گزارش «اقتصادنیوز» از بازار طلاوارز پایتخت؛ تلاقی نرخ آزادورسمی پس از جدایی چندروزه

کدخبر: ۳۱۳۷۱۳
اقتصادنیوز: امروز سه‌شنبه 5 آذر‌ماه 1398 حرکت صعودی نرخ‌ها در بازار طلا و ارز پایتخت متوقف و وارد سیر نزولی شد. از ظهر امروز به موازات عقب‌نشینی نرخ حواله درهم در صرافی‌های دوبی، قیمت دلار در بازار آزاد تهران نیز کاهش قیمت را آغاز کرد و از محدوده 12400 تومانی تا کف محدوده 12300 تومانی و حتی پایین‌تر عقب‌نشینی کرد. این عقبگرد شاخص ارزی در حالی اتفاق افتاد که صرافی ملی دیروز 150 تا 200 تومان و امروز 200 تا 300 تومان به نرخ‌های رسمی دلار و یورو افزود؛ و به این ترتیب پس از چند روز فاصله قیمت ارز در صرافی‌های رسمی و بازار آزاد، امروز این دو نرخ با هم تلاقی پیدا کردند. از سوی دیگر در بازار طلا قیمت سکه طرح جدید که دوشنبه به محدوده 4.3 میلیون تومانی رفته بود، امروز به محدوده 4.2 میلیون تومانی بازگشت و تا مبلغ 4 میلیون و 265 هزار تومانی کاهش یافت. قیمت مثقال طلای آبشده نیز تا نیمه پایینی کانال 1.8 میلیون تومانی پایین آمد.
گزارش «اقتصادنیوز» از بازار طلاوارز پایتخت؛  تلاقی نرخ آزادورسمی پس از جدایی چندروزه

به گزارش اقتصادنیوز؛ دلار که آذرماه را با سه افزایش پیاپی آغاز کرده بود، در روز پنجم این ماه آرام تر شد. روز سه شنبه، شاخص ارزی شروع افزایشی ملایمی داشت؛ ولی خیلی زود مشخص شد که روند بازار با روزهای پیشین متفاوت است. حدود ساعت 11 صبح در بازار ارز بیشتر معامله گران تمایل داشتند دلار خود را به رقم 12440 تومان به فروش برسانند که بیش از 40 تومان بیشتر از قیمت بسته شده روز دوشنبه بود.

با این حال، کمتر معامله گری حاضر به خرید ارز در این قیمت ها بود و نرخ به تدریج شروع به پایین آمدن کرد، در ابتدا وارد محدوده 12 هزار و 300 تومانی شد و در اواخر روز گزارش می شد که می توان دلار را در بازار در محدوده 12 هزار و 200 تومانی تایید کرد. عصر  امروز هر دلار بر اساس گفته های معامله گران با قیمت 12 هزار و 290 تومان به فروش می‌رسید که 150 تومان کمتر از روز دوشنبه بود.

تحلیل معامله‌گران

این اولین افت دلار در سومین ماه پاییز بود و موجب شد که کمی انتظارات و جو افزایشی حاکم بر بازار تعدیل شود. در این مسیر افزایشی ها به این نتیجه رسیده اند تا زمانی که مرز مقاومتی 12 هزار و 500 تومانی شکسته نشود، باید در خرید ارز احتیاط کنند.

گروه دیگری نیز از افزایشی ها عنوان می کنند، جنس صعود اخیر دلار با گذشته تفاوت دارد؛ از نظر این گروه بازار با اصلاح های متوالی مسیر افزایشی را به آرامی طی خواهد کرد. این در حالی است که کاهشی های بازار اعتقاد دارند، حتی اگر افزایش قیمتی رخ دهد، به صورت موقت خواهد بود و روند بازار در سه ماه انتهایی سال بار دیگر بیشتر به کام فروشندگان خواهد بود. از نظر این دسته، بازار ممکن است تحت تاثیر تقاضاهای سنتی آذرماه کمی رشد کند، ولی با توجه به ضعف کلی تقاضا در زمستان سمت و سوی آن تغییر خواهد کرد.

اولین کاهش دلار در آذرماه چگونه رقم خورد؟

رییس کل بانک مرکزی در یادداشتی عنوان کرد، آنچه که این روزها در بازار ارز می بینیم عمدتاً ناشی از نحوه عملکرد برخی از صادرکنندگانی است که به سبب جو روانی ناشی از افزایش نرخ بنزین  و حوادث بعد از آن و شروع تسویه حسابهای تجار با خارجیان در پایان سال میلادی، تلاش می کنند با تعلل، ارزهای صادراتی خود را با نرخ هایی بالاتر عرضه نمایند. همتی در بخشی دیگر از پیام خود به این موضوع اشاره داشت که به خاطر اعلام  نرخهای غیر واقعی، تقاضای زیادی حتی برای نرخ های کمتر از آن وجود ندارد.

براساس صحبت های رییس کل می توان نتیجه گرفت که افزایش روزهای قبل دلار طبیعی نبوده است و از سوی عوامل بنیادی حمایت نمی شده است. در نتیجه این گزاره، طبیعی بود که قیمت دلار مسیر افزایشی را ادامه ندهد و جاده کاهشی را برای حرکت خود انتخاب کند. با این حال، اگر واقعا صادرکنندگان تصمیم گرفته باشند در روند عرضه ارز خود مانند گذشته عمل نکنند، به چه دلیل قیمت دلار در روز سه شنبه افت کرد؟

رییس کل در بخش دیگری از پیام خود پاسخی برای این سوال دارد، چرا که عنوان کرده است، بانک مرکزی در این مواقع همانگونه که درحال حاضر درحال انجام است، با حضور پرقدرت در بازار حواله ای ارز، عدم تعادل های مقطعی را مرتفع و تعادل مبتنی بر متغیرهای واقعی را همانند بازار اسکناس به بازار حواله بر می گرداند.

افزایش عرضه ارزی

در واقع اگر صادرکنندگان وظیفه عرضه ارز را به دوش نمی گیرند، خود بانک مرکزی به واسطه اهمیتی که بازار ارز برای او دارد، ممکن است با قدرت بیشتری در سمت عرضه معاملات قرار گرفته باشد و از این طریق راه افزایشی دلار را کج و کاهشی کرده باشد. در واقع پیام بازارساز به معامله گران آن است که اجازه نخواهد داد قیمت دچار شوک های افزایشی شود و هر زمان بازار از تعادل خارج شود، خود به صورت فعالتر وارد بازار خواهد شد. همتی در بخشی دیگر از پیام خود می گوید: بارها تأکید کرده ام که بانک مرکزی به تدوام ثبات نسبی بازار ارز  اهمیت ویژه ای قائل است.

آنچه از معاملات کف بازار مشخص بود، میزان اسکناس دلار و یورو در بازار بیشتر از روزهای قبل بود و معامله گران راحت تر از قبل حاضر به فروش بودند. یکی از نشانه های مهم که خبر از افزایش حجم اسکناس ارزی در بازار داخلی می داد، بالا بودن نرخ حواله درهم نسبت به قیمت دلار در مقاطعی از روز در بازار داخلی بود. به عنوان مثال، در مقطعی از روز ارزش حواله درهم بالای 3 هزار و 380 تومان بود که دلار معادل آن بالای 12 هزار و 400 تومان بود. با این حال، در همان ارز در بازار داخلی دلار را می شد در کف بازار با قیمت 12 هزار و 350 تا 12 هزار و 360 تومان تهیه کرد.

نکته ای که در این میان باید اشاره کرد که افراد عادی مسلما برای تهیه دلار به سختی می توانند با قیمت های کف بازار خرید کنند؛ چرا که صرافی ها و واسطه ها برای تحویل دلار به آن ها سهمی را برای خود قائل می شوند.

ورود مؤثر بازارساز

یکی از تاکتیک های جالبی که دیروز بازارساز ارزی برای مدیریت نوسان و کاهش قیمت دلار در بازار آزاد مورد استفاده قرار داد، بالا بردن قیمت دلار بر تابلوی صرافی های بانکی بود. حدود ساعت 3 بعدازظهر دیروز ارزش دلار بر تابلوی صرافی ملی 12 هزار و 350 تومان درج شده بود که افزایشی 200 تومانی را نسبت به قیمت این صرافی در روز دوشنبه نشان می داد. به گفته فعالان، این سیاست جسورانه یکی از عواملی بود که در کاهشی قیمت بازار آزاد نقش داشت، چرا که موجب می شد تقاضای کاذب از بازار آزاد خارج شود و هم زمان نشان می داد از چنان اعتماد به نفسی برخوردار است که خود از بالا بردن قیمت در هراس نیست. جالب آن بود که واکنش معامله گران بازار آزاد به افزایش یکباره 200 تومانی قیمت دلار صرافی ملی، قرار گرفتن در موقعیت فروش بود. جالب آن بود که در ساعات انتهایی روز حتی قیمت دلار در بازار آزاد به زیر قیمت صرافی های دولتی رفته بود.

هم چنین دیروز بر اساس گزارش برخی خبرگزاری ها قیمت ارز مسافرتی نیز افزایش یافت. به عنوان مثال، بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا،  قیمت ارز مسافرتی نسبت به روز دوشنبه ۳۰۰ تومان افزایش یافت و هر یورو مسافرتی حدود ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان برای مسافران قیمت‌گذاری شد که بالاتر از نرخ صرافی‌هاست. در بانک‌ها نیز قیمت خرید دلار و یورو افزایش داشت و هر دلار ۱۲ هزار و ۲۳ تومان و هر یورو ۱۳ هزار و ۲۷۸ تومان از مشتریان خریداری شده است.

آخرین قیمت دلار و ارزهای رایج

امروز دلار آمریکا در بازار آزاد بین 12280 تا 12440 تومان جابه‌جا شد و در معاملات پایانی عصر بین 12280 تا 12310  تومان قیمت خورد. یورو نیز در معاملات پایانی امروز بین 13600 تا 13700 تومان معامله شد.

قیمت حدودی معاملات در بازار ارز تهران برای دلار کانادا  9400 تومان، دلار استرالیا 8350 تومان، فرانک سوییس 12450 تومان، یوان چین 1750 تومان و درهم امارات 3300 تومان ثبت شد.

امروز 5 آذرماه 1398 صرافی ملی برای سومین روز پیاپی نرخ‌های خود را افزایش داد. صرافی بانک ملی نرخ خرید و فروش دلار و یورو را با افزایش 200 تا 300 تومانی به شرح زیر اعلام کرد:

  قیمت خرید دلار آمریکا:  12,200 تومان (250+)         قیمت فروش دلار آمریکا:  12,350 تومان (300+)

  قیمت خرید یورو:  13.200 تومان (200+)                    قیمت فروش یورو:  13,300 تومان (250+)

 

آخرین قیمت طلا و سکه

بازار سکه در تهران سه‌شنبه در خلاف جهت قیمت جهانی طلا حرکت کرد و به تبع کاهش قیمت دلار در بازار داخلی، مسکوکات و مقطوعات طلا نیز با ریزش قیمت مواجه شدند. عصر امروز سکه طرح جدید به 4 میلیون و 265 هزار تومان و سکه طرح قدیم 4 میلیون و 220 هزار تومان قیمت خورد. قیمت نیم‌سکه 2 میلیون و 240 هزار تومان و ربع‌سکه یک میلیون و 430 هزار تومان بوده است. سکه گرمی هم با قیمت 870 هزار تومان به فروش می‌رسد.

امروز بهای اونس طلا در بازار جهانی تا حدود 1457 دلار رشد کرد. اما در بازار داخلی هر  مثقال طلای آبشده به رقم یک میلیون و 845 هزار تومان عقب‌نشینی کرد، که این رقم معادل هر  گرم طلای ۱۸ عیار حدود 426 هزار تومان است.

نرخ‌های امروز در بازار طلا و ارز تهران به شرح زیر است:

عنوان

قیمت امروز

بالاترین

پایین‌ترین

دلار آمریکا در بازار آزاد

12.440

12.280

دلار صرافی ملی

12.350

12.200

یورو صرافی ملی

13.550

13.400

نرخ حواله درهم امارات

3.410

3.365

سکه طرح جدید

4.310.000

4.265.000

سکه طرح قدیم

4.220.000

نیم‌سکه

2.240.000

ربع سکه

1.430.000

سکه گرمی

870.000

مثقال طلای آب‌شده

1.858.000

1.845.000

 

 

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید