تعطیلی تهران بخاطر کمبود آب به روایت فایننشال تایمز

به گزارش اقتصادنیوز، مقامات ایران در تلاش برای صرفه جویی در برق و آب روز چهارشنبه را در تهران تعطیل اعلام کردند تا بخش عمدهای از پایتخت برای مقابله با یکی از حادترین بحرانهای زیست محیطی در دهههای اخیر به تعطیلات بروند.
براساس گزارشی از نشریه فایننشیال تایمز، که توسط "سارا بنی صدر" در اکوایران ترجمه شده، ایرانیها به اختلالهای ناشی از آلودگی هوا، قطعی برق و کمبود گاز طبیعی عادت دارند اما این اولین بار است که کل یک استان، که پایتخت در آن قرار دارد و 14 میلیون نفر در آن زندگی میکنند به دلیل کمبود آب تعطیل میشود. این شرایط نشان دهنده تشدید چشمگیر چیزی است که کارشناسان آن را بحرانی دیرینه توصیف میکنند.
اقتصادنیوز: شهرداریها نقش تعیین کنندهای در کاهش مصرف آب دارند. بهرهبرداری از هزاران چاه مجاز و غیرمجاز توسط شهرداریها برای آبیاری فضای سبز، مسیر اشتباهی است.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران روز سهشنبه گفت که منابع آبی تهران رو به پایان است و اگر این شرایط ادامه پیدا کند قادر به تامین آب شهر نخواهیم بود.
روز چهارشنبه به منظور صرفهجویی در مصرف آب و برق و عدم حضور مردم در سر کار تعطیل اعلام شد. ادارات دولتی هم تعطیل شدند و این تعطیلی عمومی حداقل 10 منطقه دیگر در کشور را شامل میشود.
مقامات از ساکنان تهران خواستهاند مصرف آب خود را حداقل 20 درصد کاهش دهند و هشدار دادند که در غیر این صورت قطعی برنامهریزی شده آب ادامه خواهد داشت.
ایران با امواج گرمایی روبروست و دمای هوا به بالاترین سطوح خود رسیده است که بر زندگی روزمره تاثیر گذاشته و منابع آب را در سراسر منطقه تحت فشار قرار داده است.
پزشکیان پیشتر هشدار داده بود که بدون اقدامات قاطع برای مهار مصرف بیش از حد آب و کاهش صنایع پرمصرف، پایتخت ممکن است غیرقابل سکونت شود.
به نوشته فایننشیال تایمز، عواملی چون خشکسالی بلندمدت، تغییرات آبوهوایی و دههها سوء مدیریت از علل اصلی این بحران هستند. مصرف بیش از حد آب در بخش کشاورزی، که با کمبود سرمایهگذاری و مدرن سازی کند سیستمهای آبیاری تشدید شده است، بر منابع آبی شکننده کشور فشار آورده است.
مقامات میگویند سطح سدهای اطراف تهران بهطور هشدار دهندهای پایین است. به گفته شرکت آب و فاضلاب استان تهران، ذخایر سد امیرکبیر 58 درصد، سد لار 34 درصد، سد لتیان و ماملو 47 درصد و طالقان 32 درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته است. این سازمان اعلام کرد که بارندگی امسال به پایینترین سطح خود در شش دهه گذشته رسیده است.
اقتصادنیوز: همچنان گروهی از مشترکان قلدر پرمصرف وجود دارند که آببها نمیدهند و طبیعتا وقتی آببهایی نمیدهند، انگیزهای برای کنترل میزان مصرف ندارند و مشخصا جریمهای هم آنان را تهدید نمیکند. مردم عادی هم وقتی شاهد این مساله هستند، آنها نیز انگیزه خودشان را برای صرفهجویی از دست میدهند.
دولت اعلام کرده است قصد دارد تا سال 2032 مصرف آب را در بخش کشاورزی و صنعت تا 45 میلیارد مترمکعب در سال کاهش دهد. ولی کارشناسان میگویند این کار به سرمایهگذاری بزرگی نیاز دارد و کار دشواری است چراکه تحریمهای آمریکا همچنان ایران را از بازارهای مالی جهانی و سرمایه خارجی منزوی میکند.
به گفته فایننشیال تایمز، زمانبندی تعطیلی این هفته بر اضطراب عمومی افزوده است. تهران هنوز در شوک جنگ 12 روزه با اسرائیل قرار دارد که طی آن پایتخت با حملات هوایی روبرو شد؛ حملاتی که ساکنان را به وحشت انداخت و نگرانیها از شرایط اقتصادی را تشدید کرد.
ایران با وجود برخورداری از دومین منابع گازی جهان و ثروت عظیم نفتی از عدم تعادل مزمن انرژی رنج میبرد. منابع برق و گاز در طول سال ناپایدار هستند و اغلب تعطیلیهای صنعتی برای اولویت دادن به مصرف خانگی وجود دارد. آب نیز اکنون یکی دیگر از نقاط فشار است.
هشدارهای کمبود آب در تابستان از چند ماه قبل و به دنبال یک زمستان خشک صادر شد. با اینحال، براساس تحلیل فایننشیال تایمز، مقامات در اتخاذ اقدامات پیشگیرانه یا تغییر معنادار الگوی مصرف کوتاهی کردند و این مساله اعتماد عمومی به توانایی دولت برای پاسخ به این بحران را بیش از پیش تضعیف کرده است.
ارسال نظر