌ها
کارگزاری مفید