«اقتصادنیوز» نقاط حساس قیمت ارز را بررسی می‌کند

ماشه دلار چکانده شد؟

کدخبر: ۳۵۷۱۰۷
دلار در انتهای هفته گذشته بالاخره وارد کانال 23 هزار تومان شد. اما کارشناسان در خصوص پیش‌بینی روند دلار در هفته جاری چه می‌گویند؟
ماشه دلار چکانده شد؟

به گزارش اقتصادنیوز، نفوذ قیمت دلار به کانال 23 هزار تومان، تقریبا با جو مکانیزم ماشه میسر شده بود.(جزئیات) آمریکا درخواست رسمی برای بازگشت خودکار تحریم‌های ایران را به سازمان ملل ارسال کرد. با این حال، آخرین خبری که دیشب مخابره شد، نشان می‌داد که اغلب کشورهای عضو با این تصمیم دولت آمریکا مخالفت کرده‌اند. این خبر می‌تواند فتیله قیمت دلار را پایین بکشد. 

قیمت دلار مدت‌هاست که بین 20 تا 25 هزار تومان محبوس شده و حدود یک ماه است که در میانه این بازه، یعنی 22 تا 24 هزار تومان در حال نوسان است. برخی از معامله‌گران معتقدند که تا زمانیکه دلار بالای 23,500 تومان تثبیت ندهد نگرانی از بابت افزایش قیمت دلار وجود ندارد. با این حال، از نظر آنها تثبیت بالای این مرز، می‌تواند دلار را به سمت کانال‌های بالاتر براند. روند افزایشی درهم دبی نیز به این ظن دامن زده است. نرخ متناظر با درهم، برای دلار در حدود 23,200 تومان قرار دارد و دلار نیز طی روزهای اخیر، کاملا متناسب با نرخ متناظر درهم حرکتش را شکل داده است. با اینحال، دلار در معاملات پشت خطی روز جمعه به زیر کانال 23 هزار تومان در حال حرکت بود. 

از آن طرف، از نظر برخی تحلیلگران تکنیکال، تا زمانی که دلار مرز 21,300 تومان را از دست ندهد، صحبت از ریزش دلار چندان جایگاهی ندارد. در واقع بالای این سطح، همچنان روند میان مدت دلار از نظر این تحلیلگران، صعودی است. اما شکست این مرز می‌تواند حرکت دلار را به سمت کانال‌های زیر 20 هزار تومان تجهیز کند. 

qFkCYMv9gBTn

رشد دلار با ریزش بورس؟

برخی این مسئله را عنوان می‌کنند که خروج نقدینگی از بورس می‌تواند موجب افزایش تقاضا در بازار ارز شود. با این حال، از نظر کارشناسان، پول‌هایی که از بورس فرار کرده‌اند، تنها دلیل‌شان ریسک سرمایه‌گذاری بوده است. در نتیجه این پول‌ها از ریسک بورس به ریسک ارز شیفت نمی‌کنند و احتمالا به دنبال محل کم‌ریسک‌تری خواهند رفت. در نتیجه نمی‌توان یکی از دلایل رشد ارز را به ریزش بورس نسبت داد. 

بازار ارز از منظر کلان

اما از منظر اقتصاد کلان، اگر بانک مرکزی در چارچوب سیاست‌های جدید، موفق شود که از سرعت رشد نقدینگی بکاهد و بتواند نرخ بهره حقیقی را به سمت اعداد مثبت هدایت کند، قادر خواهد بود که از جذابیت بازار دارایی‌ها بکاهد. از نظر اقتصاددانان، تا زمانیکه نرخ بهره منفی است، سدسازی در مقابل جریان نقدینگی به سمت بازارهای دارایی، نمی‌تواند کارایی بالایی داشته باشد. البته بانک مرکزی با افزایش نرخ سود در بازار بین بانکی و باز گذاشتن دست بانک‌ها در مدیریت سپرده قانونی، سعی کرد در بازار بین بانکی، در همین راستا حرکت کند. با اینحال کارشناسان معتقدند که نرخ سود در بازار پول نیز می‌تواند در راستای هدفگذاری تورمی، دچار تعدیل شود. در این بین برخی اقدامات تدریجی را پیشنهاد می‌دهند، و گروهی دیگر بر این نکته تکیه دارند که ممکن است اقدامات تدریجی، زمان لازم برای اثرگذاری را از دست بدهد. 

دسته‌ای از کارشناسان هم معتقدند که سیاست‌های انقباض پولی، شاید بتواند برای مدتی از هجوم نقدینگی بکاهد، اما باید در کنارش اصلاحات ساختاری یعنی اصلاح ساختار بودجه، اعطای استقلال بانک مرکزی و اصلاح نظام بانکی قرار گیرد که اثربخشی سیاست‌های پولی نیز دوچندان شود. در واقع بدون اصلاحات ساختاری، سیاست‌های انقباضی نمی‌تواند در میان مدت و بلندمدت علیه رشد بازارهای دارایی کار کند. 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید