فراخوان جشنواره موسیقی جوان و چند رویداد بینالمللی + جزئیات

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، انتشار فراخوان هجدهمین جشنواره موسیقی جوان، برگزاری کنسرت «آوای شرقی» در سفارت ژاپن، تکنوازی ویولن بانوی ایرانی در ارکستر سمفونیک پسیفیک کالیفرنیا و درگذشت «ناصر شکراییراد» آهنگساز پیشکسوت سینما از خبرهای مهم موسیقی در این هفته بودند.
حوزه موسیقی یکی از عرصههای هنری کشورمان است که این هفته علاوه بر فعالیتهای جاری نهادهای فرهنگی و هنری در این حوزه، شاهد رویدادهای مختلفی همچون انتشار فراخوان هجدهمین جشنواره موسیقی جوان به دبیری حمیدرضا اردلان، برگزاری کنسرت «آوای شرقی» با حضور ناگایو تسوموجی نوازنده ویولن ژاپنی، کیوان ساکت آهنگساز و نوازنده تار و جمعی از هنرمندان ایرانی در سفارت ژاپن، تکنوازی ویولن تینا جامهگرمی همراه با ارکستر سمفونیک پسیفیک کالیفرنیا، درگذشت ناصر شکراییراد آهنگساز پیشکسوت سینما و بیانیه اداره کل فرهنگ بوشهر درباره هنجارشکنیها در حاشیه فستیوال «کوچه» از خبرهای مهم موسیقی در این هفته بودند که در این گزارش به آنها میپردازیم.
انتشار فراخوان موسیقی جوان
انجمن موسیقی ایران این هفته فراخوان هجدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان را منتشر کرد. ثبتنام در این جشنواره از ۲۷ اردیبهشت آغاز میشود. هجدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان به دبیری حمیدرضا اردلان در چهار بخش اصلی «موسیقی دستگاهی»، «موسیقی نواحی»، «موسیقی کلاسیک غربی»، «آهنگسازی» و یک بخش ویژه «شناخت و حفظ ردیف» با مشارکت گسترده استادان برجسته موسیقی کشور توسط انجمن موسیقی ایران، با حمایت دفتر موسیقی و معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار خواهد شد.
این جشنواره برای سه گروه سنی «الف» ۱۵ تا ۱۸ سال، متولدین سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۹، «ب» ۱۹ تا ۲۳ سال، متولدین سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۵ و «ج» ۲۴ تا ۲۹ سال، متولدین سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۰ طراحی شده است. متقاضیانی که سن آنها از ۱۵ سال کمتر است، در صورت آمادگی و تمایل، میتوانند آثار خود را برای بررسی در گروه «الف» ارسال کنند.
«آوای شرقی» در سفارت ژاپن
کنسرت «آوای شرقی» برای همکاری موسیقایی بین ایران و ژاپن شامگاه شنبه (۱۳ اردیبهشت) با حضور ناگایو تسوموجی نوازنده ویولن ژاپنی، کیوان ساکت آهنگساز و نوازنده تار، پریزاد ضیغمی (نوازنده پیانو)، رها ساجدی (نوازنده چلو)، سیاوش ساکت (نوازنده تنبک) و نگار اعزازی (نوازنده دف) با حضور جمعی از هنرمندان و سفرای کشورهای مختلف در سفارت ژاپن برگزار شد.
این کنسرت با اجرای قطعاتی از جمله «هامون»، «بهاران»، «رقص ایرانی»، «افسوس» و «اصفهان ابری» همراه بود. کیوان ساکت نیز در این کنسرت، قطعه «افسوس» را به کشتههای بندرعباس و هیروشیما تقدیم کرد.
درگذشت آهنگساز پیشکسوت سینما
ناصر شکراییراد آهنگساز و از اعضای پیشکسوت کانون آهنگسازان سینمای ایران در ۶۹ سالگی درگذشت. وی متولد ۱۱ شهریور ۱۳۳۵ در شمیران و از اعضای پیشکسوت کانون آهنگسازان سینمای ایران بود. شکراییراد دانشآموخته رشته هنر از دانشگاه تهران بود و فعالیت در سینما را با آهنگسازی برای فیلمهای کوتاه و مستند در انجمن سینمای جوان آغاز کرد.
وی سال ۱۳۷۵ با آهنگسازی برای فیلم سینمایی «موشک کاغذی» پا به عرصه حرفهای سینما گذاشت. شکراییراد برای فیلمهایی همچون درخت جان (۱۳۷۴)، روزی که خواستگار آمد (۱۳۷۵)، زن شرقی (۱۳۷۶)، سفر شبانه (۱۳۷۶)، دلباخته (۱۳۷۸)، قناری (۱۳۸۲)، مزرعه آفتابگردان (۱۳۸۲)، سبیل مردونه (۱۳۸۶) و دامنههای سفید (۱۳۹۱) موسیقی متن ساخته است. همچنین کتاب پرفروش «قطعههای ساده و آشنای موسیقی فیلم برای پیانو» یکی از آثار مکتوب شکراییراد محسوب میشود.
تجلیل از مدرسان و معلمان هنرستان موسیقی دختران و پسران
آیین تجلیل از مدرسان و معلمان هنرستان موسیقی دختران و پسران و دیگر مدرسان هنر در هنرستانهای استان تهران ۱۴ اردیبهشت با حضور محمدمهدی احمدی مشاور عالی وزیر فرهنگ و مدیرکل حوزه وزارتی، حسین خوش اقبال فرماندار تهران، حجت الاسلام حسین ملکی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، عبدالرضا علی پناه جانشین مدیرکل و معاون فرهنگی و رسانهای، بابک رضایی مدیرکل دفتر موسیقی، محمدحسین اسماعیلی مدیرکل دفتر برنامهریزی و آموزشهای هنری و جمعی از هنرمندان و مدرسان موسیقی برگزار شد.
در این مراسم از آثار علیرضا مشایخی آهنگساز و موسیقیدان ایرانی رونمایی شد و از اساتید موسیقی و هنر همچون پریسا زهتابیان مدیر هنرستان موسیقی دختران، علیرضا ایلچی مدیر هنرستان موسیقی پسران، مرجان قنبری مهر نوازنده موسیقی، احسان آقایی مدیر هنرستان هنرهای تجسمی، محسن آقالر پژوهشگر سینما و احسان قائمی پژوهشگر هنرهای تجسمی تجلیل شد.
بیانیه اداره کل فرهنگ بوشهر درباره فستیوال «کوچه»
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر ۱۴ اردیبهشت برای روشنسازی افکار عمومی بیانیهای در ارتباط با فستیوال «کوچه» منتشر کرد که در آن، هنجار شکنیهای صورت گرفته را محکوم و اعلام کرده است که این رفتارهای سخیف توسط افرادی معدود که فاصله محتوایی و حتی جغرافیایی جدی با برنامههای دارای مجوز قانونی داشتند، هیج ربطی به فستیوال «کوچه» نداشته است.
در این بیانیه آمده است: در ارتباط با آنچه در هفته گذشته بر شهر و دیارمان گذشته، درک دقیق موضوع، امری ضروری است. زیرا از یک سو جمعی فرهیخته از همشهریان که برخودار از معروفیت و اعتبار در سطح ملی نیز هستند، در قالب مجمعی صنفی برنامههایی فرهنگی-هنری را در سه مکان مشخص تدارک دیده و با اخذ مجوز قانونی به اجرا گذاشتند که برخوردار از ترازی قابل قبول و معرف غنای فرهنگی این سامان بود؛ برنامههایی که در سالن لیان، مدرسه تاریخی سعادت و کشتی تفریحی «گرند فری» برگزار و موجب تحسین اندیشمندان فرهنگی کشوری و استانی شد.
روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر تصریح کرده است: از سوی دیگر شاهد تجمعهایی غیرقانونی در برخی محلات قدیمی شهر بوشهر بودیم که فاصله محتوایی و حتی جغرافیایی جدی با برنامههای دارای مجوز داشت. به طور قطع تفکیک این دو رویداد از یکدیگر در فهم دقیق مساله و نحوه مواجهه با آن ضرورتی اجتنابناپذیر است.
در این بیانیه آمده است: بیتردید هنجارشکنیهای محدود توسط عدهای معدود که هیچ ربطی با برنامههای دارای مجوز قانونی نداشته، مورد تایید خادمان فرهنگ و هنر در استان بوشهر نبوده و نیست و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آن را محکوم کرده و نسبت به رفتارهای سخیف عوامل دخیل در این هنجارشکنیها ابراز انزجار میکند.
روایت «قصه دختر ایران» در کالیفرنیا
تینا جامهگرمی نوازنده ویولن به عنوان نخستین زن ایرانی در نقش تکنواز ویولن کلاسیک، همراه با ارکستر سمفونیک پسیفیک در ایالت کالیفرنیا ایالات متحده آمریکا روی صحنه رفت. این اجرا در چارچوب کنسرت نوروزی این ارکستر و با رهبری کارل سنت کلیر رهبر سرشناس موسیقی کلاسیک برگزار شد.
کارل سنت کلیر که سابقه همکاری با هنرمندانی همچون جاشوا بل، یو-یو ما، فیلیپ کوئینت و کیهان کلهر را در کارنامه خود دارد، در این کنسرت با همکاری گروه موسیقی شمس، مجموعهای از آثار الهامگرفته از موسیقی ایرانی را با حضور بیش از سه هزار مخاطب اجرا کرد.
جامهگرمی در بخشی از این برنامه به عنوان تکنواز ویولن، قطعهای با عنوان «قصه دختر ایران» را اجرا کرد. جامهگرمی این قطعه را براساس آهنگی از تهمورس پورناظری برای ویولن و ارکستر سمفونیک آهنگسازی و تنظیم کرده است.
این برای نخستین بار است که یکی از هنرمندان زن ایرانی به عنوان آهنگساز و سولیست با یکی از ارکسترهای معتبرِ جهان همکاری میکند. جامهگرمی با قطعه «قصه دختر ایران» هم به عنوان آهنگساز و هم به عنوان تکنواز ویولن نام خود را در کنار ارکستر سمفونیک پسیفیک قرار داد.
جامهگرمی پیش از این به عنوان کنسرتمایستر و سولیست با ارکسترهایی همچون ارکستر سمفونیک تهران، ارکستر فیلارمونیک ایران و ارکستر ملی ایران همکاری داشته است. او همچنین بنیانگذار کوارتت شهرزاد است؛ کوارتتی که تاکنون علاوه بر اجرای کنسرت در ایران و حضور در فستیوالهای بینالمللی، آثاری را با همکاری آهنگسازان برجستهای همچون شهرداد روحانی، محمدسعید شریفیان، هوشیار خیام، کیاوش صاحبنسق، کارن کیهانی و تهمورس پورناظری منتشر کردهاند. وی همچنین هنرمند رسمی شرکت بینالمللی یاماها به شمار میرود.
حضور محمدجواد ظریف در کنسرت «نسل خلیل»
کنسرت گروه تنبورنوازان «نسل خلیل» به سرپرستی و خوانندگی هژیر مهرافروز ۱۵ اردیبهشت به همت موسسه سروش مولانا به مناسبت مهاجرت خاندان مولانا به قونیه و اجرای قطعههای «ناز آفرین»، «شراب ارغوانی»، «شوق وصل»، «یار مرا»، «گل و خار»، «گوش کشان»، «عاشقی» و «کنج میخانه» با اشعاری از مولانا در تالار وحدت روی صحنه رفت.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه اسبق کشورمان و رحمتالله بیگدلی عضو شورای مرکزی حزب جمهوریت ایران اسلامی از میهمانان این کنسرت بودند.
کنسرت سهیل نفیسی در تالار وحدت
کنسرت سهیل نفیسی آهنگساز و نوازنده پیشکسوت گیتار ۱۶ و ۱۷ اردیبهشت با اجرای قطعاتی از آلبومهای «ری را»، «ترانههای جنوب»، «چنگ و سرود» و «طرح نو» در تالار وحدت روی صحنه رفت.
نفیسی متولد ۱۳۴۶، از پیشگامان آهنگسازی و نوازندگی گیتار در حوزه موسیقی تلفیقی است که تمامی رپرتوارهای اجراییاش را از ساختههای خود انتخاب میکند. نفیسی تاکنون چهار آلبوم به نامهای «ری را»، «ترانههای جنوب»، «چنگ و سرود» و «طرح نو» را منتشر کرده است و در این کنسرتها منتخبی از آلبومهایش را اجرا کرد. این قطعات بر روی اشعاری از حافظ، محمدرضا شفیعی کدکنی، نیما یوشیج و سهراب سپهری ساخته شدهاند.
برگزاری کنسرتهای گروه موسیقی «پروین» به سرپرستی یاسین حاتمی ۱۶ اردیبهشت در چهل و دومین شب موسیقی فرهنگسرای ارسباران، با اجرای قطعاتی در دستگاه شور و آواز دشتی و سینا ذکایی با همراهی گروهی ۱۲ نفره متشکل از نوازندگان سازهای کلاسیک و اجرای رپرتواری از قطعات خاطرهانگیز موسیقی جهان ۱۷ اردیبهشت در تالار وحدت از دیگر رویدادهای موسیقی در این هفته بودند.
مسترکلاس پیانو در خانه موسیقی ایران
خانه موسیقی ایران در ادامه مسترکلاس پیشین با عنوان «نحوه آموزش از صفر؛ قدم به قدم تا رسیدن به استانداردهای بینالمللی» و در پی درخواست بسیاری از هنرجویان؛ مستر کلاس «بررسی تاثیرات آموزش پیانو از صفر تا استانداردهای بینالمللی» را با تدریس پروفسور کلارا بوکوچاوا برگزار میکند.
این مستر کلاس به صورت حضوری و آنلاین(برخط) روزهای شنبه (۲۷ اردیبهشت و سوم خرداد) ساعت ۱۶ تا ۱۹ در خانه موسیقی ایران برگزار خواهد شد. علاقهمندان برای شرکت در مسترکلاس «بررسی تاثیرات آموزش پیانو از صفر تا استانداردهای بینالمللی» این امکان را دارند تا با مراجعه به سایت خانه موسیقی ایران و ورود به بخش ثبتنام دورهها اقدام به نامنویسی در این مسترکلاس کنند.
برگزاری کارگاه «از نظم تا مقام»
مرکز آموزش هنری بنیاد رودکی کارگاه «از نظم تا مقام؛ تجزیه و تحلیل مقامهای تنبور» را با تدریس رضا علی آبادی پنجشنبه (یکم خرداد) ساعت ۱۳ تا ۱۷ برگزار میکند.
تعریف مقام به صورت آکادمیک، تعریف مقام در موسیقی قدیم( مکتب منتظمیه) و تفاوتهایش با مقامهای امروزی، آنالیز و تجزیه و تحلیل محتوایی مقامهای تنبور، بررسی آناتومی و ساختمان مقام (آغاز، مد اولیه یا معرف، گسترش، مد ثانویه یا تکمیل، بازگشت)، بررسی مقامهایی که براساس مدهای گسترشی شکل گرفتهاند، بررسی ادواری یا هجایی بودن سربندها، طبقهبندی بسترهای نغمهگی مقامها، تعریف و بررسی جفت مقامها، معرفی «شدود اعظم» در تنبور از مباحث این کارگاه است.
علاقهمندان برای ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر میتوانند با شماره تلفنهای ۶۶۷۴۳۳۵۸_۶۶۷۴۳۳۵۹_۶۶۷۴۳۳۶۱ تماس بگیرند.
ارسال نظر