ریفلاکس اسید معده و سرفه های مزمن

کدخبر: ۲۶۱۱۰۱
اقتصادنیوز: سرفه‌ های مزمن یکی از شایع ‌ترین دلایل مراجعه مردم به پزشک است. سرفه مزمنی که 8 هفته یا بیشتر ادامه پیدا کند، نه ‌تنها آزاردهنده است، بلکه می ‌تواند نشانه ‌ای از یک مشکل جدی‌ تر باشد.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرگزاری ایمنا، گاهی تشخیص علت اصلی سرفه ‌های مزمن کمی مشکل است. اما شایع‌ ترین علل بروز چنین مشکلی ترشحات پشت بینی، برگشت اسید معده و آسم هستند. البته هر وقت بیماری زمینه ‌ای بهبود یابد، این سرفه ها نیز بهبود خواهد یافت:
ریفلاکس اسید معده: بیماری ریفلاکس معده باعث نشت محتویات معده به مری می شود. به طور معمول این روند باعث سوزش سر دل خواهد شد اما علامت دیگر آن خس خس سینه و سرفه است. اسیدهای معده قسمت زیرین تارهای صوتی را تحت تاثیر قرار می دهد.
سرماخوردگی ویروسی: یک نوع دیگر، سرفه تولیدی یا خلط دار است که معمولا پس از سرماخوردگی های ویروسی بوجود می آید. این نوع سرفه مواد مخاطی را از دستگاه های تنفسی شما بیرون می راند. البته آلرژی یا عفونت های باکتریایی نیز این نوع سرفه ها را ایجاد می کنند. اگر هفته ها پس از سرماخوردگی همچنان سرفه می کنید، حتما به پزشک مراجعه کنید. چرا که سرفه های طولانی ممکن است به معنای درمان نشدن بیماری شما باشند. ضمن این که سرفه که خود نشانه وجود عامل ویروسی یا باکتریایی در بدن شماست، ممکن است به مزمن شدن ناراحتی های ریوی منجر شود.
استفاده از داروهای فشار خون: شایع ترین عارضه استفاده از مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین یا همان داروهای فشار خون سرفه مزمن است که در 5 تا 15 درصد افراد رخ می دهد. این سرفه معمولا خشک و منقطع است. این عارضه ممکن است بلافاصله بعد از شروع دارو و یا ماه های بعد خود را نشان دهد. در صورت بروز این حالت بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید تا داروی دیگری را برای شما تجویز کند.
آسم: دومین علت شایع سرفه مزمن در بزرگسالان و یک علت عمده سرفه کودکان است. علاوه بر سرفه امکان بروز خس خس سینه و احساس تنگی نفس هم وجود دارد. سرفه مرتبط با آسم ممکن است فصلی باشد که به دنبال یک عفونت در مجاری تنفسی فوقانی ایجاد می شود و یا ممکن است با قرار گرفتن در معرض هوای سرد یا خشک، دود و یا یک رایحه ایجاد شود.
فیبروز ریه: فیبروز ریه به معنی تشکیل بافت فیبروز (بافت همبند) در ریه است. علایم آن عبارتند از کوتاهی تنفس، سرفه مزمن، تنگی نفس، خستگی، بی اشتهایی و کاهش وزن.
برونشیت مزمن: برونشیت مزمن وضعیتی است که در آن آسیب مجاری هوایی باعث سرفه و بعضا همراه خلط می شود. بیشتر افراد مبتلا به برونشیت مزمن، یا سیگار مصرف می کنند و یا سابقه مصرف سیگار را در گذشته داشته اند.
زمان مراجعه به پزشک
اگر سرفه شما مدت طولانی ادامه پیدا کرد، به خصوص زمانی که با خلط یا خون، کاهش وزن، خستگی و ... همراه بود؛ اگر منجر به بروز بی ‌خوابی در شما شد؛ یا بر روابط خانوادگی، اجتماعی و کار شما تاثیر گذاشت، مراجعه به پزشک را فراموش نکنید.
راهکارهای کاهش سرفه های مزمن
بسیاری از انواع سرفه ‌های مزمن، به دلیل استعمال دخانیات شروع شده یا بدتر می ‌شوند. بنابراین ترک سیگار به ‌طور چشمگیری باعث بهبود این سرفه ‌ها می ‌شود.
اگر سرفه شما به دلیل ریفلاکس معده است، با حفظ وزن مناسب و خوردن وعده ‌های غذایی کوچک در دفعات بیشتر می ‌توانید تا حدی از بروز مشکل بکاهید. همچنین به یاد داشته باشید بلافاصله پس از خوردن غذا دراز نکشید و هنگام خواب سر خود را اندکی بالاتر بگذارید.
هیدارته بمانید. نوشیدن مایعات اگر سرفه شما به خاطر سرماخوردگی یا آنفلوآنزا باشد، باعث نازک شدن مخاط در ترشحات پشت بینی می شود. در ضمن مرطوب بودن محیط گلو مانع تحریک بیشتر و تکرر سرفه می شود.
با خوردن بعضی مواد غذایی نیز می‌ توانید به بهبود و کنترل سرفه ‌ها کمک کنید، مثل نوشیدن عسل حل شده در آب گرم یا چای.
استفاده از داروهای ضد احتقان در شرایطی که روش های بالا اثر نداشت، پیشنهاد می شود. داروهای ضد احتقان برای کاهش التهاب و تورم و کاهش تولید موکوس و چرک موثر هستند. همچنین باعث خشک کردن موکوس در ریه ها و باز کردن معابر راه های هوایی می شوند. ضد احتقان ها فشار خون را بالا می برند و بیماران قلبی و کسانی که سایر مشکلات پزشکی را دارند، باید در مصرف آنها احتیاط کنند.
برخی پزشکان متخصص ریه توصیه می ‌کنند سرفه ای که بیش از سه هفته ادامه پیدا کند، نیازمند بررسی ریوی و دستگاه تنفسی است.
آنها معتقدند سرفه‌ های خیلی شدید و طولانی مدت مربوط به بیماری های آسم، سل ریوی، برونشیت و یا عفونت سینوس ها است و در صورتی که بیش از سه هفته به طول بینجامد، نیازمند بررسی قفسه سینه و آزمایشات سی تی اسکن یا تصویربرداری سینوس خواهد بود.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید