شانس ازدواج دهه شصتی ها به حداقل رسید/ بیشترین ازدواج برای کدام گروه سنی است؟

کدخبر: ۲۲۵۸۷۴
اقتصادنیوز: بر اساس داده‌های مرکز ملی آمار ایران حدود ۱۰ میلیون دختر در کشور زندگی می‌کنند، دخترانی که به نسبت پسران، با وجود پیشی در عرصه آموزش عالی، به دلیل وجود «سقف شیشه‌ای» با چالش‌های جدی‌ در حوزه اشتغال روبه ‌رو هستند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، در آستانه میلاد حضرت معصومه (س) و روز ملی دختر (۲۴ تیرماه​) با شهلا کاظمی پور، استاد دانشگاه و جمعیت شناس به منظور بررسی وضعیت دختران از ابعادی همچون تحصیل، اشتغال، ازدواج و تجرد و ... به گفت‌وگو نشستیم که وی با اشاره به جمعیت ۱۰ میلیون نفری دختران در کشور گفت: جمعیت دختران نسبت به پسران تفاوت چندانی ندارد و تنها ۲۰۰ هزار نفر کمتر از پسران است.

کاظمی‌پور ضمن تاکید بر کاهش باروری در دهه اخیر، تعداد دختران ۲۵ تا ۲۹ سال را چهار میلیون نفر، ۲۰ تا ۲۴ ساله را سه میلیون و ۱۵۵ هزار نفر و ۱۵ تا ۱۹ ساله را نیز ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر اعلام کرد که سیر کاهنده‌ای را نشان می‌دهد.

وجود بیش از یک میلیون دختر بالای ۳۵ سال که به تجرد قطعی رسیده‌اند

وی همچنین درخصوص میزان تحصیلات دختران ایرانی با بیان اینکه بیش از ۵٠ درصد زنان دارای تحصیلات عالی در جستجوی کار هستند گفت: بیش از یک میلیون نفر از دختران بالای ٣۵ سال به تجرد قطعی رسیده‌اند.

این جمعیت‌شناس با بیان اینکه جمعیت دختران متولد پنج ساله دوم دهه ۶۰، چهار میلیون نفر است، افزود: تعداد دختران متولد در پنج ساله نخست دهه ۷۰، حدود سه میلیون نفر و متولد پنج ساله دوم این دهه به دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر می‌رسد.

آماری از تجرد دختران ۱۵ تا ۲۹ ساله‌

ازدواج پیش‌رس ۲۰ درصد دختران ۱۵ تا ۱۹ ساله

این جمعیت‌شناس با اشاره به میزان تجرد دختران براساس آمارگیری سال ۹۵ نیز تصریح کرد: در رده سنی ۱۵ تا ۱۹ سال ۸۰ درصد دختران مجرد هستند. این میزان در رده سنی ۲۰ تا ۲۴ سال به ۴۳ درصد می‌رسد. میزان دختران ازدواج کرده این رده سنی نزدیک به ۵۷ درصد است. همچنین در گروه سنی ۲۵ تا ۲۹ سال ۲۳ درصد از دختران مجرد و ۷۷ درصد از آنها متاهل هستند.

کاظمی‌پور با بیان اینکه به ازدواج کودکان ۱۵ تا ۱۹ سال ازدواج «پیش‌رس» گفته می‌شود، افزود: در مجموع در هر سه گروه سنی ۴۴ درصد از دختران مجرد و ۵۶ درصد متاهل هستند. میزان تجرد دختران به طور کلی در سنین بالای ۲۰ سال نیز حدود ۳۰ درصد است. با این حال سنین ۲۰ تا ۲۴ سال سنین شاخص ازدواج بالا هستند.

شانس حداقلی دهه شصتی‌ها برای ازدواج

این جمعیت شناس با اشاره به اینکه در رده سنی ۳۰ تا ۳۴ سال که مربوط به دختران متولد نیمه اول دهه ۶۰ هستند، هنوز ۶۴۵ هزار دختر مجرد وجود دارد که در میان آنها شانس ازدواج به حداقل رسیده است. در مجموع دختران ازدواج نکرده زیر ۵۰ سال به بیش از یک میلیون نفر می‌رسد. این ارقام نشان می‌دهد دخترانی که به سن تجرد قطعی رسیده‌اند شانس و فرصت ازدواج آنها به حداقل می‌رسد و بیش از یک میلیون نفر از دختران بالای ۳۵ سال به سن تجرد قطعی رسیده‌اند و فرصت ازدواج برای آنها به حداقل رسیده است.

وی با اشاره به اینکه نزدیک به دو درصد از دختران ۱۵ تا ۳۴ سال بر اثر فوت و یا طلاق بدون همسر هستند، اظهار کرد: در این سنین تنها ۳۷صدم درصد از دختران بر اثر طلاق و ۱.۹ درصد از آنها بر اثر فوت، بدون همسر هستند.

ازدواج دختران در کدام گروه سنی بیشتر است؟

طبق آمار سازمان ثبت احوال در سال ۱۳۹۵، حدود ۷۰۰ هزار ازدواج به ثبت رسیده که ۱۲ درصد ازجمعیت دختران را شامل می‌شود. یعنی سالانه حدود ۱۲ درصد از جمعیت ۷/۵ میلیون نفری دختران ازدواج می کنند؛ این نسبت در میان دختران زیر ۱۵ و بالای ۴۰ سال به ترتیب برابر ۱.۳ و ۲.۸ درصد بوده و در عوض در گروههای سنی ۲۴-۲۰ و ۲۹-۲۵ سال در سطح بالا و در هر یک برابر ۱۴.۷ درصد بوده است. بیشترین سهم ازدواج دختران در ایران به سه گروه سنی ۱۹-۱۵ ، ۲۴-۲۰ و ۲۹-۲۵ سال تعلق دارد بطوریکه حدود ۸۰ درصد از ازدواج دختران در این سنین انجام می شود.

وضعیت بهداشت و درمان زنان و دختران و عمده علت مرگ و میر آنها

استفاده از حجم غذایی بالا و بی‌کیفیت؛ عامل چاقی دختران

وی با اشاره به وضعیت بهداشت و درمان و مرگ و میر زنان و دختران توضیح داد: مرگ و میر زنان در ایران مانند الگوی جهانی از مردان کمتر است. مرگ و میر مردان بیشتر ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی و سکته است، این در حالی است که زنان بیشتر به دلیل سرطان‌ها از دنیا می‌روند. بیماری سرطان هم به دلیل سختی درمان و هم مشکلات روحی و روانی و متلاشی شدن خانواده، زندگی تعداد بیشتری از اعضای جامعه را تحت تاثیر قرار می‌دهد. همزمان با تاخیر در ازدواج و باروری احتمال افزایش بروز سرطان نیز بیشتر می‌شود.

این استاد دانشگاه ضمن تشریح وضعیت تغذیه زنان و دختران نیز اظهار کرد: برخلاف آنچه عده‌ای می‌گویند میزان مصرف موادغذایی در ایران پایین است معتقدم مصرف این مواد در کشور بالا اما بی کیفیت است. ایرانی‌ها، غذاهایی پرحجم و بی کیفیت مصرف می‌کنند و نمود آن نیز در وضعیت جسمی و چاقی بیمارگونه افراد جامعه و به ویژه دختران چشمگیر است.

 

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید