سویه جدید کروناویروس در هند/ «کاپا» خطرناک است؟

کدخبر: ۴۲۶۱۴۰
بعد از انواع دلتا و دلتا پلاس کووید-۱۹، سویه جدید کاپا نیز در هند سه نفر را آلوده و ترس زیادی ایجاد کرده است.
سویه جدید کروناویروس در هند/ «کاپا» خطرناک است؟

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، پس از ظهور سه نوع، آلفا (B.۱.۱.۷)، بتا (B.۱.۳۵۱) و گاما (P.۱) که به ترتیب در انگلیس، آفریقای جنوبی و برزیل شناسایی شدند دو سویه دیگر دلتا و کاپا نیز در هند ثبت شد.

سویه کاپا چیست؟

دو  جهش B.۱.۶۱۷.۲ و B.۱.۶۱۷.۱ که اکنون به‌عنوان سویه کاپا (Kappa) و  سویه دلتا (Delta) معرفی می‌شوند، طبق اظهارات سازمان بهداشت جهانی (WHO)  اولین بار در هند شناسایی شدند. سویه کاپا در اکتبر سال ۲۰۲۰ مشاهده شد و نوعی جدید نیست و هنوز به سویه نگران‌کننده نیز تبدیل نشده است.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات‌متحده، سویه نگران‌کننده را به این معنی می‌داند که شواهدی وجود داشته باشد که باعث افزایش انتقال، تاثیرات شدیدتر (افزایش بستری شدن در بیمارستان یا مرگ)، کاهش قابل‌توجه خنثی‌سازی آنتی‌بادی‌های تولید شده طی عفونت قبلی یا واکسیناسیون، کاهش اثربخشی درمان  یا شکست‌های تشخیصی شود. این تعریف متناسب با نوع دلتاست اما با کاپا متناسب نیست. از این رو سازمان بهداشت جهانی هنوز کاپا را «نوع نگران‌کننده» معرفی نکرده است.

آیا سویه کاپا خطرناک‌تر از سویه‌های دیگر است؟

سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است، کاپا جهشی بر اساس تغییرات ژنتیکی سارس-کوو-۲ است و  پیش‌بینی می‌شود بر خصوصیات ویروس مانند انتقال، شدت بیماری، فرار از ایمنی ایجاد شده، فرار از نظر تشخیصی یا درمانی تاثیر داشته باشد. جهش L۴۵۲R به ویروس کمک می‌کند تا از پاسخ طبیعی ایمنی بدن فرار کند. به همین دلیل، متخصصان بهداشت و درمان بسیار دقیق نسخه کاپا را کنترل می‌کنند و در وب‌سایت سازمان بهداشت جهانی نیز ذکر شده است که حاصل این جهش انتقال قابل‌توجه ویروس در جامعه یا ایجاد چندین خوشه کووید-۱۹ با افزایش شیوع نسبی همراه با افزایش تعداد موارد طی زمان یا سایر تاثیرات اپیدمیولوژیک آشکار برای نشان دادن  خطر در حال ظهور برای بهداشت عمومی جهانی بوده است. پایگاه جهانی داده‌های GISAID، مستقر در مونیخ مرکز داده در سراسر جهان برای ژنوم ویروس کرونا است. طبق اظهارات این پایگاه، ۳۶۹۳ نمونه کاپا توسط هند ارسال شده که بالاترین نمونه در جهان است.

علائم سویه کاپا چیست؟

علائم مشابه در مقایسه با کووید-۱۹ را می‌توان در نوع کاپا یافت. مبتلایان آنفلوآنزا، سردرد، تب، سرفه طولانی‌مدت، خشکی دهان، از دست دادن حس بویایی و چشایی و دیگر موارد را گزارش کردند. متخصص اپیدمیولوژیک دانشگاه گریفیت استرالیا، دیکی بودیمان به تازگی تایید کرد که چندین نفری که به نوع کاپا آلوده بودند، در ابتدا علائم شبیه سرخک را تجربه کردند. وی اظهار کرد: علائم اولیه نوع کاپا، عفونت و بثورات در سراسر بدن، تب شدید، سرفه، آبریزش بینی و قرمزی و آبریزش چشم است. علائم در روزهای بعد شبیه سایر عفونت‌های سویه‌های دیگر کووید-۱۹ است.

آیا واکسن‌ها علیه سویه کاپا موثر هستند؟

شورای تحقیقات پزشکی هند (ICMR) اعلام کرده است که واکسن بهارات بیوتک کوواکسین در برابر نسخه کاپا موثر است و دانشگاه آکسفورد نیز در ماه ژوئن اظهار کرد: واکسن آسترازنکا نیز در برابر این سویه محافظت ایجاد می‌کند.

تفاوت بین سویه دلتا و کاپا

هر دو سویه، متعلق به نژاد B.۱.۶۱۷ هستند و برای اولین بار در هند در اکتبر ۲۰۲۰ شناسایی شدند. دلتا  که در آوریل ۲۰۲۱ یک نوع مود توجه بود، در ماه مه ۲۰۲۱ به یک نوع نگران‌کننده تبدیل شد. از طرف دیگر کاپا همچنان که آخرین بار در چهارم آوریل نوع مورد توجه معرفی شد همچنان به این نام باقی‌مانده است. دلتا به‌عنوان تهدیدی در سراسر جهان ظاهر شده است زیرا بیشتر موارد کووید-۱۹ در جهان از نوع دلتا هستند. موج دوم همه‌گیری در هند نیز به دلیل غلبه نوع دلتا بود. اکنون جهش دیگری از دلتا به نام دلتا پلاس در بسیاری از کشورها از جمله هندوستان ظهور کرده است. دلتا نسبت به کاپا تاثیر بیشتری دارد در نتیجه کاپا را در خود غرق می‌کند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید